Startlaphoz Csatlakozz!

Már a betegek biztonsága, az életünk a tét

Feketében és fehérben tüntetnek az ápolók

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 12. kedd, 08:21

Aprópénzekről is örömmel tárgyalnak a kormánnyal az egészségügyi szervezetek, de ma, az ápolók nemzetközi napján már az utcára vonulva követelik a betegek mellett dolgozók béreinek és az ellátás körülményeinek javítását. A társadalomtól szolidaritást kérnek, mert úgy látják: ma már a betegek biztonsága, az életünk a tét. Az egészségügy minden területén áll a bál – írja a Népszava.

  Egy héten belül másodszor kényszerítették tárgyalóasztalhoz az ágazatért felelős államtitkárt a nővérek tiltakozó akciói és a holnapra beharangozott egészségügyi menetek. Zombor Gábor az orvosi és ápolási terület szakmai és érdekvédelmi szervezeteinek vezetőivel tegnap megállapodott abban, hogy a korábbi hat hónap helyett háromra csökken a túlóradíjak elszámolásának időszaka. Ígéretet tett arra is, hogy a két lépcsőben eddig megvalósított bérkiegészítés bekerül az alapilletménybe, ezáltal a készenléti, ügyeleti és túlóradíjak is emelkednek. Az egészségügyi államtitkár a jövő évi tervek között említette, hogy 2,5 milliárd forintot szánnak a rezidensprogramból kikerülő fiatal orvosok bérének szinten tartására.
 
  A Magyar Rezidensszövetség (MRSZ) kérésének is eleget tesznek, amikor folytatják a tárgyalásokat a kórházak által működtetett nővérszállók felújításáról, mert jelenleg rossz körülmények között vagy egyáltalán nem tudnak hol lakni a fiatal orvosok a gyakorlati idő alatt. Az érdekképviselet elnöke természetesen örül ezeknek a kis lépéseknek is, de úgy látja, sem az elhangzott ígéretek, sem a találkozó után tartott államtitkári sajtótájékoztató eredeti témája: az alapellátási törvénytervezet nem ad választ az ágazat legfontosabb kérdéseire. Változatlanul nem tudni, lesz-e a rendszer működését érezhetően javító mennyiségű pénz és szakképzett dolgozó a magyar egészségügyben. Dénes Tamás olyan ágazati stratégiát hiányol, amely egyértelműen rögzíti, hogy az alapellátás megerősítése az egyik kiemelt cél és ennek elérése érdekében markáns változásokat vezet be. Most a sürgősségi ellátásba terelik a rezidenseket, de ugyanígy ki lehetne emelni a háziorvosi hálózatot is - vetette fel lapunknak, hozzátéve: úgy tudják, készül egy új kormányrendelet a rezidensekről, ebbe akár már bele is lehetne építeni ezt az irányt.
 
   Zombor Gábor államtitkár megerősítette, hogy az alapellátási törvénytervezet az önkormányzatokra bízza, kivetik-e a helyi iparűzési adót a praxisokra. A Népszavának tegnap háziorvosok úgy fogalmaztak, ez nem hoz áttörést a finanszírozásban, sőt. Önkormányzati vezetők álláspontja szerint viszont kistelepüléseken ez a bevétel is sokat számítana, de biztosak benne, hogy az orvosok kiharcolják majd az elengedését. Nem akarják viszont elfelejteni a polgármesterek a rendelők bérleti díját, ami a másik komoly bevételi forrás a helyi költségvetésben. Az államtitkár ismertette azt is, hogy kedvezményes hitelkonstrukciót ad a kormány a praxisváltáshoz, továbbá a más szakvizsgával rendelkező háziorvos saját rendelőjében szakellátást is nyújthat. Zombor jelezte azt is, hogy az idei emeléshez hasonlóan jövőre újabb 10 milliárd forintot adnak a praxisok bevételeinek növelésére.
 
  Látszatintézkedések helyett hosszú távú megállapodást sürgetett a tüntető egészségügyi dolgozókkal Tukacs István. A szocialista politikus napirend előtti felszólalásában, majd az államtitkári tájékoztatón elhangzottakra reagálva közleményben fogalmazta meg, hogy a kormánynak teljesíteni kell az ágazat követeléseit. Viszont épp az ilyen politikusi lépésekből nem kérnek a már tegnap is flashmobokkal tiltakozó demonstrációk szervezői. A biztonságos betegellátásért, alapbéremelésért, kiszámítható életpálya modell bevezetéséért, a tényleges érdekegyeztetés azonnali megkezdéséért, a hálapénz megszüntetéséért és távlatokat mutató ágazati stratégiáért harcoló egészségügyi szervezetek aktivistái Hálapénz Bankókat osztogattak a szegedi Dugonits téren, a debreceni Nagytemplom előtt, Pécsett a Széchenyi téren, Miskolcon a Kazinczy úton és Budapesten az Erzsébet téren.
 
  A szervezők nevében Dénes Tamás lapunknak úgy fogalmazott, ilyen látványos eszközökkel is fel akarják hívni a lakosság figyelmét arra, hogy itt már nemcsak az ágazatban dolgozók jövőjéről van szó, hanem minden magyar állampolgár egészségügyi ellátásának biztonságáról. Az MRSZ elnöke úgy látja, a politika csak azokkal a kérdésekkel hajlandó foglalkozni, amelyeket a közvélemény kikényszerít, szükség van tehát a társadalom támogatására is, hogy akcióik sikerre vezessenek. Ez az ágazat sem mentes azonban a megosztottságtól. A szervezetek többsége valamilyen formában csatlakozott a tüntetőkhöz, de a Cser Ágnes vezette Magyarországi Munkavállalók, Szociális és Egészségügyi Ágazatban dolgozók Demokratikus Szakszervezete arra hivatkozva húzta ki magát az akcióból, hogy ők 2004 óta sztrájkkészültségben vannak.
 
Két tömeg forr majd egybe
 
  Ma délután két útvonalon is bedugul a város a délutáni, kora esti csúcsforgalom idején. Az Őszintén az Egészségügyről Akció-Szövetség fél 5-kor a Clark Ádám térre fekete pólóban várja szimpatizánsait, majd a menet a Lánchíd - József nádor tér - Nádor utca útvonalon éri el a Kossuth teret, ahol az Alkotmány utcában felállított színpadon elhangzó beszédek után a demonstrálók próbálják átadni követeléseiket a parlament valamelyik vezetőjének. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara háromnegyed hatkor tart gyülekezőt a Hősök terén, ahová majdnem nyolcvan busszal vidékről is érkeznek a tiltakozók. A fehér ruhás tömeg az Andrássy úton halad, majd bekanyarodik az Arany János utcába és itt, az egészségügyi államtitkárság épülete előtt találkozik a parlament elől érkező másik csoporttal. Várhatóan 19 óra után közösen adják át a követeléseiket tartalmaz listákat a minisztérium valamelyik vezetőjének.

Forrás: Népszava

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Feketében és fehérben tüntetnek az ápolók.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector