Startlaphoz Csatlakozz!

Több mint ötszáz középiskola kerül át a Klebelsberg Intézményfenntartótól a nemzetgazdasági tárcához

A pedagógusok elbocsátásoktól tartanak

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 24. vasárnap, 17:20

 Elbocsátásoktól tart a pedagógusok szakszervezete a szakképzési rendszer átalakításával összefüggésben, a köznevelési államtitkár azonban ezt cáfolja. Július elsejével több mint ötszáz középiskola kerül át a Klebelsberg Intézményfenntartótól a nemzetgazdasági tárcához, egyes szakközépiskoláknál viszont a Klik és a minisztérium is fenntartó lesz – olvasható a Magyar Nemzetben.
 
   „Egy gimnáziumban, általános iskolában a napi élet kezelése jóval egyszerűbb, mint egy szakképző intézményben, hiszen itt alapanyag-beszerzéstől kezdve értékesítésen át számos olyan feladat van, amelyet kezelni kell, és azt érzékeljük, érzékeltük, hogy a korábbi időszakban nem sikerült hatékonyan működni” – így indokolta a szakképzési törvény átalakítását annak benyújtásakor a munkaerőpiaci államtitkár. A javaslat értelmében a szakiskolákból szakközépiskolák lesznek 3+2 éves képzési idővel, ez a végén az érettségi mellett OKJ-s szakképesítést is ad. Az eddigi szakközépiskolákat pedig szakgimnáziumokká alakítják, 4+1 éves képzési idővel, ahol a plusz egy évben technikai oktatást kapnak a diákok. Czomba Sándor szerint azonban a siker nem azon múlik, hogy mennyi a képzés ideje. „A kérdés az, hogy a végén olyan piacképes tudást tud-e adni, amely a munkaerőpiac számára és a fiatal számára is jól kezelhető – mondta az államtitkár.

  A tanárokkal szemben azonban szigorodnak az elvárások. A szakképzés első három évfolyamán tanítóknak nem lesz elég a főiskolai diploma. Mérnökök azonban pedagógiai végzettség nélkül is felvehetők, ráadásul rögtön a magasabb fizetési kategóriát jelentő pedagógus kettőbe kerülnének. „Mi pártoljuk azt, hogy minél képzettebbek legyenek a pedagógusaink, azt az elképzelést azonban, hogy a szakképzésben olyan szakmérnökök taníthatnak, akik nem rendelkeznek pedagógus végzettséggel, ugyanakkor a pedagógus kettőbe kerülnének, ez ellen tiltakozunk. Tudniillik az nagyon fontos, hogy a szakképzésben is hozzáértő szakemberek legyenek, de semmiféleképpen nem pótolható a pedagógiai végzettség, hiszen gyerekekről van szó” – véli Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

  Az átalakítások részeként július elsejével több száz középiskola kerül a Klik-től a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, egyes iskolákban a megosztott fenntartás mellett döntött a kormány. Azoknál az intézményeknél, ahol korábban szakiskola és gimnázium működött együtt, ez most külön válhat.

  „Ezekben a vegyes típusú intézményekben a kollégák túlnyomó része nem csak egy adott intézménytípusban, tehát nem csak a gimnáziumban tanított, itt közismereti tantárgyakat tanító kollégákról van szó, akik tanítottak szakközépiskolában és szakiskolában is, nagy kérdés, hogy most ezekkel a kollégákkal mi lesz” – tette hozzá Galló Istvánné. „Ez a fenntartó átadás-átvétel nem érint létszámot, hiszen a gyermeklétszám marad, e tekintetben ugyanannyi nevelőtanárra, ugyanannyi kollégiumi nevelőtanárra van szükség” – mondta Czunyiné Bertalan Judit. A köznevelési államtitkár hozzátette: intézményenként vizsgálták, hogy mi a legjobb az iskolának és a diákoknak. A szakképzési törvény módosításáról még nem szavazott az Országgyűlés, a Fidesz frakciószóvivője a Hír TV-nek azt mondta: jelenleg is zajlanak az egyeztetések, az átalakítás pedig szerinte zökkenőmentesen zajlik majd.

Forrás: Magyar Nemzet

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A pedagógusok elbocsátásoktól tartanak.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector