Startlaphoz Csatlakozz!

az Élelmezésipari Munkavállalók Független Szakszervezet:

Megszületett a bérmegállapodás a Pick Szeged Zrt.-nél

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 03. szerda, 07:10

Emelkednek a keresetek a Pick Szeged Zrt.-nél a vállalat és az érdekvédelmi szervezetek között a napokban kötött bérmegállapodásnak köszönhetően - jelentette be az Élelmezésipari Munkavállalók Független Szakszervezetének (ÉMFSZ) szervezetpolitikai alelnöke kedden Pécsett, sajtótájékoztatón.

    Mózes Tibor elmondta: a szegedi vágó, alapanyag-előkészítő, a bajai csontozó és a pécsi csontozó, daraboló területen dolgozók napi teljesítmény alapján 10-15 százalékos többletbérhez juthatnak. A bónuszban nem érintett fizikai állománynál alanyi jogon 3, differenciáltan további egy százalékos bérfejlesztés várható.

    A 6 hónapnál hosszabb ideje alkalmazott fizikai dolgozók havi 3 ezer forintos étkezési utalványt kapnak, a szellemi munkaköröket betöltők bérét differenciáltan, 3 százalékkal emelik - tette hozzá.

    Mózes Tibor hangsúlyozta: az egyezség a cég 5 telephelyének mind a 2900 dolgozóját érinti, akiknek a munkavégzés helyétől függően májustól, illetve júniustól juthatnak magasabb jövedelemhez. Kitért rá: akiknél a béremelés júniustól lép életbe, 10 ezer forint értékű utalványt kapnak.

    A sajtótájékoztatón kiosztott írásos anyagban szerepel, hogy a dolgozók megélhetésének javítását célzó bérmegállapodás egyéb intézkedésekkel együtt hozzájárulhat ahhoz, hogy a kivándorlás és külföldi munkakeresés helyett reális perspektíva legyen itthon maradni és a hazai húsipari ágazatban munkát vállalni.

    Hozzáfűzték: a mostani egyezséget a Pick és az érdekvédelmi szervezetek közötti bizalmi viszony is segítette. Kialakulásához hozzájárult, hogy a cég teljesítette a Pick pécsi üzemében február 26-án tartott sztrájkot követő megállapodást.

    A vállalat mintegy kétszáz pécsi dolgozója akkor azért tartott több órás munkabeszüntetést, mert elkeseredést, elégedetlenséget váltott ki körükben, hogy tavaly nyár óta a munkáltató a műszakonként feldolgozandó félsertések számát 3200-ról 3600-ra, esetenként még többre emelte, többletteljesítményüket ugyanakkor semmivel sem honorálta.

    A feszültséget tovább fokozta, hogy a csontozóban azon a szalagon, ahol a Pick munkavállalói dolgoznak, a cég bérmunkásokat is foglalkoztat, akik magasabb bért kaptak, mint a jóval nagyobb tapasztalattal rendelkező munkavállalók.

    Az akkori megállapodás értelmében a dolgozók visszamenőleg utalványok formájában kaptak juttatásokat a pluszmunkáikért és bérfejlesztéssel kapcsolatos tárgyalások indultak.

    Mózes Tibor szólt arról is, hogy a munkáltató és az érdekvédők  szeptembertől tárgyalásokat kezdenek egy középtávú foglalkoztatás-politikai paktum megkötéséről. Az ÉMFSZ rendszeres tárgyalásokat kíván folytatni a bérek és munkakörülmények további javításáról.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Megszületett a bérmegállapodás a Pick Szeged Zrt.-nél.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector