Startlaphoz Csatlakozz!

2016-ban is a reálérték megőrzésével számolnak

Mire számíthatnak a nyugdíjasok a következő néhány évben?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 05. kedd, 07:23

A kormány vállalását és a konvergenciaprogram prognózisát tekintve egész jól kirajzolódik, mire számíthatnak a nyugdíjasok a következő néhány évben – írja az mfor.hu.

  A kormány 2010 óta a nyugdíjak reálértékének megőrzését tűzte ki célul, aminek érdekében minden évben a költségvetés tervezésekor használt, várt inflációval növeli a juttatások összegét. Ezt a vállalását a következő években sem szándékozik feladni, hiszen a konvergenciaprogram szerint 2016-ban is a reálérték megőrzésével számolnak és a programidőszak utolsó két évében is, tehát 2017-18-ban is.
 
  A dokumentum makrogazdasági prognózisa alapján pedig jól leszűrhető, hogy mit is jelent ez a reálérték-megőrzés a nyugdíjasok számára.
 
  2015-ben az 1,8 százalékos infláció mellé a módosított kormányzati prognózis szerint 0 százalékos lehet a fogyasztói árindex mértéke. Vagyis ezúttal is reálérték-növekedést tapasztalhatnak az érintettek.
2016-ban 1,6
2017-ben 2,5
2018-ban pedig 3 százalék lehet az infláció mértéke.
 
  Ez összesítve a következő három évre 9,1 százalékos emelkedést eredményez a nyugdíjaknál.
 


  Tavaly év végén az egy főre jutó átlagos nyugdíj 105 429 forint volt, a konvergenciaprogram kivetítési horizontjának végére 115 123 forintot jelent majd.
 
  Ha az elmúlt néhány évre is visszatekintünk, egészen 2010-ig, akkor a következő évekre várt infláció (emelés) ismeretében összesen 33,9 százalékos lehet a nyugdíjak emelésének mértéke 2018-ig. Mivel a kumulált fogyasztói árindex 25,5 százalék, reálszinten 6,7 százalékos növekedés történhet ebben az időszakban.
 


   Noha a kormány kimondott és vállalt célja a reálértékek megőrzése (és nem emelése), az elmúlt években rendre "túltervezett" árindex miatt többet értek a nyugdíjak az előző évekhez képest. Ilyenre 2010-ben, 2013-ban, 2014-ban volt példa és várhatóan idén is reálszintű növekedést tapasztalhatnak a nyugdíjasok, mivel a várt infláció a 0 százalék közelében mozoghat a korábban jelzett 1,8 százalék helyett, amivel a nyugdíjak összegét is emelték.
 
Forrás: mfor.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Mire számíthatnak a nyugdíjasok a következő néhány évben?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector