Startlaphoz Csatlakozz!

Zombor: az iparűzési adó alóli mentesség lehetősége az alapellátási törvényben

Kedvezményes hitelt kapnak a háziorvosok

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 12. kedd, 10:22

A helyi iparűzési adó alóli mentesség lehetősége és a praxisvásárlás könnyítése is szerepel a kormány által elfogadott alapellátási törvénytervezetben, amelyet a hét második felében nyújtanak be a parlamentnek - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

    Zombor Gábor közölte, a háziorvosok régi kérését teljesíti a törvényalkotó azzal, hogy az önkormányzatokra bízza, kivetik-e a helyi iparűzési adót a praxisokra, amelyek döntően közszolgálatot végeznek az egészségbiztosító által fizetett forrásokból.

    Úgy fogalmazott, a javaslatban olyan megoldás született, amely elfogadható mind a háziorvosok, mind az önkormányzatok számára, és hozzátette: eddig lehetőségük sem volt a települési önkormányzatoknak arra, hogy lemondjanak ennek az adónemnek a beszedéséről a háziorvosoktól.

    Zombor Gábor úgy gondolja, az önkormányzatok a jövőben nem fogják kivetni a helyi iparűzési adót a praxisokra.

    Az államtitkár az alapellátási törvénnyel kapcsolatban beszélt arról is, hogy kedvezményes hitelkonstrukciót ad a kormány a praxisváltáshoz, így az adott háziorvos a bevételét fordíthatja praxisvásárlásra is. Továbbá lehetőség nyílik a jövőben arra, hogy ha a háziorvos további szakvizsgával rendelkezik, akkor az adott településen az egyéb szakvizsgával is fogadhasson beteget.

    Zombor Gábor elmondta még, a törvényjavaslat egyfajta garanciát biztosít arra nézve, hogy azok az önkormányzatok, amelyek védőnői szolgálatot tartanak fenn, az erre adott állami finanszírozást csak a meghatározott egészségügyi szolgáltatásra fordíthatják, és ezekkel a forrásokkal el kell tudniuk számolni.

    Az egészségügyért felelős államtitkár jelezte, hogy a jövő évi költségvetési tervezetben is - hasonlóan az idei büdzséhez - tízmilliárd forinttal bővül az alapellátás finanszírozására rendelkezésre álló összeg, ami további 130 ezer forint bevételt eredményezhet praxisonként.

    Más témát érintve Zombor Gábor beszélt arról is: az ágazati képviselőkkel folytatott hétfői egyeztetésen megállapodtak, hogy a korábbi hat hónap helyett három hónapra csökken a túlóradíjak kifizetésének időszaka.

    Elmondta továbbá, hogy jövőre a korábban elindított bérkiegészítési program bekerül az alapilletménybe, ezáltal a mozgóbérek (készenléti, ügyeleti és túlóradíjak) is emelkednek. Ez 13 milliárd forintos pluszforrást jelent a jövő évi büdzsében, valamint 2,5 milliárd forint áll jövőre rendelkezésre a rezidensprogramból kikerülő fiatal orvosok bérének szinten tartására.

    Zombor Gábor közölte, folytatódnak a tárgyalások a kórházak által működtetett nővérszállók felújításáról és arról, hogy a kifutó projektekből megmaradó pénzeket - nagyjából hárommilliárd forintot - ápolási eszközök vásárlására fordíthassa az állam.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kedvezményes hitelt kapnak a háziorvosok .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector