Startlaphoz Csatlakozz!

Béremelést, kiszámítható életpályát követeltek a felvonulók

Az ígéret nem fizetőeszköz

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 30. szombat, 08:38

Borzasztó életkörülmények mellett dolgoznak, nem véletlenül elégedetlenek az elmúlt öt év kormányzati teljesítményével a szociális ágazat dolgozói - így értékelt az ágazati sztrájkbizottság ügyvivője a pénteki többezres budapesti demonstráción. A miniszterelnöknek címzett petícióban már idén béremelést, jövő januártól pedig kiszámítható életpályát követeltek a felvonulók – írja a Népszava.

 A „Becsapva és kisemmizve” címen meghirdetett országos szociális demonstráció résztvevői közül a szelídebbek azonnali béremelést várnak, a vehemensebbek általános sztrájkot követeltek. Nem először fordultak petícióval a kormányfőhöz, hogy felhívják a figyelmét a szociális ágazat gondjaira, ám a Kossuth tér szélén elhangzott segélykiáltások most sem jutottak el a kormánytagok füléig.
 
 A Szociális Ágazati Demonstrációs Bizottságot alkotó szervezetek nevében Szűcs Viktória ügyvivő írta alá a levelet, amelyet a Miniszterelnökség egyik referense vett át a tüntetők képviselőitől tegnap. Az ágazat kormányzati felelősei már nem értek rá ezzel foglalkozni péntek délután. A levél azzal szembesíti Orbán Viktort, hogy "a szociális ágazatban dolgozók jövedelmi helyzete az elmúlt negyedszázad legmélyebb pontjára süllyedt, a terület munkavállalóinak több mint 75 százaléka a létminimum alatti jövedelemből él, mindennapossá vált körükben a nélkülözés, a máról holnapra élés, többen szó szerint éheznek". Emlékeztetnek rá, hogy az elmúlt két évben többször is megfogalmazták az ágazat égető gondjait, de érdemi előrelépés helyett csak ígéreteket kaptak.
 
  Az idén júliustól induló átfogó bérrendezéssel és a 2016. januártól életbe lépő életpálya bevezetésével hitegetett érdekvédelmi szervezeteknél akkor szakadt el a cérna, amikor kiderült, nemcsak a 2015-ös, hanem a jövő évi költségvetésből is kimaradt a szociális szakma béremelésének fedezete, a kiszámítható jövőt, előmeneteli rendszert biztosító bértábla bevezetését most épp az ágazat strukturális felülvizsgálatához kötötte a kormány. A hidegzuhanyra válaszként a szféra munkavállalóinak képviselői felálltak a tárgyaló asztaltól, és most ismét az utcán követelték, hogy januárig visszamenőleg az ágazat minden dolgozója kapjon érdemi béremelést, hogy legalább a szintén alulfizetett egészségügyben dolgozó társaik bérszínvonalát elérhessék.
 
  Ez a demonstráció is öt év értékelése - utalt a miniszterelnök tegnapi beszédére Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke, és a megmozdulás zárásként a magyar gazdaság javuló teljesítményére hivatkozva kérte a szociális bérek rendezését. Már gyülekeztek a vonulás résztvevői a Kodály köröndnél, amikor Czibere
  Károly, a területért felelős államtitkár a távirati irodának úgy fogalmazott: "a kormány ismeri és elismeri a szociális ágazatban dolgozók hősies és elkötelezett munkáját, és tovább dolgozik a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi területen dolgozók életpályájának bevezetésén". Megismételte a kabinet álláspontját, hogy bérpótlék és bérkiegészítés címén a terület kapott béremelést, de azt is jelezte, jövő keddre összehívta a szociális életpálya elemeit kidolgozó munkacsoportokat. Szűcs Viktória maga is megkapta a meghívót a kormányzati tervek tájékoztatójára, de mint az ágazati sztrájkbizottság ügyvivője lapunknak fogalmazott: ez nem érdemi egyeztetés, hiszen javaslataikat egyszer sem vette figyelembe a kormány, a bérpótlék és bérkiegészítés pedig jó esetben az ágazatban dolgozók kétharmadát éri el.
 
Ölelésre nyíltak a karok
 
  A kisföldalatti több tucat szerelvényéből szinte csak fekete pólósok szálltak ki, sokuk nyakában a bölcsődei szakszervezet zöld kendője. A vidéki tüntetők buszokkal is jöttek a Kodály köröndre, tábláik szerint Pécsről, Nagyszőlősről, Körösladányból, Marcaliból, Kalocsáról, vagy éppen Dunaharasztiból. Ismerős arcok mosolyogtak egymásra, ölelésre nyíltak a karok. Szelíden tereltek a tömegben Dawn-kóros fiatalokat - gondozóikkal együtt ők is eljöttek, hogy változást követeljenek, kérjenek.
 
  Szóltak a sípok, dobok, csörgők és kereplők, táblaerdőben kapkodta a fejét az újonnan érkező. Szakszervezeti zászlók lengedeztek - sok szervezet vállalt szolidaritást a parlamentig vonuló tömeggel. Amikor pedig felsorakozott a több ezer gondozó, ápoló, a sor élére a nagy szakszervezeti tömörülések elnökei álltak. 26 év, kisgyermeknevelő, 90 ezer forint nettó vagy 33 év, bölcsődevezető, 133 ezer nettó: feliratok a fekete pólókon. Pszichiátriai ellátásban, házi segítségnyújtásban, szenvedélybetegek és fogyatékos gyermekek gondozásában, bölcsődékben és hosszan lehetne sorolni, milyen területeken dolgoznak a szerteágazó szakma tiltakozó képviselői.
 
  A tömeg a petíció átadása után hazament, de Migács Tibor, a Szociális Munkások Demokratikus Szakszervezetének elnöke a Népszavának elmondta: hétfőn beadják a bíróságnak az ágazat kérését a sztrájk idején elégséges szolgáltatások megállapítására. A sztrájktörvény szigorítása óta ugyan épp ezeknek az eljárásoknak a lassúsága miatt Magyarországon gyakorlatilag felszámolódott a nagy hatású munkabeszüntetések lehetősége, de a szakszervezeti vezető szerint helyi akciók összehangolására van esély. Abban pedig biztos, hogy az egészségügyi ágazat július 1-jén utcára vonul a Semmelweis ünnepségek után vagy a helyett. Miközben beszélgettünk, fiatalok csoportja mellett haladtunk el, mindegyikük kezében tábla: Általános sztrájkot most!
 
  Halvány mosoly jelzi: ennek most nincs esélye.

Forrás: Népszava

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Az ígéret nem fizetőeszköz.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector