Startlaphoz Csatlakozz!

Rosszul járt sok mesterpedagógus

Több mint százezres bércsökkenés

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 30. szombat, 14:21

Rosszul jártak azok a mesterpedagógusok, akik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) megszűnő pedagógiai intézeteiben dolgoztak, és nem kérték időben az áthelyezésüket. Az intézetek feladatait április 1-jétől az Oktatási Hivatalhoz (OH) rendelték, az átvett kollégák pedig kormány-tisztviselői jogviszonyban folytathatták munkájukat. A kényszerű váltás egyeseknél havi 120–150 ezres fizetéscsökkenéssel járt – írja a Magyar Nemzet.

  Jelentősen csökkent a pedagógiai intézetekben dolgozó munkavállalók egy részének fizetése – hívta fel a figyelmet Dúró Dóra. A jobbikos országgyűlési képviselő értesülése szerint az intézetek munkavállalóit március 5-én arról értesítette a Klik, hogy vagy fel kell mondaniuk önként 2015. március 31-ével, és végkielégítést kapnak, vagy maradnak, és április 1-jétől kormánytisztviselővé minősítik át őket.
 
  A változás oka, hogy az állami pedagógiai-szakmai szolgáltatásokat (ide tartozik például a szaktanácsadás, a pedagógiai értékelés, vagy a továbbképzések szervezése) áprilistól egységesen az OH-hoz telepítette a kormány, így a Klik alatt működő intézetek megszűntek. Dúró Dóra szerint a Klik tulajdonképpen megzsarolta a munkavállalókat, kimondatlanul is kényszerítve őket az alacsonyabb munkabér elfogadására, pedig ekkor még a vezetésnek sem volt pontos elképzelése arról, hány főt tudnak tovább foglalkoztatni.
 
  Az ellenzéki képviselőnek Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára válaszolt. Szerinte az átvett dolgozók közalkalmazotti jogviszonya azért alakult át, mert az OH állományában az alapfeladatok ellátása esetén a kormánytisztviselő foglalkoztatási forma az előírt. A jogállásváltozást amúgy a közalkalmazotti törvény szabályozza.
 
  Mindez néhány szakértő számára komoly fizetéscsökkenéssel járt. Egy vidéki pedagógiai intézettől átkerülő, neve elhallgatását kérő pedagógus lapunknak azt mondta: a Pedagógus I. kategóriában lévő kollégáinak a váltás a fizetési fokozattól függően plusz/mínusz tízezer forintot jelentett, ám akik mesterpedagógusnak minősülnek, s így szakértőként bruttó 3-400 ezer forintos havi fizetésért dolgoztak, most százezres nagyságrendű csökkentést kellett elszenvedniük.
 
  – Nálunk például a kollégák többsége mesterpedagógus volt, így kifejezetten sokakat érintett a bércsökkentés. Bizony voltak olyan pedagógiai előadók és szakértők, akik 120-140, sőt akár
  150 ezer forintot is elveszítettek a fizetésükből az átszervezés miatt. Aki tudott, az még időben felmondott, és elment valamelyik iskolába, de bizony ez sem volt könnyű, hiszen az április 1-jei feladatátvételről hivatalosan csak márciusban értesültünk, és a tanév kellős közepén nem könnyű új állást találni – fogalmazott forrásunk. Kitért arra is, hogy az OH-hoz kerülő kollégáik április végén kapták meg új besorolásukat, ekkor szembesültek hivatalosan a bérek tényleges változásával.
 
  Rétvári Bence rámutatott, hogy a pedagógiai-szakmai szolgáltatások nyújtásában a Klik mellett az Oktatáskutató és -fejlesztő Intézet (OFI) is részt vett korábban, sőt bizonyos feladatokat eddig is az OH látott el. Kiemelte továbbá, hogy a feladatellátásban érintetteket előzetesen, idejében tájékoztatták, hogy a törvény alapján milyen változás várható.
 
  Emellett minden olyan szakértő, aki jelezte, hogy pedagógusként szeretné folytatni a pályát, lehetőséget kapott a Klik-en belüli áthelyezésre, vagyis az OH-hoz kerülés nem volt sem kötelező, sem automatikus – rögzítette. – Ezzel az volt a cél, hogy a kiváló felkészültségű mesterpedagógusok, akik a pedagógiai intézetekben dolgoztak, a feladatátszervezés után is olyan munkát végezhessenek, amely a szakmai felkészültségükhöz a legközelebb áll. Aki ilyen igényt nem jelzett, az az új feladatellátási rend szerint folytatja tovább a munkát – magyarázta az államtitkár, megjegyezve: aki mégis a felmentését kérné, azzal együttműködve és jogszerűen fog eljárni az OH.
 
   Az Oktatási Hivatal azt közölte lapunkkal, hogy a háttérintézmények profiltisztítása során összesen 169 főt vettek át, akikre ugyanazon feltételek érvényesek, mint minden más kormánytisztviselőre, ideértve többek között a bérezés és az összeférhetetlenség szabályait. Az átszervezés célja, hogy országos hatáskörrel garantálják a klasszikus pedagógiai-szakmai szolgáltatásokat – tették hozzá.

Otthon maradtak a rossz tanulók?
 
  Hiába kötelező a kompetenciamérés minden tanulónak, vannak olyan iskolák, ahol a gyengébben teljesítő diákok szüleit arra kérik, inkább maradjon otthon a gyerek a mérés napján – írta tegnap az Origo. A portál értesülései szerint egyes intézmények ezzel a trükkel próbálják elkerülni, hogy a rossz tanulók teljesítménye lehúzza országos értékelésüket. A mérést minden évben május végén rendezik meg, az idei éppen a napokban volt. A szövegértési és matematikai teszteket egységes feltételek között, azonos időben írják meg a hatodik, a nyolcadik és a tizedik évfolyamos diákok. – Nem ismeretlen ez a gyakorlat a kompetenciamérések történetében, de elterjedtnek azért nem igazán nevezhető – jelentette ki lapunknak az ügy kapcsán a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke. Mendrey László szerint tény és való, hogy egy rosszul sikerült felmérésnek komoly vegzatúra lehet az eredménye a következő tanévben, amit minden iskola igyekszik elkerülni. – Igazoló jelentést kell írni arról, hogy mi az oka a gyenge eredménynek, felzárkóztatási tervet kell készíteni, határidőket kell benne megjelölni a „skandalum” kiküszöböléséhez. Ezeket eddig is ellenőrizte a fenntartó, de most, amikor elindultak a minősítések, egy ilyen bakinak súlyos – akár – személyi következményei is lehetnek – hangsúlyozta. Mendrey szerint probléma az is, hogy a bebiflázandó lexikális anyag hatalmas mennyisége miatt az iskolákban legtöbbször nem marad idő például szövegértés fejlesztésére, így a diákok egy része alapvető kompetenciák hiányában lesz kénytelen elhagyni a közoktatás rendszerét. Az idei mérésben 2872 iskola több mint 268 ezer diákja vett részt, az eredmények alapján pedig 2016. április végéig teszik közzé az országos jelentést.
 
Forrás: Magyar Nemzet
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Több mint százezres bércsökkenés.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector