Startlaphoz Csatlakozz!

Vita a bevásárlóközpontokban

Kisvállalkozók hasznát viszi a vasárnapi zárva tartás

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 24. vasárnap, 10:34

A vasárnapi zárva tartás több bevásárlóközpontban élénk vitákat okozott az üzemeltetők és a vendéglátásban utazó bérlők között, mivel az utóbbiak a bérleti díj csökkentését szeretnék elérni. A meccsek tétje, hogy melyiküknek kell állnia a kárt, amit a vasárnapi bezárás okoz: sok kisvállalkozásnak a profitja mehet rá az intézkedésre – olvasható a Népszabadság.
 
  Alaposan belerondított az üzletközpontok és a bérlők korábban sem feszültségmentes viszonyába az Orbán-kormány a boltok vasárnapi bezárásával. Azok a vendéglátósok, akik a boltzár ellenére is nyitva tartottak az üzletközpontokban, arról számoltak be lapunknak, hogy  20-25 százalékkal estek vissza a bevételeik, miközben az üzemeltetők bő harmadával emelték a cégek által fizetendő rezsihozzájárulást.
 
  Tették ezt arra hivatkozva, hogy vasárnap csak miattuk kell nyitva tartani a házat.
 
 A rezsiköltségek emelése szerintük az üzemeltetők stratégiájának a része: ha a vendéglátósok a felemelt rezsiköltség miatt bezárnak vasárnapra, a házak arra hivatkozva, hogy a vendéglátósok egyoldalú lépést tettek, elzárkózhatnak a bérleti díjak csökkentésétől. (A törvény ugyanis nem a plázák zárva tartását rendelte el, csak a boltokét, így viszont a vendéglátós bérlőket annak ellenére köti a hétnapos nyitva tartásra kötött szerződés, hogy vendég nincs az üzletközpontokban.)
 
  Érvelhetnek ugyan a körülmények lényeges megváltozásával, de az ilyen indoklások a tapasztalatok szerint már csak a bíróságon nyomnak a latban, az üzleti tárgyalásokon nem. Ha a kávézók és éttermek nyitva maradnak, úgy talán marad jogi lehetőségük arra, hogy kilobbizzanak valami könnyítést, ám a megállapodásig biztosan fizethetik az extra sarcot.
 
  A vendéglátósok szerint 70 százalékkal esett vissza a vasárnapi látogatószám az üzletközpontokban. – Az élelmiszer-, textil- vagy műszaki kereskedelemben még igaz lehet, hogy a forgalom egy része péntekre vagy szombatra terelődik át, de a vasárnapi kávét nem fogják szombaton elszürcsölni – vélekedik az egyik fővárosi nagy pláza vendéglátósa. A vasárnap az idén márciusig a szombat és a péntek után a harmadik legnagyobb forgalmú napjuk volt. Vagyis mintegy ötödével csökkent a bevételük a kormányzati intézkedéssel. – Mivel a nyereségráta 15-20 százalék körül van, ez a bevételkiesés a nullszaldó felé tolja az addig nyereséges üzletet – magyarázza egy magyar kisvállalkozó, akit elvileg a kormány minden eszközzel támogat.
 
  – Ismert a probléma – mondta lapunknak Balatoni Judit, a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének főtitkára. Ugyanakkor hozzátette: a szervezet nem folyhat bele az üzleti vitákba. Balatoni Judit arra viszont figyelmeztetett, egyelőre korai lenne végleges következtetést levonni arról, milyen hatással van bevásárlóközpontokra a kormány döntése.
 
  – Nem mi tehetünk a vasárnapi bezárásról, hanem a kormány – zárja rövidre az alkut rendre a bevásárlóközpont vezetősége a vendéglátósokkal. A helyzet fonákja, hogy a plázák üzemeltetői vélhetőleg ugyanezt az érvet hallják azoktól a bankoktól, akik annak idején az építkezést finanszírozták, s amelyekkel most a körülményekre tekintettel a fizetési ütemezést kívánják újra tárgyalni. A magyarországi üzletközpontok többsége ugyanis hitelből épült.
 
  A hitelfeltételekbe alighanem sehol sem kalkulálták be a KDNP kezdeményezését és az ebből adódó bevételcsökkenést. Igaz, korábban a kiskereskedelmi recesszió és a forintgyengülés nyomán is fellángoltak már a mostanihoz hasonló bérlői-bérbeadói viták, ám akkor a legtöbb helyen sikerült rendezni a konfliktust.

Forrás: Népszabadság
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kisvállalkozók hasznát viszi a vasárnapi zárva tartás.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector