Startlaphoz Csatlakozz!

Az ígért kétszázalékosnál nagyobb béremelést akarnak

Hamarosan sztrájkolhatnak a BKV dolgozói

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 13. szerda, 08:21

Nem adott elfogadható ajánlatot a BKV, ezért sztrájkot helyezett kilátásba az egyik reprezentatív BKV-s szakszervezet – tudta meg a VS.hu. Már csak a munkabeszüntetés időpontját kell kijelölni. Ez is meglesz napokon belül, ha a főváros be nem adja derekát, vagyis nem ad az ígért 2 százalékosnál nagyobb emelést.

   A béremelésről többe hete tart a kollektív munkaügyi vita a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ), a legnagyobb BKV-s buszos érdekvédelmi szervezet, a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (BKSZSZ) és a BKV között. E két reprezentatív szakszervezet együtt 7 ezer főt képvisel a 12 ezer dolgozót számláló BKV-nál, ahol a szakszervezeti tagok száma körülbelül 8-9 ezer.

A BKV kettőt mond, a dolgozók keveslik

 Mint azt megírtuk, a BKV április 30-án 2 százalékos alapbéremelést ajánlott, valamint garantálta a tavalyival megegyező mértékű cafeteriát, azaz a havi 5 ezer forintos, illetve az év végi 36 ezer forintos Erzsébet-utalványokat (utóbbi pulykapénz néven is ismert). A két reprezentatív szakszervezet azonban többet szeretne, hasonló mértékű alapbéremelést, mint a közösségi közlekedésben szereplő állami társaságoknál, illetve azon fővárosi tulajdonú cégeknél, amelyeknél ez megtörtént.
 
  Bár a BKV a mai kollektív munkaügyi vita tárgyalásán jelezte, a későbbiekben lehetséges ennél magasabb ajánlat, de annak sem mértékét, sem időpontját nem tudta megmondani. Ezért ezzel a homályos ígérettel nem tudott mit kezdeni a VTDSZSZ, amely a BKSZSZ-szel együtt már korábban elutasította az ajánlatot. A BKSZSZ álláspontja még nem ismert, a VTDSZSZ testületi tanácsa azonban már felhatalmazta az elnököt, hogy elkezdje a sztrájk szervezését:
 
- A VTDSZSZ Szövetségi Tanácsa úgy látja, hogy mára parttalanná vált a bértárgyalás, érdemi előrelépés nem történik. Teljes mértékben indokolt a munkavállalók elvárása, miszerint legalább a BKV Zrt.-hez hasonlítható vállalatoknál (például MÁV, Volán) kialkudott mértékű béremelésben szeretnének részesülni. Ezért testületünk úgy döntött, hogy céljaink elérése érdekében sztrájkot helyezünk kilátásba – tudatta Bolla Tiborral, a BKV vezérigazgatójával a VTDSZSZ elnöke, Gulyás Attila.

Sztrájkbizottság alakul


  A munkabeszüntetés előkészítésére sztrájkbizottságot hoznak létre, melynek feladata lesz a sztrájk kezdő időpontjának és hosszának meghatározása.
 
 A 2010-ben módosított sztrájktörvény munkabeszüntetés idején a közszolgáltató vállalatoknál 66 százalékos elégséges ellátási szintet ír elő közigazgatási határon belül – azon kívül 50 százalékot. AVTDSZSZ ezért kezdeményezi, hogy a BKV szakértőiből és VTDSZSZ képviselőiből haladéktalanul álljon össze egy külön munkacsoport, amely elkészíti a menetrendeket munka- és munkaszüneti napokra egyaránt.
 
  A VTDSZSZ elnöke ugyanakkor nem zárta le a megegyezés lehetőségét sem. „A VTDSZSZ célja, hogy lehetőség szerint békés módon sikerüljön elfogadható mértékű bérmegállapodást kötni. Ezért a továbbiakban is intenzív módon kívánjuk folytatni a megkezdett kollektív munkaügyi vitát” – közölte Gulyás Attila a BKV vezérigazgatójával.
 
  Úgy tudjuk, a BKV vezérigazgatója kedd délelőtti tárgyalásán a tulajdonos fővárosi önkormányzattól nem kapott felhatalmazást arra, hogy belemenjen 2 százalékot meghaladó béremelésbe.
 
 Minden egyes százaléknyi béremelés a BKV-nak félmilliárd forintjába kerül. A BKV-nál 2012-ben mondták fel a kollektív szerződést. Ekkor megszüntették az önkéntes nyugdíjpénztári, illetve egészségpénztári hozzájárulásokat, amivel 6 százaléknyi jövedelmet, 3 milliárd forintot vettek ki a dolgozók zsebéből.
 
Forrás: vs.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Hamarosan sztrájkolhatnak a BKV dolgozói.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector