Startlaphoz Csatlakozz!

A megelőzés kevesebb ráfordítást igényel, mint a kezelés

Adómentes juttatás lesz a szűrővizsgálat?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 01. hétfő, 17:37

Már az idén, az adótörvények elfogadása után csökkenthetnék a vezetékadójukat a távközlési cégek a szélessávú fejlesztések után, ha az Országgyűlés az infokommunikációs államtitkár javaslatát. A Fidesz képviselői összesen három módosítót nyújtott be az adótörvényekhez. A másik alapján adómentes munkáltatói juttatássá tennék a szűrővizsgálatokat és a fizikoterápiát is, míg a harmadikban érdekesen módosítanák a bankaadó csökkentését – írja a Világgazdaság.

 Már az adótörvények kihirdetésének másnapjától csökkentené a távközlési cégek vezetékadóját Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációsért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára, a Fidesz győri képviselője. A jövő évi adótörvény-változtatásokhoz benyújtott módosító indítványban az államtitkár azt javasolja, hogy a szélessávú internet-fejlesztésekre nyújtott adókedvezményt – vagyis, hogy az újonnan épített szélessávú vezetékekre nem kell adót fizetni öt éven át – már rögtön a változtatás kihirdetésének napjától lehessen érvényesíteni. Így a cégek nem csak a 2016-os, hanem már az idei vezetéképítésekre is megkapnák a mentességet, nagyban szolgálva ezzel, hogy a szélessávú hálózatok fejlesztése ne álljon le csak azért fél évre, hogy az adómentességre várjanak a cégek.
 
 A Fidesz képviselői az egyébként sem nagy terjedelmű adómódosító javaslathoz ezen kívül még két indítványt tettek. Mengyi Roland, a Fidesz borsodi képviselőjének indítványa arról szól, hogy tegyék adómentes juttatássá ha a munkáltató fizeti a szűrővizsgálatokat, valamint a fizikoterápiás és a mentál-egészségügyi szolgáltatásokat. A képviselő indoklása szerint az egészségügyi problémák megelőzése lényegesen kevesebb ráfordítást igényel, mint a kezelésük. A fizikoterápiás kezelések adómentes juttatássá tételének indoka, hogy a gerincbántalom napjaink leggyakrabban előforduló foglalkozási ártalma, „mely számos további betegség okozója és jelentős munkakiesést eredményez.” Hasonlóan a munkaképesség-csökkenés az oka annak, hogy a képviselő a „korunk civilizációs eredetű problémájának tekinthető” mentálhigiéniás betegségek kezelését is adómentes juttatásként képzelné el a képviselő. (Igaz: a javaslat betenne az egészségpénztáraknak, hiszen így a náluk adókedvezménnyel igénybe vehető szolgáltatások egy jelentős része adómentesen is megkapható volna).
 
  A harmadik javaslat a bankadó csökkentését írná át, a lízingcégekre külön szabályt alkalmazna Szatmáry Kristóf fideszes képviselő. Indítványa szerint ezen pénzügyi vállalkozásoknál jövőre már nem a 2014-es mérlegfőösszeg, hanem a tavalyi kamat és díjbevétel együttes összege volna az adó alapja. A teher mértéke is más volna, az így meghatározott bevétel 3,8 százalékát kellene fizetni jövőre (míg a bankoknál a mérlegfőösszeg 0,53 százaléka lesz az adó). A képviselő a változtatást azzal indokolja, hogy a lízingcégek a legnagyobb finanszírozói a kis- és közepes vállalkozások finanszírozásának, ezért fontos a kedvezményezésük. Szektorszinten egyébként nem jelent nagy változást a módosítás, a Világgazdaság számításai szerint a 6,7 milliárdos éves adóteher így 6,08 milliárd forintra csökkenne. Igaz: a szektoron belül lehetnek olyan vállalkozások, amelyeket a kamat- és díjbevétel szerinti adózás érint jobban, míg másoknak esetleg kedvezőbb lehet az eredeti, mérlegfőösszeg szerinti adófizetés.
 
Forrás: Világgazdaság


 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Adómentes juttatás lesz a szűrővizsgálat?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector