Startlaphoz Csatlakozz!

Tüntettek a szociális ágazatban dolgozók

Létbizonytalanság és kivándorlás

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 30. szombat, 08:52

Több ezren tüntettek Budapesten délután, ezúttal a szociális ágazatban dolgozók vonultak utcára. Tisztességes bért, megbecsülést és életpályamodellt követeltek. Azt mondják: átlagkeresetük 70-80 ezer forint, aminek a duplájára lenne szükség a megélhetéshez. A szociális államtitkár a demonstráció előtt jelentette be, hogy július elsejétől bérpótlékot kapnak az ágazat dolgozói – írja az mno.hu.

  Kisgyermeknevelőként 94 800 forintot keres 35 év munkaviszony után a demonstráció egyik résztvevője, az asszony a táblára is felírta. Elégedetlen a fizetésével, több ezer társával az utcára vonult.
 
  A tiltakozást a szociális ágazat dolgozói szervezték. Szerintük sem erkölcsileg, sem anyagilag nincsenek megbecsülve. Átlagkeresetük 87 ezer forint.
 
  „A mi kollégáink azt mondják, hogy akkor elégedettek, ha 150 ezer forintos nettó fizetésük van, jelen pillanatban körülbelül a fele, amit hazavisznek” – mondta Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke.
 
  Czibere Károly szociális államtitkár a tüntetés előtt jelentette be, hogy mind az egyházi, mind a civil szervezetek és az önkormányzatok által fenntartott intézményekben bérkiegészítést kapnak az ágazat dolgozói. „Ebben az évben, július elsejétől, további 7,6 milliárdos bérkiegészítés formájában biztosított béremelés következik. Tehát ebben az évben a tavalyi 12 milliárd forint 20 milliárd forintra emelkedik. A következő évben pedig ez a két forrás összeadódik, tehát a 12 milliárdos bérpótlék mellé 15,3 milliárd forint összegben bérkiegészítés társul, tehát ez 28 milliárd forint” – részletezte az államtitkár.
 
  Ajánlatát az ágazati dolgozók érdekképviselete azonban nem tudja elfogadni. „Legalább, hogyha a teljes évre vonatkozóan megkaphatnánk visszamenőleg januárig azt, amit most július elsejétől szeretnének adni. Minden dolgozó számára, mert a bejelentés azt is tartalmazta, hogy a 93 ezer dolgozóból csak 65 ezer kapna, és január elsejétől beindulna egy tisztességes életpálya a szociális ágazatnak úgy, ahogy a miniszterelnök úr is megígérte” – hangsúlyozta Szűcs Viktória.
 
  A tüntetők az Andrássy és a Bajcsy-Zsilinszky úton át a Parlament elé vonultak. Az egyik szakszervezet elnöke szerint a létminimum alatt élnek, az anyagi megbecsülés hiánya miatt több tucat kollégája hagyta már el az országot.
 
  „Azt is elmondtuk, hogy nekünk fontos a munkánk és szeretnénk azt jól végezni. Hogy aki a szociális ágazatban eddig a pályán maradt, az hivatásának tekinti a szakmáját. Annak fontos érték az ember. Mert miről szól a mi munkánk? Az emberről. Nem általában az emberekről, hanem Pistikéről meg Piroskáról meg Józsiról és Éváról és Kati néniről és Béla bácsiról, róluk” – mondta Varga Andrea, az Autonóm Területi Szakszervezet elnöke.

  A demonstrálók petíciójukban tisztességes bért és az életpályamodell bevezetését kérték a miniszterelnöktől. A dokumentumot a Miniszterelnökség közkapcsolati referense vette át.

Forrás: Magyar Nemzet
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Létbizonytalanság és kivándorlás.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector