Startlaphoz Csatlakozz!

A jogtalanul felvett nyelvpótlékot is vissza kell fizetniük

Hamis nyelvvizsga miatt 57 rendőrt rúgtak ki

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 30. szombat, 16:30

Hamis nyelvvizsga miatt több tucat embernek kellett távoznia a rendőrségtől, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak pedig tíz pénzügyőre ül emiatt a vádlottak padján. Hasonló esetek előfordultak a Honvédségnél és a Katasztrófavédelemnél is, de a Budapesti Törvényszék sem maradt ki a szórásból. Egyedül a NAV-nál titokzatoskodnak. A kirúgottaknak nemcsak az állásuk veszett el, a jogtalanul felvett nyelvpótlékot is vissza kell fizetniük – tudta meg a HVG.

  Rendőrök, katasztrófavédelmisek, katonák is vádlottak abban a nyelvvizsgabotrányban, amely már bírósági szakban van. Mint arról a hvg.hu is írt, 41 ember ügyében tavaly november 25-én kezdődött el a tárgyalás a Budapesti Környéki Törvényszéken. Aztán ehhez megérkezett a csalási ügy másik szála, amelynek érintettje nagy részben rendvédelmi – rendőrségi és pénzügyőri – dolgozók. Így 117-re nőtt azoknak a vádlottaknak a száma, akik az ügyészség szerint anyagi ellentételezés fejében segítették a nyelvvizsgához jutást, vagyis így bűnszervezetben követhettek el vesztegetést, befolyással üzérkedést és okirat-hamisítást követhettek el.
 
Pénzért eladott feladatsorok, könnyített szóbeli
 
  A bűnszervezet hihetetlenül banális módon bukott le: a hamisítók már annyira könnyelműek lettek, hogy nemcsak az interneten hirdették speciális szolgáltatásukat, hanem szórólapon is. Olcsó, gyors és biztos módot ígértek a nyelvvizsgát megszerezni vágyók számára. Egy ilyen, a Keleti pályaudvar környékén osztogatott reklámanyag alapján szereztek információkat a nyomozók, s ez alapján indult el a büntetőeljárás 2013 tavaszán. A vádirat alapján két Pest megyei – egy váci és egy vecsési –, illetve egy budapesti nyelviskola dolgozóit azzal vádolják, hogy az ELTE Idegennyelvi Továbbképző Központjával (ITK) szerződve pénzért adtak el írásbeli feladatsorokat, és elintézték azt is, hogy akik fizettek, azok könnyedén teljesítsék a szóbeli vizsgát is.
 
Több tucat rendőrt küldtek el
 
 Az érintett rendőrök kapcsán nyelvvizsgával kapcsolatos visszaélés miatt 57 rendőr és egy nem hivatásos állományú rendőrségi dolgozó kereshet új munkát – derült ki a hvg.hu megkeresésére adott rendőrségi válaszból. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata azt közölte, hogy a mintegy hatvan ember jogviszonya szűnt meg 2012. január 1-je és 2015. április 30-a között, miután az érintettek parancsnokai a nyomozó hatóságok megkeresései alapján értesültek arról, hogy beosztottaikkal szemben eljárás folyik. Az ORFK részéről hangsúlyozták, hogy az ügyekben lefolytatott munkáltatói eljárások, intézkedések után az érintettek jogviszonyát haladéktalanul megszüntették.
 
  A hvg.hu kérdése alapján pedig közölték azt is, hogy amennyiben a nyelvvizsga érvénytelensége beigazolódik, akkor a hamis nyelvvizsga alapján jogalap nélkül felvett nyelvpótlékot is vissza kell fizetnie az elküldött dolgozónak. Mert leginkább ez motiválhatta a rendőröket: a nyelvvizsgához nyelvpótlék jár.
 
  A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség jobban járt, ott csak három főről derült ki, hogy hamis a nyelvvizsgája – derült ki a tárca tájékoztatásából. Az érintettek – egy közalkalmazott, egy hivatásos és egy szerződéses altiszt – munka- és szolgálati jogviszonyát megszüntették. Hozzátették: „a katonák nyelvvizsga bizonyítványuk megszerzésétől kezdve nyelvvizsgapótlékban részesültek, melyet vissza kell fizetniük. A közalkalmazott nem kapott nyelvvizsgapótlékot.”
 
Katasztrófavédők, NAV-osok
 
  A katasztrófavédelemnél még a honvédséghez képest is jobb a helyzet, ugyanis a fent említett időszakra vonatkozó megkeresésünkre az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője, Hajdu Márton azt közölte, hogy tőlük egy dolgozó távozott – önként – amiatt, hogy nyelvtudás nélkül szerzett bizonyítványt, és használta azt fel előmenetele érdekében. Megjegyezte a szóvivő, hogy az egyes esetekről elsőként az érintett kollégáktól értesültek, ők a nyomozóhatóság által megindított eljárásról jelentést tettek, ami kötelességük is.
 
  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által a hvg.hu megkeresésére nem árulta el, hogy a testületnél az állományból lebukott-e valaki hamis nyelvvizsgával. Azt írták, hogy „ha bebizonyosodik, hogy valaki visszaélést követett el például nyelvvizsga-bizonyítványokkal, akár a legsúlyosabb munkajogi következményekkel is számolhat. Mindaddig azonban, amíg valaki ellen jogerős ítélet nem születik, nem tekinthető vétkesnek, illetve bűnösnek, ezért bírósági ítélet hiányában fegyelmi eljárásra, illetve ennél szigorúbb szankcióra sem kerülhet sor.”
 
  Bár a NAV titokzatoskodott, a Budapest Környéki Törvényszék nem. A nyelvvizsga-csalási ügyben tíz pénzügyőr szerepel – derült ki a bíróság szóvivőjének, Koszta Jánosnak a hvg.hu részére adott tájékoztatásból. Rajtuk kívül az eljárásban két tűzoltó, négy büntetés-végrehajtási dolgozó és 45 rendőr érintett. Ez utóbbi alapján az ORFK által közölt adatokból következik, hogy más ügyekben is kibukott, hogy a rendőrök hamis nyelvvizsgapapírokkal próbáltak boldogulni.

Forrás: HVG


Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Hamis nyelvvizsga miatt 57 rendőrt rúgtak ki.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector