Startlaphoz Csatlakozz!

Életkor, nem, egészségi állapot, más vélemény vagy fogyatékosság is lehet az ok

Gyakori a munkahelyi diszkrimináció Csongrád megyében

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 31. vasárnap, 13:01

Ügyfélfogadást tartott pénteken a SINOSZ hódmezővásárhelyi szervezeténél dr. Kiss Éva, az Egyenlő Bánásmód Hatóság Csongrád megyei referense, aki elmondta: a hatósághoz fordulhatnak azok, akik nem rendelkeznek megfelelő érdekérvényesítő képességgel, és életkoruk, nemük, egészségi állapotuk, más véleményük vagy fogyatékosságuk miatt hátrányos megkülönböztetés éri őket. Amennyiben ez megvalósul, akkor a hatósághoz fordulhat, az pedig eljár. Kiderült: Csongrád megyében sokak tesznek panaszt munkahelyi diszkrimináció miatt – írja a promedad.hu.

   Dr. Kiss Éva 2-3 ügyfélfogadást tart Hódmezővásárhelyen a járási ügyfélfogadás keretében. Ekkor a város és a környező települések lakosai is felkereshetik, ha életkoruk, nemük, egészségi állapotuk, más véleményük vagy fogyatékosságuk miatt hátrányos megkülönböztetés érte őket – összesen 19 ilyen tulajdonság van. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság Szegeden hetente egy alkalommal fogadja az ügyfeleket.
 
   A hatósághoz fordulhat az, aki nem rendelkezik megfelelő érdekérvényesítő képességgel. Elsősorban hátrányos megkülönböztetés esetén tudnak segíteni az ügyfeleknek. A fogalmat így definiálhatjuk: „hátrányos megkülönböztetés történik, ha egy személy vagy csoport kedvezőtlenebb bánásmódban részesül a védett tulajdonsága miatt, mint más, vele összehasonlítható helyzetben lévő személy vagy csoport. Erre példa, ha a mozgáskorlátozottak amiatt nem tudnak elhelyezkedni, mert nincs biztosítva számukra a kerekesszékkel való közlekedés lehetősége. Dr. Kiss Éva elmondta, nem mindenki tud különbséget tenni hátrány és diszkrimináció között, mert nem minden hátrány diszkrimináció.
 
   Az Egyenlő Bánásmód Hatóság Csongrád megyei referensét gyakran keresik fel olyanok,akik korábban rokkantsági ellátásban részesültek, és a támogatásuk szolgálati, vagy pedig rehabilitációs ellátásra módosult. A többségük alacsonyabb összegű ellátásban részesül, mint korábban – ezt gyakran kifogásolják. A vakvezető kutyát nem lehet kitiltani az üzletekből, bevásárlóközpontokból, de Csongrád megyében több ilyen eset is előfordult. Mind országosan, mind pedig a megyében gyakori probléma, hogy a munkáltatók különbséget tesznek a munkavállalók között: például egy budapesti cég többet fizet a fővárosi, mint a vidéki telephelyeken dolgozóknak, vagy egyéb módon történik meg a diszkrimináció. „Összeségében a munkavállalás során éri a legtöbb sérelem az embereket” – jelentette ki az egyenlő-bánásmód referens. Továbbá általánosan jellemző az is, hogy az 50 éven felülieket életkoruknál fogva nem alkalmazzák bizonyos munkakörökbe.
 
  Jellemző, hogy az emberek mindennapi sérelmeiket hátrányos megkülönböztetésként  élik meg. A törvény mondja ki, mi minősül diszkriminációnak. Amennyiben ez megvalósul, tehát valakit hátrányos megkülönböztetés ér, valamely védett tulajdonságára miatt, akkor a hatósághoz fordulhat, az pedig eljár. Ha az eljárás során bebizonyosodik, hogy az egyenlő bánásmód követelményét megsértették, a hatóság elrendelheti a jogsértő állapot megszüntetését, megtilthatja a jogsértő magatartás jövőbeni tanúsítását, nyilvánosságra hozhatja a jogsértés megállapító határozatát, illetve pénzbírságot szabhat ki – tájékoztatott dr. Kiss Éva.

Forrás: promedad.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Gyakori a munkahelyi diszkrimináció Csongrád megyében.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector