Startlaphoz Csatlakozz!

A családtámogatást lassan tovább inflálja a kormány

Brutálisan sok lesz a közmunkás

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 24. vasárnap, 14:23

Nem lesz egykulcsos a társasági adó középtávon, 2019-re azonban akár 350 ezer közmunkás is takaríthatja a járdákat. A családtámogatást lassan tovább inflálja a kormány, a köztévé azonban stabilan számíthat 69-75 milliárdos támogatásra – derül ki a költségvetés fejezeti indoklásából – írja a Népszabadság.

 Középtávon sem tervezi a kormány a társasági adó egykulcsossá tételét – legalábbis erről árulkodik a költségvetési törvény 2019-ig szóló terve. Az adó jövőre – talán a gazdaság erőteljes növekedésébe vetett bizalom okán – 341 milliárd forint után 400 milliárdot hozhat, ám ha reális volna az adócsökkentésről szóló elképzelés, akkor a későbbi években látszódnia kellene az erőteljes visszaesésnek. Hiszen 19 helyett tíz százalékkal adóznának a legnagyobb cégek is.
 
  Ehhez képest 2017-ben lényegében szinten marad a tervek szerint a bevétel, majd 2018–2019-ben jelentős emelkedést prognosztizál a kormány: 441, illetve 478 milliárdra teszi a bevételt. A 2017-es visszaesés oka az lehet, hogy bevezetik a növekedésiadó-hitelt, amely az adózás előtti eredményt megsokszorozó cégeknek teszi lehetővé az adó későbbi megfizetését.
 
  Ez egyszeri megtorpanást hozna, ám idővel kiegyenlítődne a legfeljebb két évre szóló hitel visszafizetésével a bevétel. Az adóbevételekben egyéb meglepetés nincs, a tervezett bankadócsökkentés révén látszik szép csökkenés: az idei 144 milliárdból jövőre 89 majd 67 milliárd lesz.
 
  A tervszámokon egyértelműen látszik a kormány brutális közmunkabővítő elképzelése: az idei 270 milliárd forint előirányzatot jövőre eleve 340 milliárdra emeli, amely révén 40 ezerrel nőhet a közmunkások száma, amely ma 151 ezer fő. 2017-ben 407, majd 2018-tól 461 milliárd forintot költ a kormány a programra. Ez azt jelenti, hogy
a mostani létszám több mint duplájára nőhet 2018-ra, így megközelítve a 350 ezer főt.
 
  Ezzel párhuzamosan a jövedelempótló és a korhatár alatti támogatások egyre kisebb összeggel szerepelnek: a korhatár alatti támogatások az idei 134 milliárdról 2019-re 91 milliárdra csökkennek, ennek java már jövőre meg is lesz, 2016-ban erre már csak 112 milliárd forint jut.
 
  A jövedelempótló támogatás 2016-ban még emelkedik, 126-ról 133 milliárd forintra, ám 2019-re fokozatosan 93 milliárd forintra zsugorodik a támogatás. Vélhetően a családi adókedvezmény sikerességében bízva inflálódik tovább a családtámogatás. Az idei 422 milliárd forintról jövőre 414 milliárdra csökken az előirányzat, s a további években ez is marad. Évi két százalék feletti inflációval számolva ez négy év alatt reálértéken hatszázalékos csökkenést jelent.
 
  Ehhez képest mondjuk a közszolgálati műsorszórást szépen inflációkövetően támogatja a büdzsé: jövőre 69,9 milliárdot, majd 71, illetve 72,8 és 74,9 milliárd forint jut a köztévé működtetésére. A budai Vár rekonstrukciójának első üteme, amely 2016–2018 között zajlik, 55-60 milliárd forint költséget jelent majd, a második ütem 2024-ig tart majd.
 
600 millió egy ismeretlen alapítványnak
 
  Jövőre is nemzeti konzultáció segítségével kommunikál majd a kormány, ez 600 millió forintba fog kerülni.
 
  Emellett a kommunikációra további 1,1 milliárd forint, kormányfői protokollra félmilliárd jut majd – ezek nem emelkednek az idei keretekhez képest. Többet kap viszont a tevékenységét rejtőzködve folytató Nyelvstratégiai Intézet: a magyar nyelv őrzésére hivatott intézet 50 millióval kap többet, 183 millió forintból gazdálkodik majd. Ennél is többet kap a Közép-kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány: a Terror Házát is működtető szervezet 510 milliós idei támogatása után 2016-ban 1,7 milliárd forintot kap. Jár a plusz a Fekete György vezette Magyar Művészeti Akadémiának is, csak a tiszteletdíjakra plusz 137 milliót kap az MMA, a teljes keret 4,2 milliárd forint.
 
  Jövőre 612 millió forintot kap a rejtélyes Magyar Foundation of North America, ami egy magyar–amerikai kapcsolatokat ápoló szervezet New Yorkban. A szervezet nem azonos Fellegi Tamás volt miniszter hasonló célú alapítványával.

Forrás: Népszabadság
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Brutálisan sok lesz a közmunkás.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector