Startlaphoz Csatlakozz!

A szociális életpályamodell bevezetését 2016 januárjától tervezik

Döntenek a szociális dolgozók bérrendezéséről

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 04. hétfő, 12:45

Zöld jelzést kaphat a héten a szociális ágazatban dolgozók bérrendezése, vagyis júliustól akár kilencvenezer ember fizetését is megemelhetik, éves szinten 15 milliárd forinttal – értesült a Napi Gazdaság több forrásból is. A lap úgy tudja, a kormány szerdai ülésén minden bizonnyal pontot tesz a szociális területen foglalkoztatottakat érintő kérdések végére, már csak azért is, mert a mostani lesz a kabinet utolsó ülése a jövő évi költségvetés tervezetének benyújtása előtt.

 Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár megkeresésünkre közölte: a közigazgatásban és a szociális ágazatban dolgozók bérrendezése abszolút prioritást élvez. – A szociális területen foglalkoztatottak bérét a legutóbbi, két héttel ezelőtti ülésén is tárgyalta a kormány, de bizonyos szempontok miatt visszaadták azt. Nincs szükség sem a javaslat átdolgozására, sem törvénymódosításra, mindössze egy-két ponton ki kellett egészíteni a tervezetet – fogalmazott az államtitkár, aki hangsúlyozta: a területen dolgozók bérrendezésére vonatkozóan teljes kormányzati egyetértés van, így konszenzussal sikerült végigvinni a javaslatot. – A kormány elkötelezett amellett, hogy anyagilag és erkölcsileg is megbecsülje a szociális ágazatban dolgozók által végzett munkát. Az anyagi megbecsülés első lépése 2014 januárjában megtörtént, amikor a kormány éves szinten 12 milliárd forintos bérpótlék folyósításáról döntött – emlékeztetett korábban az államtitkár. – Amennyiben a kormány szerdán valóban döntést hoz a további bérrendezésről, júliustól éves szinten további 15 milliárd forinttal emelkedne a dolgozók bérére fordítható összeg – hangsúlyozta Czibere Károly.
 
  Szavaiból kiderült: a szociális életpályamodellt pedig, amely növeli a szférában dolgozók megbecsülését és javítja munkakörülményeiket, 2016 januárjától szeretnék bevezetni. Ezen a téren az államtitkár az egyik legfontosabb iránynak a differenciált finanszírozást nevezte. – Jelenleg több szolgáltatás esetében – mint a házi gondozás, a napközi, vagy az idősek bentlakásos intézményei – ugyanakkora finanszírozás jár a központi költségvetésből minden igénybe vevőnek, holott az állapotuk, a gondozási rászorultságuk egészen különböző – fejtette ki. Véleménye szerint fontos, hogy aki több gondozást igényel, annak több forrást juttassanak, mert ez igazságosabbá, és ez által hatékonyabbá teszi a források elosztását. A szociális ágazatban dolgozók minősítési rendszeréről Czibere közölte: a szakembereknek 2001 óta részt kell venniük továbbképzéseken, ha ez a fajta szakmai előmenetel lehet a minősítés egyik legfontosabb eszköze, talán felesleges külső minősítést beépíteni, mert ez a rendszer is mérheti a tapasztalatokat.

Farrás: Napi Gazdaság


 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Döntenek a szociális dolgozók bérrendezéséről.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector