Startlaphoz Csatlakozz!

Jelentős elbocsátások várhatóak

Bezárta budapesti gyárát a kólaóriás

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 02. kedd, 11:38

 Budapesti gyárának bezárásával, a hazai termelés felszámolásával, a nagykereskedelemre történő fókuszálással javított árbevételén a Pepsi magyar érdekeltsége, a FÁÜ Zrt. 2014-ben. Elbocsátásokra is sor került, de a nagy rivális Coca-Cola szintén kevesebb embert foglalkoztat a tavalyelőttihez képest.

  Ennél drasztikusabbra aligha sikerülhetett volna a Pepsi magyarországi érdekeltségének tavaly már beharangozott átszervezése. A jelek szerint ugyanis - sajnos - jól tippeltünk akkor, amikor a 2013-as eredménybeszámoló kiegészítő melléklete alapján, valamint a Danone Kft. budapesti üzemének bezárása kapcsán azt latolgattuk, hogy a Pepsi is lakatot tehet fővárosi egységére és ez jelentős elbocsátásokkal is jár. (Akkor az esetleges bezárást firtató kérdéseinkkel kerestük a céget is, de válaszokat nem kaptunk.)
 


  A Pepsi-termékeket gyártó és forgalmazó Fővárosi Ásványvíz és Üdítőipari Zrt. (FÁÜ) eredménybeszámolójának kiegészítő mellékletében azt közölte, hogy "2014 áprilisában a vállalat vezetésének döntése értelmében, az új piaci modell kiépítésének egyik fontos lépéseként bezárta a soroksári gyárat. Ezzel a döntéssel megszűnt a saját termelés, a saját termelésű termékek előállítása. A társaság a készterméket a bérpalackozótól vásárolja meg. A FÁÜ Zrt. a 2014-es év első harmadában még folytatott gyártási tevékenységet, de 2014 májusától a társaság fő tevékenysége a nagykereskedelem lett".
 
  Azt, hogy előbb-utóbb kemény lépésre szánja rá magát a tulajdonos - az amerikai P-Americas LLC - az évek óta halmozódó komoly veszteségből, a kényszerű tőkepótlásból, a létszámleépítési tervekből, az erre félretett céltartalékból, illetve a termelőeszközökre érvényesített terven felüli, több mint félmilliárd forintos leírásból már sejteni lehetett. A tulajdonos tavaly két lépésben összesen több mint 6,5 milliárd forintos tőkeemelést hajtott végre, amivel a saját tőke végre pozitív lett, az év végén megközelítve a 4,6 milliárd forintot a 2013 decemberi bő félmilliárdos mínusz után.
 
  Végkielégítésre a 149 milliós erre elkülönített céltartalékból több mint 115 millió forintot fizettek ki azzal párhuzamosan, hogy az átlagos létszám 271-ről 214 főre csökkent - 2012-ben még 347-en dolgoztak a cégnél. A létszámleépítéssel a személyi jellegű ráfordításokból 300 millió forintot faragtak le, a végösszeg így 1,7 milliárd forintot tett ki.
 
  Az átalakítás az eredményen még nem éreztette hatását, az adózás előtti 1,4 milliárd forintos mínusz gyakorlatilag megegyezik a 2013-as veszteséggel. Üzemi szinten a veszteség közel 200 millióval lett kisebb a 2013-asnál, miközben hasonló mértékben romlott a pénzügyi műveletek eredménye. A bevételek ezzel szemben - jó ideje tartó lejtmenet után - növekedésbe váltottak, a 18,5 százalékkal 19,5 milliárd forintra gyarapodó nettó árbevételen belül a gyártási tevékenység súlya már nem érte el a 15 százalékot. Szintén a kereskedelmi fókuszt jelzi, hogy az anyagjellegű ráfordítások közel 29 százalékkal 17,2 milliárd forintra ugrottak.
 
 A meglóduló forgalom azt eredményezte, hogy csökkent - bár továbbra is tetemes - a Pepsi lemaradása a nagy rivális, a Coca-Cola mögött a magyar piacon. A Coca-Cola HBC Magyarország Kft. 2014-ben hajszálnyival növelte csak nettó árbevételét - csökkenő kivitel és erősödő belföldi forgalom mellett -, 92,2 milliárd forintra, ami 4,7-szerese a Pepsi hasonló adatának. Tavalyelőtt még 5,6-szeres volt ez a különbség, 2011-ben pedig nem egészen négyszeres.
 
  Az értékesítés költségein sikerült sokat lefaragni - többet, mint amennyivel az igazgatási költségek nőttek -, így az üzemi eredmény az egy évvel korábbi több mint triplájára, 3,4 milliárd forintra ugrott. Társasági adóra 579 millió forint ment el. A több mint 2,7 milliárd forintos adózott eredményt az eredménytartalékból kivett 13,3 milliárd forinttal együtt osztalékként hazavitte a tulajdonos. Ez a 16 milliárd forint osztalék több mint háromszorosa a 2013-ban kivett ötmilliárdnak, amelyet egyébként szintén jobbára a tartalékból teljesítettek.
 
  A Coca-Colánál is folytatódtak a létszámleépítések, a 2014-es átlagos állományi létszám 1115 fő volt a 2013-as 1193 után. Ennél a mintegy 6,5 százaléknál kisebb mértékben, 1,7 százalékkal szorították le a személyi jellegű ráfordításokat, 9,7 milliárd forintra.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Bezárta budapesti gyárát a kólaóriás .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector