Startlaphoz Csatlakozz!

Számmisztika adóköntösben

Megmarad a családi adókedvezmény értéke?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 09. szombat, 16:04

Az utóbbi hetekben számháború zajlott a sajtóban, hogy a kormányzat által tervezett egy százalékpontos személyi jövedelemadó csökkentés-e a legjobb megoldás, hogy plusz jövedelmet hagyjanak a magánszemélyeknél, vagy érdemesebb lenne inkább az általános forgalmi adót csökkenteni – írja a blog.rsmdtm.hu.

  Kétségtelen tény, hogy a személyi jövedelemadó kulcs csökkentése minden adóköteles jövedelemmel rendelkező adózó számára előnyt jelent. Szociálpolitikai oldalról ehhez két megjegyzést lehet fűzni. Kedvezményezettek lesznek a magas jövedelemmel rendelkezők is, viszont semmit nem fognak profitálni az adóköteles jövedelemmel nem rendelkezők, például a nyugdíjasok.
 
  Amennyiben a bejelentetteken túl további áfa kulcs csökkentés valósulna meg az teoretikusan minden fogyasztót érintene függetlenül attól, hogy adóköteles jövedelemmel rendelkezik-e., vagy sem. A teoretikus kifejezést azért használtam, mert a vita során ismét előkerültek a 2006. évi öt százalékpontos áfa kulcs csökkentés tapasztalatai. Akkor a kutatások szerint a lehetséges öt százalék árcsökkenésből csak egy százalék jutott el a fogyasztókhoz! Felmerülhet persze, hogy célzott, csak bizonyos termékekre (például további alapvető élelmiszerek) kiterjedő, de jelentősebb adókulcscsökkentés milyen hatásokkal járna. A jövő évi sertéstőkehús árának alakulása alapján vélhetően majd erről is tapasztalatokkal fogunk rendelkezni.
 
  Addig is fel szeretném hívni a figyelmet egy a személyi jövedelemadót és a családi adókedvezményt érintő kérdésre. Az eddig bejelentettek szerint az adókulcs 15 százalékra fog csökkenni, illetve a két gyermekesek adólap kedvezménye fog növekedni. Ez utóbbi már a novemberben elfogadott jogszabályban is szerepelt – az adóalap kedvezmény 62.500 forintról 78.125 forintra fog növekedni 2016-tól.
 
  Fontos kiemelni, amit az alábbi táblázatban kívántam bemutatni, hogy amennyiben a gyermekek utáni adóalap kedvezmény mértékét nem növelik akkor – az adókulcs változása miatt – a gyermek után érvényesíthető adókedvezmény összege csökkenni fog, zárva azt az ollót, amellyel a gyermekvállalási kedvet kívánta fokozni korábban a jogalkotó. Egy gyermeket nevelő család esetén ez az érvényesíthető adókedvezményt az adókulcsváltozás miatt az idei 10 ezer forintról 9.375 forintra csökkenne. Ugyanez a három gyermeket nevelő családokat még inkább érinti – a különbözet havi értéke meghaladhatja havi szinten a 6 ezer forintot is. Fontos azonban kiemelni, hogy mindezekkel együtt is az adófizetés kötelezettség mindegyik esetben csökkenne még így is, csak a gyermekeket nevelő családok adóelőnye zsugorodna. A jövő évi számokat tekintve a különbség még viszonylag csekély, azonban ha valósággá válik az egyszámjegyű személyi jövedelemadó kulcs, akkor a motivációs erő jelentősen csökkehet. Jelenleg még tervezés alatt áll a jövő évi költségvetés és az adótörvények. Várjuk a további részleteket!

Forrás: blog.rsmdtm.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Megmarad a családi adókedvezmény értéke? .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector