Startlaphoz Csatlakozz!

„Piroska néni azt üzente, ne hagyjuk elveszni a jövőt”

A szabad oktatásért tüntettek tegnap

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 22. péntek, 09:27

A szabad oktatásért tüntetett mintegy 200 ember a Blaha Lujza téren. A demonstrálók az Emmi Szalay utcai épületéhez vonultak. Elsőként a fekete ruhás nővérmozgalmat elindító Sándor Mária szólalt fel. A PDSZ elnöke szerint a kormány atomizálja és szétveri a társadalmat, ami már fel sem ismeri érdekeit. Az egyik szónok szerint Orbán egy fordított Midasz király: amihez hozzányúl, tönkre megy – írja a HVG.

  200 ember részvételével kezdődött a Nem adjuk a jövőt! címmel szervezett pedagógustüntetés csütörtökön kora este a Blaha Lujza téren. Innen a tüntetők az Emberi Erőforrások Minisztériumához vonultak a Szalay utcába.
 
  A demonstráción főként a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) zászlóit lehet látni.
 
 Az első felszólaló a fekete ruhás nővérmozgalmat elindító Sándor Mária volt, aki azt mondta: meghívták ide, de magától is eljött volna, mert anyaként fontosnak tartja, hogy szolidaritást vállaljon a szabad oktatásért tüntető pedagógusokkal és egyetemi oktatókkal. Emellett az egészségügyi képzés leépítése is látványosan zajlik szerinte. Amikor még ő tanult, lelkesedést látott a tanárokban, de ez mára elveszett - mondta.
Felszólalt Kiss László is, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke is, aki egy 90 éves volt pedagógus házi ápolásáról érkezett. „Piroska néni azt üzente, hogy ne hagyjuk elveszni a jövőt” - mondta.
 
  Tudósítónk szerint a demonstrálók tétovának vagy legalábbis kedvetlennek tűnnek, nem túl erős a tömegben a forradalmi hév. Az első beszédek után a tömeg megindult a Szalay utca irányába, élen egy „Nem adjuk a jövőt!” feliratú transzparenssel, amelyet Wittinghoff Tamás budaörsi polgármester, Mendrey László, a PDSZ elnöke, valamint Vajda Zoltán szülő, a rendszerbontó népszavazás kezdeményezője vitt. 
 
  A Rákóczin állt a forgalom, bár a tüntetők csak a buszsávot foglalták el.
 
Követelések
 
  Vonulás közben Füzessi Károly, tüntetésekről ismert aktivista lelkesítette a résztvevőket egy furgonról, remélve, hogy győz a szakszervezeti mozgalom. A furgonról beolvasta a demonstrálók követeléseit, így például hogy állítsák vissza a tankötelezettség korhatárát 18 évre, hogy ne adhassanak felmentést a szegregáció tilalma alól, azonalli és értékálló béremelést az oktatási rendszerben dolgozóknak, a tankönyvrendszer helyrepofozását, az egyetemi autonómia visszaállítását. Követelik emellett a felsőoktatási törvénymódosítási javaslat visszavonását, illetve annak a gyakorlatnak a felszámolását, hogy elbocsátanak, majd közmunkásként visszafoglalkoztatnak dolgozókat.
 
  Erőss Gábor, a Párbeszéd Magyarország politikusa is ott volt a tüntetésen, akárcsak Horváth Csaba és Kunhalmi Ágnes MSZP-s politikusok.
 
Orbán, takarodj és hoffmannrózsázás (?) az Emmi előtt
 
 Már majdnem fél 8 volt, mire a tüntetők megérkeztek az esőben a Szalay utcai minisztériumhoz. Itt felhangzott az „Orbán takarodj”, sőt Hoffmann Rózsa nevét is említették, bár már rég nem ő a közoktatásért felelős államtitkár.
 
  Vajda Zoltán szülő kezdte a beszédek sorát. Azt mondta, a gyermekeiert van itt, mert Orbán féktelen rombolása az oktatást sem kíméli. Szerinte a miniszterelnök egy fordított Midasz király: amihez hozzányúl tönkremegy - mondta. Vajda a rendszerbontó népszavazást is reklámozta, szerinte jelenleg ez az egyetlen potens ellenzéki megmozdulás.
 
„Atomizálják és szétverik a társadalmat”
 
  Wittinghoff Tamás szerint a gyerekek agyának átgyúrását szolgálja az oktatás átalakítása. „Fogaskerekek lesznek egy összeszerelő-üzemben, nem érdeklődő diákok” - fogalmazott.
 
 A polgármester beszéde után L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány programvezetőjének levelét olvasta fel Nagy Emília középiskolai tanár, a Hívatlanul Hálózat aktivistája. A levél szerint szétszakad a társadalom, a leszakadó térségek borzalmas állapotban vannak. A szegregált iskolák helyzete kétségbeejtő, a társadalom problémáit tükrözi. A kormány nem hajlandó szembenézni a problémákkal. Lassan, lépésről-lépésre lopják be a köztudatba, hogy a szegregáció mindenkinek jó - olvasta Nagy Emília.
 
  Mendrey László beszédében a kivándorlás felett kesergett. Minden második érettségiző külföldre menne - mondta a PDSZ-elnök, aki szerint a kormány atomizálja és szétveri a társadalmat, ami már fel sem ismeri érdekeit.

Forrás: HVG

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A szabad oktatásért tüntettek tegnap.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector