Startlaphoz Csatlakozz!

Nem látják elérkezettnek az időt a SZEF megszűnésére

Elmarad a szakszervezetek történelmi fúziója

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 13. szerda, 13:37
 
Nem jön létre az évek óta várt, történelmi szakszervezeti fúzió, mivel a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma nemet mond az egyesülésre. Pedig a tét hatalmas – figyelmeztetnek az összeolvadást sürgetők –, hiszen sosem látott méretű, negyedmilliós tagság lenne mozgósítható, és milliárdos vagyon lenne egy szervezet kezében – írja a Napi Gazdaság.

  Hiába várják a baloldali „szuper szakszervezetként” emlegetett Magyar Szakszervezeti Szövetségben, (Maszsz), hogy a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) beolvadásával megvalósuljon a 2013. óta várt teljes fúzió.
 
  Fehér József, a közszféra munkavállalóit képviselő SZEF alelnöke ugyanis lapunknak nyilatkozva kijelentette: nem látják elérkezettnek az időt arra, hogy a SZEF megszűnjön és beolvadjon a Maszszba. Bár a konföderáció júliusi kétnapos kongresszusán szóba kerül az integráció ügye, a csatlakozás nincs napirenden. – Helytelen lenne, ha azelőtt szüntetnék meg magukat, hogy tudnák, milyen együttműködési, személyi feltételei, intézményes keretei lennének a Maszszba való teljes beolvadásnak. Pillanatnyilag úgy látjuk, hogy az olyan nagy ügyek, mint a hatályba lépő új rendvédelmi életpályatörvény, az előkészítés alatt lévő új kormánytisztviselői törvény vagy a szociális ágazatnak beígért életpályatörvény, mind azt indokolják, hogy a SZEF megtartásával töltsük be azokat a munkaformákat, szervezeti kereteket, kapcsolatokat, érdekegyeztető fórumokat, amelyeket eddig is minden tekintetben be tudtunk tölteni – fogalmazott Fehér József. Kérdésünkre az érdekvédő hozzátette: érthetőnek tartja, hogy a teljes integrációban érdekeltek kérdéseket vetnek fel, de nincs prognosztizálható időkorlátja a döntésünknek.
 
  Emlékezetes, az egységes szakszervezeti konföderáció létrehozását 2013 május elsején jelentette be hivatalosan a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), az Autonómok, illetve a SZEF vezetői. Az alapítók eredetileg azt tervezték, hogy a három szakszervezeti konföderáció önmagát megszüntetve beolvad a létrejövő új tömörülésbe, de végül csak az MSZOSZ és az Autonómok tagsága határozott így, a SZEF-é nem, így zárult le az egyesülési folyamat. A Maszsz jelenleg mintegy 1,4 milliárd forint vagyonnal rendelkezik, ami nagyságrenddel növekedhetne a SZEF csatlakozásával.
 
  Kordás László, a Maszsz elnöke a közelmúltban azon reményének adott hangot, hogy a SZEF mostani kongresszusán végre döntés hoz a teljes fúzióról. Székely Tamás, a Maszsz alelnöke május elsejei beszédében is a történelmi összeolvadást sürgette, nyíltan kritizálva a SZEF-et. – Még mindig nem vagyunk készen, még mindig szakszervezeti külön érdekek akadályozzák a sikert. Még mindig különböző kongresszusokra, újabb részdöntésekre várunk. Nem lehet egy éven át kilincsre tett kézzel álldogálni – fogalmazott Székely Tamás. Szerinte a szakszervezetek így elhalasztják azt a történelmi lehetőséget, hogy szükség esetén több mint negyedmillió munkavállalót mozdíthassanak egy irányba, noha ilyen erővel egyetlen párt sem rendelkezik.

Forrás: Napi Gazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Elmarad a szakszervezetek történelmi fúziója.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector