Startlaphoz Csatlakozz!

Error
  • JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING
Teljes kiszolgáltatottság

Ugyanannyit dolgoznak, mégis kevesebbet keresnek

Written by Szakszervezetek.hu
Published on Monday, 01 June 2015 08:01

 Egyre több munkakörben alkalmaznak közmunkásokat, ugyanis ők kevesebbe kerülnek a munkáltatónak, mint egy normál munkaerő. Az ország második legnagyobb közfoglalkoztatója az iskolákat fenntartó Klik. Az LMP szerint számos olyan esetről tudnak, amikor közalkalmazottat közmunkásként foglalkoztatnak tovább.

  Egyre több önkormányzat és közintézmény alkalmaz közmunkásokat, hiszen ugyanazt a munkát végzik napi 8 órában, csak olcsóbbak: míg a közalkalmazott 68 ezer, addig a közmunkás 51 ezer forintot keres havonta. Az adatok szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) a második legnagyobb közfoglalkoztató az országban: míg decemberben 2400, addig februárban már 4400 közmunkást alkalmazott. És nem csak a béren nyer.
 
  „Közmunkás státuszba kerülő alkalmazottaknak nincs nyári szabadság, tehát pontosabban nincs fizetett nyári szabadsága, ahhoz, hogy enni tudjon adni a családjának, tudja fizetni a rezsit. Neki bármilyen állást el kell vállalnia július–augusztusra, lehet ez a strandon a büfés, lángosárus vagy bármi más, akár WC-s néni, hogyha így alakul, hogy valamilyen módon jövedelemhez jusson, hiszen erre a két hónapra neki nem jár semmilyen jövedelem” – mondta a Látótérnek Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.
 
  Csak a munkáltatón múlik, hogy a nyári szünet után visszahívja-e a közmunkást vagy helyette újat kezd el foglalkoztatni. Az érdekvédők olyan esetről is tudnak, amikor a korábban közalkalmazottként foglalkoztatott embert elbocsátották, majd alacsonyabb bérrel közmunkásként foglalkoztatták tovább.
 
  – Nem zárhatjuk ki azt a lehetőséget, hogy ez megtörtént, de ezt a kormány kifejezetten megtiltotta és a miniszterelnök kifejezetten ellenzi.

– Éppen ezért az ellenzés vagy a tiltás alapján várható valamiféle vizsgálat?
– Kérünk majd tájékoztatást az emberi erőforrások miniszterétől, hogy egyáltalán megtörtént-e ez. Mert ez egy súlyos vád, aki ilyet állít.
 
  Válaszolta a Hír TV-nek Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.
 
  „Én, amit az elmúlt egy hétben láttam, azok hátborzongató történetek, tehát teljes kiszolgáltatottság mintha nem is Magyarország lenne” – az LMP azt állítja: a párt panaszos levelek tucatjait kapja, az emberek azért mennek bele a trükközésbe, mert a munkanélküliségtől rettegnek.
 
  „Látják, hogy nincs munka, azt mondják, hogy vagy ez a munkájuk van, vagy semmi, és erre a pénzre viszont szükségük van. És ez a probléma a kormány munkájával, hogy az emberek kiszolgáltatottságából akar politikai tőkét kovácsolni magának, hiszen ez a rendszer úgy működik, hogy a statisztikák, úgymond, rendben vannak, ha elmegy Orbán Viktor Brüsszelbe avagy Strasbourgba, el tud dicsekedni, hogy Magyarországon milyenek a foglalkoztatási mutatók, valójában viszont tömegek éheznek és tömegek nyomora van emögött” – véli Szél Bernadett, az LMP társelnöke.
 
  Magyarországon a közfoglalkoztatók jelentős kedvezményeket vehetnek igénybe. A közfoglalkoztatott bérét és az ahhoz kapcsolódó szociális hozzájárulási adó jelentős részét is az állam fizeti.

Forrás: mno.hu
Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Ugyanannyit dolgoznak, mégis kevesebbet keresnek.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector