Startlaphoz Csatlakozz!

Nagy egészségügyi demonstráció

Minimum 5-6 ezren lesznek a mai tüntetésen

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 12. kedd, 10:53

A legtöbben Borsodból jelezték, hogy jönnek a délutáni nagy egészségügyi demonstrációra. Minimum 5-6 ezer egészségügyben dolgozó tüntető lesz a ma délutáni demonstráción, legalábbis a szervező Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnökének számítási szerint. Balogh Zoltán a Weborvosnak elmondta: az előzetes igények alapján – a szervezőktől a szállításhoz buszokat kértek -, csak vidékről ötezren jönnek. A legtöbben Borsod-Abaúj- Zemplén megyéből jelezték, hogy részt kívánnak venni az utóbbi másfél-két évtized legnagyobb egészségügyi demonstrációján.

  A kamara elnöke azt is elmondta, hogy nemcsak ápolók, szakdolgozók, hanem egész kollektívák jönnek vidékről a fővárosi tüntetésre, köztük sok orvos is jelezte, hogy helyet szeretne a többiek mellett a buszokon. Balog Zoltán azt nem tudta megsaccolni, hogy a vidéki kollégákhoz mennyien csatlakoznak majd Budapestről, de biztos benne, hogy a fővárosiak közül is számos résztvevő lesz. És innen sem csak egészségügyi szakdolgozók, orvosok jönnek, hanem például betegszervezetek is érkeznek majd.
 
  A MESZK vezetője nem kívánta kommentálni azokat a hétvégi sajtóértesüléseket, miszerint a demonstráció előtt több kórházban is megfélemlítették a nemtetszésüket kinyilvánító egészségügyi dolgozókat, beépített álbetegeket küldenek a megfigyelésükre. Balogh Zoltán csupán annyit mondott: a kamarához semmi ilyen észrevétel nem érkezett.
 
  A hétfői második ágazati egyeztetésről, amely valószínűleg nem véletlenül esett éppen a nagy tüntetést megelőző napra, a kamara elnöke azt mondta: végre tényleges szakmai álláspontok és érvek hangzottak el, egy igazi konstruktív, előremutató megbeszélés volt. Emellett az is nagyon örvendetes – mondta Balogh Zoltán -, hogy a korábban sokszor halogatott, ápolók munkáját segítő intézkedésekről konkrétumok is elhangzottak. Így például a mozgóbérek alapbéresítése, illetve az ápolási eszközök – például emelők, a fürdetést segítő eszközök - beszerzésére és cseréjére szánt, még az idén folyósítandó 3 milliárd forintról szóló ígéretek. A MESZK 12 pontja - mit kíván a magyar szakdolgozó?
 
A keddi tüntetés menetrendje:
17.00 Gyülekező a Hősök terén
17.30 Felszólalások
17.45 Menet indulása a Hősök teréről az Andrássy úton az Arany János utcáig
19.00 Érkezés az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárságához
19.15 Követelések átadás
 
  Mint arról korábban már hírt adtunk, a Magyar Rezidens Szövetség az Őszintén az Egészségügyről Akciószövetség tagjaival együtt (Autonóm Területi Szakszervezet, Falusi Körzeti Orvosok Országos Szövetsége, Független Egészségügyi Szakszervezet, Egészségügyi Dolgozók Szakszervezeteinek Önálló Területi Szövetsége, Magyar Orvosok Szövetsége, Magyar Rezidens Szövetég, Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége) 17 órára hirdette meg a gyülekezőt, ők a Clark Ádám térre várják a demonstrálókat, s onnan vonulnak fel a Kossuth térre majd az Arany János utcába, ahol találkozik a két szervezet. Az Akciószövetség „Értetek, Értünk, Veletek" jelszóval várja a demonstrálókat.
 
  Az Akciószövetséget támogatja a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége, a LIGA Szakszervezetek, a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Munkástanácsok Országos Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Pedagógus Szakszervezet, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma és a Magyar Nők Szövetsége.
 
  A legnagyobb ágazati szakszervezet elnöke a Magyar nemzetnek adott interjúban elmondta, bár továbbra sem rendezett az egészségügyi és szociális ágazatban dolgozók helyzete, a 2004-ben megfogalmazott sztrájkkövetelések ma is aktuálisak, az MMSZ EDDSZ ennek ellenére nem támogatja a mostani demonstrációkat, mert a sztrájkbizottságának sikerült kiharcolnia a sztrájktárgyalási pozíciót, ezért optimistán nézek a sztrájktárgyalásaink elé.
 
  Ugyanakkor hétfő este közleményükre hivatkozva jelentette az MTI, hogy a tárgyalások eredménytelensége miatt megszakítja a sztrájktárgyalásokat a kormánnyal a szociális ágazati sztrájkbizottság és bírósághoz fordul az elégséges szolgáltatások megállapításáért, valamint demonstrációt szervez május 29-re.
 
  A Magyar Orvosi Kamara hétfőn szintén közleményben fejezte ki szolidarítását az egészségügyben dolgozó valamennyi munkatárssal és a betegekkel.

Forrás: weborvos.hu
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Minimum 5-6 ezren lesznek a mai tüntetésen.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector