Startlaphoz Csatlakozz!

„Találjuk meg a polgári ellenállás alkalmas formáit”

Tüntetés az Emmi sújtotta övezetben

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 22. péntek, 09:51

 Több százan vettek részt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének csütörtöki budapesti tüntetésén, amelyen felelős oktatáspolitikát követeltek a kormánytól, és több intézkedés visszavonását kérték – olvasható a Népszabadságban.

  „Demokráciát, alkotmányt, jogállamot!”, „Közös ország, közös iskola!”, Nem adjuk a jövőt!” – ezek voltak a leggyakrabban ismételt rigmusok csütörtökön azon a demonstráción, amelyet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) hirdetett meg egyebek mellett a 18 évig tartó tankötelezettség visszaállítását, a felsőoktatási törvény visszavonását, az egyetemi autonómia helyreállítását és önálló oktatási minisztériumot követelve. A Mendrey László vezette PDSZ a követeléseket tartalmazó, Orbán Viktornak címzett petíciót már korábban eljuttatta a Miniszterelnökséghez. Az eseményen a szakadó eső ellenére több százan vettek részt.
 
  A PDSZ álláspontja egyértelmű: a kormánynak és a szaktárcának azonnal radikális lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy a közoktatás megfelelő pályára álljon. Mert bár igaz, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ az ideinél 17 milliárd forinttal többre számíthat jövőre, de a PDSZ szerint ez még a pedagógusok béremelésére sem lesz elég, miközben a nem pedagógus dolgozók 2008 óta nem kapnak semmilyen emelést.
 
  A petícióban egyebek mellett azt is követelik, legyen érdemi és nyílt párbeszéd az oktatás résztvevőivel, ne bocsássanak el dolgozókat csak azért, hogy azután közmunkásként lényegesen alacsonyabb bérért foglalkoztassák őket. A PDSZ követelései között szerepel, hogy legyen lehetőség a népszerű és bevált tankönyvek újbóli rendelésére, továbbá az, hogy senki ne hagyhassa el az iskolapadot a munkaerőpiacon hasznosítható végzettség nélkül.
 
  A PDSZ már régóta fontolgatja a sztrájk lehetőségét, de a bíróságról eddig visszapattant. Ez nem meglepő, hiszen a vonatkozó szabályozást a 2010-ben megalakuló Fidesz-kormány úgy alakította, hogy lényegében lehetetlen legyen az érdekvédelem leghatásosabb eszközét alkalmazni. Ezért arra a kérdésre is választ követelnek, hogy a közoktatásban milyen feltételek mellett lehet munkabeszüntetést tartani.
 
  Mendrey már többször is hangsúlyozta, hogy a demonstráció nem kizárólag az oktatásról és a pedagógusokról szól, szolidaritásukat kívánják kifejezni a közszféra, azon belül is az egészségügy és a szociális ágazat dolgozóival is. A csütörtöki demonstráción részt vett ugyan a Humán Platform, az Oktatói Hálózat (OHA), és a Hálózat a Tanszabadságért Mozgalom is, de távol tartotta magát a nagyobbik oktatói érdekvédelmi szervezet, a Galló Istvánné vezette Pedagógusok Szakszervezete (PSZ). A PSZ és a PDSZ ellentéte nem új keletű, de azt kiélezte az a helyzet, amit Orbán Viktor és az akkori szakállamtitkár, Hoffmann Rózsa állított elő a köznevelésben. Míg a PSZ tárgyalással akarta elérni a vonatkozó jogszabályok alakítgatását, addig a PDSZ a leghatározottabban elutasította ezt a taktikát. Vagyis: maga a pedagógustársadalom sem egységes.
 
  Ennek ellenére ma a színpadon egy kis időre mindenki mindenkivel egyetértett: az Emmi sújtotta övezetben csak egymásra számíthatnak. A legkonkrétabb üzenetekkel Deák Dániel, az OHA képviselője, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója állt elő.
 
  – Szervezzük meg magunkat! Ha az egyik egyetem bajban van, az legyen a másik egyetemnek is baj! Találjuk meg a polgári ellenállás alkalmas formáit – mondta, utalva arra, hogy fenntartják a jogot akár az iskola- s egyetemfoglalásra is, hiszen „a hatalom csak ebből a szóból ért”.

Forrás: Népszabadság

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Tüntetés az Emmi sújtotta övezetben.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector