Startlaphoz Csatlakozz!

Járulékfizetés

Mi történik, ha nincs rendben a TAJ szám?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 01. hétfő, 12:36

Pirosan, kéken, zölden és barnán is villoghat a TAJ szám az orvosi rendelőben. Előfordulhat, hogy gyereknél is jogosulatlanságot jelez a rendszer - mondta az InfoRádiónak Hegyes Enikő, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nemzetközi kapcsolatok és jogviszony nyilvántartási főosztály vezetője.
 
  2007 tavasza óta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár kötelezettségként írja elő, hogy minden orvos-beteg találkozó alkalmával jogviszony-ellenőrzést kell végeznie az egészségügyi szolgáltatónak - közölte.

  „A TAJ szám beütésével azonnali online választ kap a szolgáltató a TAJ szám érvényességéről, illetve érvénytelenségéről. A rendszer négy lámpaszínt jelezhet: a pirosat, a zöldet, a barnát, illetve a kéket”.

   Annál a személynél, akinél a jogellenőrzés alkalmával a lámpa színe barna vagy kék színt mutat, az ő számára térítésmentesen ellátás nem nyújtható. A kék lámpaszín azoknál gyullad fel, akik külföldi, EGT-tagállamban rendelkeznek biztosítási jogviszonnyal. Ez azt jelenti, hogy külföldön vállalnak munkát, és ott fizetnek járulékot, adót. A barna színű lámpa pedig azoknál gyullad ki, akik külföldön telepedtek le, és ezt az okmányirodában, illetve a KEKKH felé be is jelentették - közölte Hegyes Enikő.

   A piros lámpaszín pedig azt jelzi, hogy valakinek érvényes TAJ száma, de rendezetlen jogviszonya van. Hegyes Enikő elmondta: teljes körű térítésmentes egészségügyi ellátás ilyenkor is jár a jogszabály erejénél fogva.

  Fő szabály szerint gyerekeknél nagyon ritkán fordul elő, hogy nincs rendben a jogviszony, azonban előfordulhat, hogy egy gyereknek sem lakó-, sem tartózkodási helye nincs Magyarországon, ilyenkor jelezhet piros lámpát a rendszer. De ebben az esetben is teljes körű ellátásban fog részesülni térítésmentesen - mondta a főosztályvezető.

  A jogosultságot az orvos ellenőrzi, de a lekérdezést az OEP rendszerében is naplózzák, amelynek az adatokat minden hónapban át kell adnia a NAV felé. Ezután a NAV megindítja a szükséges eljárást, és az elmaradt járulékok megfizetésére öt évre visszamenőleg kötelezheti - közölte Hegyes Enikő.

Forrás: InfoRádió

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Mi történik, ha nincs rendben a TAJ szám?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector