Startlaphoz Csatlakozz!

A biztonságos betegellátásért és a bérek emeléséért demonstráltak

A Kossuth téren is tüntettek egészségügyi dolgozók

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 12. kedd, 19:40

Egyebek mellett a biztonságos betegellátásért és a bérek emeléséért tüntettek kedd délután a fővárosi Kossuth Lajos téren az Őszintén az Egészségügyről Akciószervezet szervezésében, párhuzamosan a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) Hősök terén kezdődött tüntetésével.

    A nyolc érdekképviseletből álló akciószervezet rendezvényén Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke azt mondta: látni kell, hogy a magyar egészségügyet az ápolás felemelése nélkül nem lehet olyan színvonalra hozni, amilyet a betegek elvárnak.

    A mostani állapotokat tarthatatlannak nevezve kijelentette: „meg kell lépni”, amit az egészségügy már nagyon régóta vár. „Bele kell nyúlni a pénztárcába, az állam pénztárcájába, oda kell adni azt a pénzt, azt a fizetést, azt az elismerést, amit ez az ágazat megérdemel” - hangsúlyozta.

    Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke beszédében hangsúlyozta: mindenkire szükség van a gyógyításban, az orvos munkája „mit sem ér” az ápolók, az asszisztensek, a beteghordók vagy a műtőssegédek nélkül.

    Kiemelte: az egészségügyi rendszerre járuló terhelés egyre csak nő, a betegek „nem érzik biztonságban magukat”. Hozzátette: egyre többen ismerik fel, hogy nem az ellátók tehetnek a kiszolgáltatottságról.

    Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke úgy fogalmazott: az ápolók az egészségügy szíve, ami dobog, és életben tartja azt. Szavai szerint ennek ellenére az ápoló „a XXI. századi Magyarország rabszolgája”, akit a munka szeretete láncol a betegágyhoz, úgy, hogy ezért nem kap megbecsülést.

    Fontosnak nevezte, hogy nem bérharcot folytatnak, hanem a betegek biztonságáért küzdenek. Hozzátette, hogy élhető, fenntartható, hálapénzmentes egészségügyet szeretnének, ahol lehet gyógyítani, gyógyulni, oktatni és okulni. Kiemelte azt is, hogy nem valami ellen tüntetnek, hanem valamiért, az egészségügyért.

    A szervezők petíciót juttattak be a parlamentbe. A követeléseiket rögzítő dokumentumot György Bálint, a házelnök sajtóreferens-helyettese vette át. Követeléseik között egyebek mellett szerepelt a biztonságos betegellátás feltételeinek teljes körű biztosítása, az egészségügyi ellátás valós értékű finanszírozásának garantálása a költségvetésben, azonnali bérrendezés minden egészségügyi dolgozónak, valamint az, hogy meg kell teremteni a hálapénz-rendszer teljes körű kivezetésének kereteit.

    A tüntetők a Clark Ádám téren gyülekeztek, majd a Lánchíd, a József Attila utca és a Nádor utca érintésével vonultak a Kossuth Lajos térre. A menet elején egy kisteherautó haladt, amelyből zene szólt, azt követte egy mentőautó, majd pedig a tüntetés jelképei következtek: egy hordágyon, egy hullazsákban fekvő, nővérruhába öltöztetett próbababa és egy tolókocsiban ülő bábu, amely egy táblát tartott a karjaiban, amelyre azt írták, hogy „Retró ellátás, retró bérek!”. A tömeget egy óriási molinóval vezették fel, amelyen az akciószervezet jelszava volt olvasható: „Értetek, értünk, veletek”.

    Az MTI tudósítói a vonulók között látták Horváth Csabát, az MSZP fővárosi frakcióvezetőjét, Bokros Lajost, a Modern Magyarország Mozgalom elnökét, valamint Kökény Mihály egykori szocialista egészségügyi minisztert. Az LMP tájékoztatása szerint a rendezvényen részt vett a párt több politikusa, köztük Schiffer András és Szél Bernadett társelnökök.

    A szervezők szerint a tüntetésen 4-5000-en vettek részt; a politikamentesnek meghirdetett rendezvény békésen ért véget; a tömeg elhagyta a Kossuth Lajos teret és csatlakozott az Emberi Erőforrások Minisztériumának az Arany János utcában lévő székháza előtt MESZK-demonstrációhoz.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A Kossuth téren is tüntettek egészségügyi dolgozók.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector