Startlaphoz Csatlakozz!

Napi gyakorlat

Közmunkásokra cserélik dolgozóikat az önkormányzatok

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 19. kedd, 12:18

Néhány napja botrány lett belőle, hogy kiderült: a Klik az egyik legnagyobb közfoglalkoztató az országban, ahol több mint négyezer közmunkás dolgozik. A helyzet azonban ennél sokkal súlyosabb: állami és önkormányzati intézmények sokaságánál napi gyakorlat, hogy az alkalmazottakat közfoglalkoztatottakra cserélik – írja a Népszabadság.
 
  A Klik-botrány azután robbant ki, hogy az LMP Balog Zoltán és Pintér Sándor minisztereknek jelezte: tudomásuk szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ meglevő közalkalmazotti állásokat szüntet meg, és a munkahelyeket közfoglalkoztatottakkal tölti fel (nem ritkán úgy, hogy az elbocsátott alkalmazottat foglalkoztatják vissza közmunkában).
 
 A bejelentés nyomán Balog azonnali vizsgálatot helyezett kilátásba, Pintér pedig a közmunkatörvényre hivatkozott, amely szerint olyan munkakört, amelynek ellátásához a jogszabályok közalkalmazotti jogviszonyt írnak elő, nem lehet közfoglalkoztatottakkal betölteni. Szél Bernadett frakcióvezető-helyettes szerint a köznevelési törvény közalkalmazottként említi a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő pedagógiai asszisztenseket, gyermeknevelőket, szabadidő-szervezőket, a jogszabályból és a kapcsolódó rendeletből pedig egyértelműen kiolvasható, hogy a nevelőmunkát segítők is közalkalmazottak – vagyis a Klik gyakorlata egyértelműen jogellenes: itt nem a törvénnyel, hanem a jogkövető magatartás hiányával van gond.
 
  Létezik ugyanakkor egy általánosabb probléma is: egyre elterjedtebb, hogy állami, önkormányzati szervek a saját alkalmazottaikat sokkal olcsóbb (ráadásul állami támogatásból fizethető) közfoglalkoztatottakra cserélik, amit a kormány egy rendeletmódosítással még meg is könnyített.
 
  Az LMP társelnöke szerint a közmunkaprogram beindításakor a belügyi tárca garanciákat ígért arra, hogy a közfoglalkoztatás nem szolgálhat az elsődleges munkaerőpiacon meglévő álláshelyek megszüntetésére (ezt a kockázatot a munkaügyi szakértők és az ellenzéki pártok már a kezdeteknél szóvá tették). Ennek ellenére megtörtént, hogy a katasztrófavédelem takarítói munkakörre közmunkásokat vett fel, majd az állományban lévő takarítóját elbocsátotta.
 
  Nem sokkal az eset után pedig a kormány 2013 novemberében megszüntette azt a rendeleti garanciát, amely kimondta, hogy csak létszámbővítés mellett alkalmazhatóak közmunkások (azaz állami támogatás csak annak a közfoglalkoztatottnak a felvételéhez adható, akivel az előző havi statisztikai létszámot bővítik).
 
  Így jelenleg jogi értelemben a meglevő alkalmazottak kirúgása árán is lehet alkalmazni közmunkásokat.
 
  Az LMP által összegyűjtött példák szerint adózási osztályon, munkaügyi hivatalokban, földhivatalokban, iskolákban, óvodákban rendszeresen előfordul, hogy a kisegítő munkákat, irodai, karbantartói, gondnoki, karbantartói feladatokat közmunkásokkal látnak el, a korábbi közalkalmazotti állomány leépítésével.
 
  Az ombudsman korábban többször vizsgálta a közmunkaprogramot ebből a szempontból, és ő is jócskán talált okot a kritikára. Például az MTVA-nál egy csoportos létszámleépítést követően több száz közmunkást vettek fel digitalizációs munkára, sok esetben a korábbi alkalmazottakat visszafoglalkoztatva.
 
  „Az igazgató arról is tájékoztatott, hogy rendelkezésükre áll egy olyan levelezés, melyben az MTVA képviselője a közfoglalkoztatottak kiválasztási fázisában a Belügyminisztérium illetékesének jelezte: a munkaügyi központon keresztül több esetben érkezett interjúra olyan volt kolléga, aki érintettje volt a korábban lezajlott csoportos létszámcsökkentésnek.”
 
  A belügyi tárca állásfoglalása szerint az ő felvételük csak akkor szabályos, ha más munkakörben alkalmazzák a közfoglalkoztatottakat, mint amelyeket a leépítés érintett, ezt az előírást azonban könnyen ki lehet játszani, ha más munkakört írnak a felvettek munkaszerződésébe.
 
  A fent említett gyakorlatot az is táplálja, hogy a közmunkás nem álláskeresőnek, hanem dolgozónak számít, így a kormány szempontjából nem jelent „statisztikai veszteséget”, ha az alkalmazottakat közfoglalkoztatottakra cserélik. Szél Bernadett és a szintén LMP-s Schmuck Erzsébet most azt kezdeményezi, hogy a parlament költségvetési bizottsága állítson fel egy ellenőrző albizottságot a közmunkával kapcsolatos visszaélések feltárásra.
Arra tesznek javaslatot, hogy az albizottság hallgassa meg az illetékes minisztereket, és gyűjtsön országosan adatokat a közmunkával érintett intézmények létszámadatairól.

Forrás: Népszabadság

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Közmunkásokra cserélik dolgozóikat az önkormányzatok.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector