Startlaphoz Csatlakozz!

Ha lazsál a dolgozó

A munkaidő csökkentése

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 31. vasárnap, 15:55

Hogyan lehet jogszerűen csökkenteni a munkaidőt a munkaközi szünettel, hogyan kell módosítani a munkaszerződéseket és eleget tenni a bejelentési kötelezettségnek? – kérdezte az Adózóna olvasója. dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász szakértö válaszolt.

  „Ügyfelem 80 munkavállalót foglalkoztat. Költségcsökkentés miatt úgy határozott, hogy a munkavállalók munkabérét csökkenteni kell a munkaközi szünettel. A munkavállalók órabérben dolgoznak. Felmerült, hogy megállapodást kötne velük a munkáltató, hogy csak a ténylegesen ledolgozott órákat számolnák el. A munkavállalók 6-8 órában dolgoznak és 40 (2x20) perc munkaközi szünetük van. Ha lecsökken a ledolgozott munkaidejük, akkor a T1041 bejelentő lapon is módosítani kell a heti óraszámukat? Hogyan kell a jelenléti ívet vezetni? Hogyan számolható el napi 5 óra 20 perc, vagy 7 óra 20 perc munkavégzés? Le lehet-e percekre bontani a munkaidőt? – kérdezte olvasónk.
 
  A munkaközi szünetet a munkavégzés megszakításával kell kiadni, ami azt jelenti, hogy a törvény alapján automatikusan nem része a munkaidőnek, így nem jár érte díjazás. Jelen esetben ettől a munkáltató, vagy a felek megállapodása a munkavállalók javára eltért, így azt kell vizsgálni, hogy ez milyen módon történt. Ha munkaszerződésben rögzítették, abban az esetben a módosításhoz a munkavállalók hozzájárulására van szükség. Amennyiben ez csak az Mt. 46. paragrafusában foglaltak szerinti tájékoztatóban jelent meg, akkor azt a munkáltató egyoldalúan módosíthatja, a munkavállalók egyidejű tájékoztatása mellett.
 
  Az Mt. 103. paragrafus (1) bekezdésének a) pontja szerint a munkavállaló részére – ha a beosztás szerinti napi munkaidő tartama a hat órát meghaladja –, húsz perc munkaközi szünetet kell biztosítani. Ettől a szabálytól a felek megállapodása a munkavállaló javára eltérhet. Azt, hogy ez jelen esetben így van-e, az eset összes körülményei figyelembe vételével (az egymással összefüggő rendelkezések összehasonlításával) kell mérlegelni (például fizikai munkát végzők esetén előnyösebb lehet 2x20 pernyi munkaközi szünet, azonban azt is vizsgálni kell, hogy így a munkavállaló 20 perccel később mehet haza).
 
 A T1041-es lapon, ha helyesen gondolom, eddig is heti 40 órát jelentettek le a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalók esetén, ezen a területen változás nem lesz, hiszen eddig dolgoztak heti 40 órát úgy a munkavállalók, hogy ebben benne volt a munkaközi szünet (pl. 8 – 16 óráig), melyre munkabért kaptak, ezentúl azonban nem lesz benne a munkaközi szünet (például 8 -16.20-ig vagy 16.40-ig tart a rendes munkaidő), azonban a 20 vagy 40 perc munkaközi szünetre munkabért sem kapnak, hiszen az nem lesz része a munkaidőnek. A részmunkaidőben foglalkoztatottak esetén hasonlóképpen kell eljárni-
 
  Az Mt. arról külön nem rendelkezik, hogy a munkaközi szünet kiadását is dokumentálni kellene, természetesen a későbbi jogviták elkerülése érdekében ezt is célszerű nyilvántartani. Praktikusan szerepeltetik a munkaidő kezdetének és befejezésének időpontját, közben pedig a munkaközi szünet tartamát (például 12 – 12.20-ig).
 
 Olvasónk a választ követően további kérdéseket fogalmazott meg a témában. A korábbiakban megfogalmazottakhoz hozzáfűzte, hogy a munkáltató természetesen nem tudatosan tért el a munkavállaló javára, és fizeti ki a munkaközi szünetre eső díjazást. A dolgozók nagy része nem csak napi 20-30 percet pihen, hanem annál jóval többet is, óránként cigarettáznak, esznek-isznak, beszélgetnek. A dolgozók többnyire belépőkártyával, belépési engedéllyel csoportosan dolgoznak, 8-16-ig, de már 15.45-kor nincsenek bent, ami azt jelenti, hogy 15.30-tól már biztosan nem dolgoznak. Arra nincs lehetőség, hogy kitoljuk a munkaidejük végét 16.40-re. Az újonnan belépőket be lehet-e jelenteni 8 óra jelenlét mellett 7 óra munkavégzésre egy óra munkaközi szünettel, bruttó 91 875 forintos minimálbérrel (végzettség nélküli takarítókról van szó)? – hangzott az újabb kérdés.
 
  A már munkaviszonyban álló dolgozók esetén is javasolt, hogy a munkáltató az eddiginél is pontosabb nyilvántartást vezessen: a munkaidő és a munkaközi szünet kezdetének, végének feltüntetése legyen nagyon precíz. Arról korábban nem esett szó, de itt érdemes megjegyezni, hogy a beléptető kártya önmagában nem alkalmas erre, a beléptető rendszer csak a munkahelyen tartózkodást méri, és nem a ledolgozott munkaidőt. A hiányos nyilvántartással a munkáltató munkaügyi bírságot is kockáztat, mivel nem tesz eleget az Mt. 134.§ -ban foglalt kötelezettségének.
 
  Amennyiben a munkavállaló bizonyíthatóan nem munkával tölti a munkaidejét, az magával vonhatja a munkaviszony azonnali hatályú felmondással történő megszüntetését (ha nem akar a munkáltató ennyire drasztikusan fellépni, először adhat írásbeli figyelmeztetést, vagy – ha a munkaszerződés arra feljogosítja – pénzbírságot is kiszabhat).
 
 Az újonnan felvett munkavállalók heti munkaideje valóban 35 óra lesz, ha a napi munkaidő 7 óra, azaz bejelentheti a munkáltató az érintett dolgozókat erre az időtartamra. Ennek egyetlen feltétele van: a munkaközi szünet tartama 20 percél hosszabb, de maximum 60 perc tartamú lehet, kizárólag akkor, ha a felek erről közösen megállapodnak (Mt. 103. paragrafus (3) bekezdés). Azaz, ha a munkaszerződésben a munkavállalók hozzájárulnak ahhoz, hogy a napi munkaidő mértéke 7 óra, a munkaközi szünet tartama 60 perc, heti munkaidőként 35 órát kell bejelenteni. Hozzájárulás hiányában erre nincs lehetőség.
 
  Forrás: adozona.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A munkaidő csökkentése.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector