Startlaphoz Csatlakozz!

A korábbi években mértnél sokkal gyengébb a tavaszi élénkülés

Vasárnapi zárva tartás: ezt az adatot titkolta a kormány!

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 08. péntek, 14:31
 
 A vasárnapi zárva tartás nyomán valóban nőtt a kiskerforgalom, de ez csak a szokásos tavaszi élénkülés, továbbá - és ez a rossz hír - a korábbi években mértnél sokkal gyengébb. A nyitva tartási tilalom az élelmiszer-kereskedelmet várhatóan nem érinti komolyan, de a textil-, bútor- és iparcikk-boltok a vesztes oldalra kerülhetnek. A plázastop-törvény viszont nem veti vissza a fejlesztéseket.

  A négymillió hazai háztartásból a GfK felmérése szerint 1,12 millió szokott szombaton élelmiszert vásárolni, közel 900 ezer pedig a hét utolsó napján - mondta a GfK Hungária ügyvezető igazgatója a BGF kereskedelmi konferenciáján. Kozák Ákos szerint a hipermarketeknél és diszkontoknál volt hagyományosan erősebb a vasárnap, ezek a boltok hosszabb távon a vesztesek közé kerülhetnek. A fogyasztók a vásárlásaik áttervezésével reagálnak, nagy kérdés viszont, hogy mi lesz a nem tervezett, impulzív vásárlások sorsa, illetve a bútor- és textilkereskedelemé, ahol szintén erősebbnek számított a vasárnap. Az élelmiszer-kereskedelemben ugyanakkor nem várható érdemi csökkenés a GfK prognózisa szerint - ez volt a tapasztalat Horvátországban is, ahol rövid ideig élt egy hasonló tilalom -, viszont textil-, bútor- és iparcikk-kereskedelemben elképzelhető a visszaesés.
 
  Csak egy-két olyan hétvége volt, amit ne torzított volna valamilyen más esemény, azaz nemigen voltak a zárva tartással tisztán érintett vasárnapok, így nehéz egyelőre megítélni a szabályozás hatását - fogalmazott Balatoni Judit, a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének főtitkára. (Korábban az NGM helyettes államtitkára - konkrét adatok ismertetése nélkül - azt állította, hogy még nőtt is a forgalom március 15. után, az időközben megszellőztetett adatokat lásd a keretes írásban.) Az is ki fog derülni a következő hónapokban, hogy mely napokon érdemes megtartani a hosszított nyitva tartást. Egy korábbi GfK-felmérést idézve elmondta: az, hogy vasárnap jellemzően a magasabb árszínvonalú boltokban lehet csak vásárolni, a fogyasztóknak 14-25 milliárd forint többletkiadást jelenthet.
 
   Balatoni Judit idézte a Napi.hu igatlankonferenciáján elhangzottakat is, amely szerint a zárva tartási kötelezettség eltérően érinti a mozival nem rendelkező és a mozis plázákat, a célkeresztbe vett multik megoldják a vasárnapi zárva tartás miatti átszervezési feladatokat, viszont a részmunkaidősök, diákok, valamint a magyar tulajdonú kis- és közepes boltok tulajdonosai, azok alkalmazottai a vesztes oldalra kerültek csakúgy, mint a turistákból élő belvárosi és balatoni üzletek.
 
Egyeztetés? Na, az nem volt
 
  A főtitkár szerint a kereskedelmet érintő szabályok alapindokai - család-, ifjúság- és kkv-védelem - elfogadhatók, de komoly nehézséget jelent, hogy a törvényeket rögtön a hatályba lépés után módosítják. A legtöbb esetben ad hoc törvényalkotásokról van szó, érdemi egyeztetések nélkül - a „tárgyalások” leginkább abban merültek ki, hogy meghallgatták egymás álláspontját. Ide tartozó példa, hogy a trafikok lesötétítése kapcsán már a szabályozás megszületésekor jelezték biztonsági aggályaikat, hiába.
 
  A központokat a kereskedelmet sújtó korlátozások jobbára csak közvetve, a bérlőkön keresztül érintik. Ez a hatás sem elhanyagolható, hiszen ha a megváltozott szabályok miatt a kereskedők nem tudnak alkalmazkodni a vásárlói igényekhez, a fenntartóknak értékcsökkenést kell elkönyvelniük - ha a választék, a szolgáltatások színvonala csökken, gyorsan fog csökkenni a látogatószám, ami forgalomcsökkenést, bérletidíj-csökkentési törekvéseket (illetve a kiköltöző bérlők miatt bevételkiesést) eredményez, ez pedig veszteséget jelent az üzemeltetőnek.
 
 A kaszinó- és trafiktörvény egyértelműen fájdalmasan érintette a központüzemeltetőket. A kaszinóknak helyet adó, jellemzően kis portál mögött 1000-1200 négyzetméteres helyiségeket nehéz más célra bérbeadni - van, ahol fitneszterem került a helyére, de van, ahol ma is üresen áll a terület. A helyiségek kialakításába beruházó bérlők is rosszul jártak csakúgy, mint azok a trafiktulajdonosok, akik azon buktak, hogy immár nem lehet bevásárlóközpontban a folyosóról megközelíthető dohányboltot üzemeltetni.
 
Nem fáj a plázastop
 
  A plázastop hatása viszont a vártnál sokkal kisebb volt, mindössze egyetlen bevásárlóközpont-építési kérelmet utasítottak el. Rossz viszont - tette hozzá a főtitkár -, hogy átalakítás, bővítés esetén is felmentést kell kérni a plázastop-törvény alól, itt az átfutási idő okoz bizonytalanságot.
 
  Ami az új plázákat illeti, a budapesti Bosnyák térre tervezett, régóta húzódó Mundo Center esetében 2018-ra tervezik a nyitást, a megvalósítást jelenleg finanszírozási és bérbeadási gondok nehezítik. A szintén fővárosi Etele térre tervezett bevásárló-, iroda- és lakóingatlan-komplexumot 2017-ben adhatják át, vidéki helyszíneken pedig a következő években három family center jellegű beruházás készülhet el.
 
Majdnem Ausztria
 
  Vannak jelek arra, hogy a háztartások fogyasztásában megfordult az ötéves negatív trend, de továbbra is igaz, hogy már Törökország és Horvátország megelőzi egy főre jutó vásárlóerő terén Magyarországot, mi az évi 1,5 millió forinttal a régió sereghajtói lettünk, holott 1995-ben még az élen álltunk - derült ki a GfK Hungária ügyvezető igazgatójának előadásából.
 
  Kozák Ákos elmondta: nő a vásárlási gyakoriság a gyorsan forgó fogyasztási cikkek (FMCG), és a kosárérték is emelkedett (azaz többször megyünk boltba és alkalmanként többet is költünk), viszont a fogyasztó háztartások köre nem emelkedett. A magyar háztartások fél év alatt 100-120-szor mennek boltba, csakúgy, mint az osztrákok, de az egy vásárláskor a honfitársaink 2200-2300 forintot költenek, ami mindössze harmada az ausztriai átlagnak - a vásárlóerőben hasonló különbségek vannak a két ország között.
 
  A 10 legnagyobb kereskedelmi lánc a napi fogyasztási cikkek 3 ezer milliárd forintos piacából mintegy 70 százalékkal rendelkezik, ezen belül is a Tescóé a legnagyobb súly, 17-18 százalék. (A 15 régi EU-tagállam átlagában az üzletek 12 százaléka bonyolítja a forgalom 75 százalékát - Olaszországban ennél is koncentráltabb a kereskedelem, ott 7,2 százalék ez az arány, míg Franciaországban kétszer ekkora, közel 15 százalék.) A kisboltok részesedése sem elhanyagolható, náluk landol minden elköltött 9. forint.

Megvan az adat - nem kellene örülni
 
   A kiskereskedelmi forgalom valóban nőtt március 15. után a megelőző időszakhoz képest - ismerte el a kormány által konkrét adatok nélkül jelzett trendet Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. A szakember az eddig nem publikált adatokat ismertetve elmondta: a vasárnapi zárva tartási tilalom március 15-i lépését megelőző héten a heti átlagos forgalom 140 milliárd forint volt, ami utána 150 milliárd forintra emelkedett. A dolog nem kis szépséghibája az, az elmúlt években a március mindig növekedést hozott februárhoz képest, méghozzá általában 15-20 százalékos nagyságút, amihez képest az idei bő 7 százalékos többlet inkább kiesést takar. Vámos hozzátette: a létszámcsökkentések már meg is indultak a kiskereskedelemben.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Vasárnapi zárva tartás: ezt az adatot titkolta a kormány!.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector