Startlaphoz Csatlakozz!

Utalhat atársadalomban elfoglalt helyzetünkre

A munkavállalási esélyekre is hatással lehet a keresztnév

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 30. szombat, 09:06

A munkaerőpiacra is kihatással van a keresztnév - mondta Sik Endre a TÁRKI kutatója, aki a ritka és gyakori nevek megoszlását vizsgáló tanulmány eredményeiről számolt be. A kutató az InfoRádiónak elmondta: a fiatal korosztályban született gyermekek inkább ritkának számító keresztneveket kapnak, sőt egyre többször fordul elő, hogy televízióban szereplő személyekről nevezik el gyermekeiket a szülők.
 
  „Abból indultunk ki, hogy a keresztnév - éppúgy, mint az öltözködés, vagy a viselkedés számos láthatatlan eleme - távolról sem véletlenül alakul ki. A keresztnevek esetében a szülők a névadáson keresztül is valamilyen módon a maguk társadalomban elfoglalt helyzetüket próbálják kifejezni - emelte ki a kutató.

  Sik Endre a tendenciákkal kapcsolatban elmondta: az emberek szeretnek az individualizálódás jegyében olyan neveket adni a gyermekeiknek, amik megkülönböztetik őket mindenki mástól. Egy másik tendencia a média hatása a névadásra: a tévésorozatokban előforduló, nagyon egzotikus nevek megjelenése is egyfajta társadalmi hatás eredménye.

  A kutató közölte: kíváncsiak voltunk a nevek ritkaságának előfordulására, és valóban azt találtuk, hogy a fiatalabb korosztály nagyobb eséllyel kap ritka neveket. Ritka neveknek azokat tekintettük, amelyek az összes név legfeljebb egy százalékát adták.

  A gyakori nevek tekintetében a hagyománykövetés azoknak a társadalmi rétegeknek a jellemzője, amelyek a megszokottságot és a társadalomban elfoglalt kiegyensúlyozott helyzetet képviselik - mondta Sik Endre. A gyakori nevek főként az idősebbekre jellemzők.

  Azt a nagyon érdekes dolgot találtuk, hogy a nevek a szubjektív osztályhelyzettel összefüggésben egy-egy U-alakú görbét mutatnak. Ez azt jelenti, hogy a magukat a legalacsonyabb és a legmagasabb társadalmi státuszúaknak tekintők adtak az átlagosnál gyakrabban ritka neveket. Eszerint úgy tűnik, hogy a ritka név egyfelől egyfajta szegénységkompenzáció, másrészt egy gazdagság-individualizáció által is megerősített társadalmi termék - összegezte a kutató.

  A munkaerő-piaci esélyeket is befolyásolja az, hogy milyen nevet adnak a szülők a gyermeknek. Mert bizony a névadás a majdani munkavállalásra is - ha láthatatlanul is, de - kihat - hangsúlyozta Sik Endre.

Forrás: InfoRádió

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A munkavállalási esélyekre is hatással lehet a keresztnév.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector