Startlaphoz Csatlakozz!

Nőtt a foglalkoztatás, egyben csökkent a munkanélküliség

Heti 1 órát dolgozol? A kormány szerint nem vagy munkanélküli

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 28. csütörtök, 11:48

Nőtt a foglalkoztatottság és csökkent a munkanélküliség a KSH legfrissebb adatai szerint. Azonban azt fontos szem előtt tartani, hogy már foglalkoztatottnak számít valaki, ha akár csak egy órát dolgozik valaki a héten, és nem munkanélküli, ha nem keres aktívan munkát – írja a Pénzcentrum.

  Nőtt a foglalkoztatás, egyben csökkent a munkanélküliség a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint. Így az idén február-áprilisi adatok szerint már 19 ezer fővel kevesebb a munkanélküliek száma, 338 ezer fő. A foglalkoztatottak száma pedig 4 millió 141 ezer fő volt, 73 ezer fővel több, mint egy évvel korábban.
 
A legfontosabb tudnivalók a munkanélküliségi adatokról
 
  A 15-74 éves munkanélküli férfiak mutatói lényegében nem változtak, létszámuk 184 ezer fő, az ő munkanélküliségi rátájuk pedig 7,6 százalék volt. A munkanélküli nők száma 15 ezer fővel 154 ezer főre, munkanélküliségi rátájuk 7,5 százalékra mérséklődött.
 
   A munkanélküliek 18,3 százaléka a munkaerőpiacon csak kis számban jelenlévő 15-24 éves korosztályból került ki, e korcsoport 18,9 százalékos munkanélküliségi rátája 0,8 százalékponttal lett alacsonyabb. A 25-54 évesek, azaz az ún. legjobb munkavállalási korúak és az 55-64 évesek munkanélküliségi rátája is csökkent.
 
  A munkanélküliek 45,2 százaléka tartósan munkanélküli, azaz legalább egy éve keres állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 17,6 hónap.
 
  A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adminisztratív adatai szerint 415 ezer fő a nyilvántartott álláskeresők létszáma, ami nem változott 2014 áprilisához képest.
 
A legfontosabb tudnivalók a foglalkoztatottságról
 
  A foglalkoztatottak létszáma 1,8 százalékkal magasabb, 4 millió 141 ezer fő volt. Közülük 4 millió 109 ezren tartoztak a 15-64 évesek korcsoportjába.
 
  A 15-64 éves férfiak közül a foglalkoztatottak létszáma 2 millió 219 ezer fő volt. A 15-64 éves foglalkoztatott nők száma 1 millió 891 ezer fő volt.
 
  A 15-24 éves korosztályból 266 ezren voltak foglalkoztatottak. Az ún. legjobb munkavállalási korú, 25-54 éves, valamint az idősebb, 55-64 éves foglalkoztatottak száma egyaránt nőtt.
 
 A 20-64 éves korcsoport esetében a foglalkoztatási ráta 1,7 százalékponttal, 67,8 százalékra nőtt. Az Európai Unió 2020-ra 75 százalékos célértéket tűzött ki, Magyarországon jelenleg a korcsoportra vonatkozó foglalkoztatási ráta a férfiaknál 74,3, a nőknél 61,4%.
 
  Az adatok azonban csalókák lehetnek, a meghatározás szerint foglalkoztatott, aki
az adott héten legalább 1 órányi, jövedelmet biztosító munkát végzett,
vagy rendelkezett munkával, de abban átmenetileg (pl. betegség, szabadság, ideértve a szülési szabadságot is) nem dolgozott. De heti egy órás munka nem feltétlenül az a tevékenység, amiből meg lehet élni.

  Munkanélkülinek pedig az számít, aki az adott héten nem dolgozott, és nincs is olyan munkája, amelytől csak átmenetileg volt távol.
 
A kikérdezést megelőző négy hét folyamán aktívan keresett munkát,
a kikérdezés időpontjában rendelkezésre állt, azaz két héten belül munkába tudna állni, ha megfelelő állás kínálkozna számára, illetve már talált munkát, ahol 90 napon belül dolgozni kezd.
 
 A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint ennek köszönhető a növekedés
 
   A foglalkoztatottak számának folyamatos növekedésében nagy szerepe van a közelmúlt kiváló makroadatainak, a Munkahelyvédelmi Akciótervnek, a kormányzat aktív foglalkoztatási programjainak, illetve a 2013-ban bekövetkezett növekedési fordulatnak.

Forrás: Pénzcentrum


 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Heti 1 órát dolgozol? A kormány szerint nem vagy munkanélküli.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector