Startlaphoz Csatlakozz!

Aok iskola visszautasítja a Klik által felajánlott egy szál virágot, oklevelet

Idén sem lesz pénzjutalom pedagógusnapra

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 02. kedd, 07:56

Az idén sem számíthatnak a tanárok pénzjutalomra a jövő vasárnapi pedagógusnap alkalmából, sok iskola visszautasítja a PSZ szerint százmilliárdos hiányt maga előtt görgető Klik által felajánlott egy szál virágot, esetleg oklevelet – írja a Világgazdaság.

  Fennállása óta a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) soha nem tervezte be a költségvetésébe, hogy a tanárok, tanítók teljesítményét pénzzel is elismerje – mondta a Mediaworks megyei lapjainak központi szerkesztőségének kérdésére a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke. Galló Istvánné emlékeztetett, amikor még az önkormányzatok voltak a fenntartók, pedagógusnapon a legjobban teljesítők jutalmat kaptak. Értesüléseink szerint a Klik az iskoláknak az idén azt ajánlotta fel, hogy a pedagógusoknak egy szál virágot adnak, illetve oklevelet kaphatnak azok, akiknek tanítványa a jelentősebb tanulmányi versenyeken kiválóan szerepelt. Információink szerint ezt az ajánlatot több iskola is visszautasította.
 
  Gallóné ebben a szituációban cinikusnak, megalázónak tartja a Klik által felajánlott elismerést. A PSZ vezetője szerint az egész oktatási rendszernek a hibája, hogy a minőségi munkát nem ismerik el, hiába hivatkozik a kormányzat a minősítési rendszerre. Azt is hangoztatta, hogy június első vasárnapján a nem pedagógus végzettségű oktató-nevelő munkát segítőkről sem szabad elfeledkezni, akik 2008 óta nem kaptak béremelést, és nem kapnak jövőre sem.
 
  „Szomorú lesz az idei pedagógusnap, a kollégák rettentően kimerültek, nincs meg az oktató-nevelő munkához szükséges nyugalom, a tárgyi feltételeket sem tudja biztosítani a fenntartó, komoly kihívás az intézményekben tanítani” – hangoztatta Gallóné. A PSZ szerint az idén is mintegy 100 milliárd forint hiánnyal küszködött a Klik, és úgy tűnik, ezt a hiányt görgetik majd tovább, hiába emelkedik 17 milliárd forinttal a Klik előirányzata, ez még a pedagógusok illetmény-előmeneteli rendszerének a változásához sem elég. Gallóné lapunknak elmondta, a januártól óraadóként alkalmazott nyugdíjas tanárok még májusban sem kapták meg a pénzüket.
 
  Ha a Klik az általa alkalmazott 4500 közmunkást közalkalmazottként foglalkoztatná minimálbéren, akkor ez mintegy 8 milliárdos költséget jelentene. A PSZ felmérése szerint a tanárok 90 százaléka többet dolgozik, mint a törvényes munkaidőnek számító 40 óra. Heti 4 óra túlórával számolva ez 14,4 millió túlóra, ami 36 milliárdos költséget jelentene a Kliknek. Gallóné kifogásolta, az iskolákban dolgozóknak nem engedik, hogy a valós adatokat írják be a nyilvántartásba, hogy ne kelljen kifizetni a túlórákat, amire biztosítani kellene a fedezetet a kormányzatnak.
 
  A PSZ szerint mintegy 4500 betöltetlen álláshely van, a hiányzó pedagóguslétszámot azonban helyettesítéssel oldják meg. A 4500 álláshely mintegy 12 milliárdba kerülne a Kliknek. A szakszervezet vezetője szerint 40 milliárdra lenne szükség a legfontosabb eszközök megvételéhez, mivel a tanításhoz szükséges szemléltetőeszközök, kézikönyvek, számítógépek és egyéb eszközök elhasználódnak. 2013 óta már azt sem lehet mondani, hogy szinten tartás lenne, a dologi kiadásokra szánt pénzt hétmilliárd forinttal csökkentették a tavalyi évhez képest.
 
Így magyarázza Hoffmann Rózsa
 
  „Nem magával a Klikkel van baj, hanem a költségvetési feltételeinek hiányosságával, ezért örvendetes, hogy jövőre megemelik a Klik támogatását” – hangoztatta a parlamentben a 2016-os költségvetés vitájakor Hoffmann Rózsa. A korábbi oktatási államtitkár osztotta az ÁSZ véleményét, hogy csak megfelelő intézkedések mellett lesz elegendő ez a forrás. Hangoztatta, a Klik létezése óta nem fordult elő, hogy egy iskola, kollégium összeomlott volna. A rendszer mindig biztosította a nehézségeket áthidaló kiegészítő csatornákat. Reméli, jövőre a késedelmes számlakifizetések, elhúzódó bürokratikus intézkedések megszűnnek.
 
Nem mindenki kapott kompenzációt
 
  „Egyes tankerületekben nem fizették ki a pedagógusoknak nekik járó számlavezetési kompenzációt” – nyilatkozta a Mediaworks megyei lapjainak központi szerkesztőségének Galló Istvánné, a PSZ elnöke. Értesüléseink szerint vannak iskolák, ahol a tantestületben csak azok kapták meg a visszamenőleg 3 évre járó mintegy 25 ezer forintot, akik előbb adták be a papírjaikat, a többiek hoppon maradtak. Azt közölték velük, hogy erre most nincs pénz. A számlavezetési kompenzáció miatt még a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének egyik tagja perelte az államot, amit több körben meg is nyert. Lapzártánkig a Klik és az Emmi nem válaszolt a kompenzációval kapcsolatos kérdéseinkre.

Forrás: Világgazdaság

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Idén sem lesz pénzjutalom pedagógusnapra .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector