Startlaphoz Csatlakozz!

„Nem vidámak” a magyarországi szegénységgel kapcsolatos adatok

Emmi: nőtt a romák foglalkoztatottságának aránya az elmúlt években

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 04. csütörtök, 07:51

Az „alacsony munkaintenzitású háztartásokban” élő romák aránya a 2009-ben mért 48 százalékról 2014-re 26 százalékra csökkent, azaz nőtt a foglalkoztatottságuk aránya - hangsúlyozta Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára szerdán Budapesten.

    A helyettes államtitkár a Kézikönyv a helyi roma közösségek életkörülményeinek javítása helyi szinten című kiadvány bemutatóján úgy fogalmazott: „nem vidámak” a magyarországi szegénységgel kapcsolatos adatok, de vannak eredmények, amelyekről beszélni kell.

    Langerné Victor Katalin azt mondta: csökkent a szegénységben és társadalmi kirekesztettségben élők aránya az elmúlt években, szavai szerint körülbelül 450 ezer ember „nagyon jól célzott kormányzati intézkedéseknek köszönhetően” kikerült ebből a körből. Hozzátette, ebből a romák is - kevésbé ugyan, de - részesedtek.

    A szegénységben és társadalmi kirekesztettségben élők csoportja a jövedelmi szegénységben és a munkaszegénységben élőkből áll, valamint azokból, akik bizonyos anyagi javakhoz nem férnek hozzá - részletezte. Ez alapján „egyértelmű a javulás”: ennek a rétegnek az aránya a teljes lakosság körében 41,7 százalékról 34,7 százalékra csökkent 2009-ről 2014-re, ugyanez az arány a romák körében 92 százalékról 89 százalékra mérséklődött - ismertette.

    Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az „alacsony munkaintenzitású háztartásokban” élő romák aránya a 2009-ben mért 48 százalékról 2014-re 26 százalékra csökkent. (Alacsony munkaintenzitású háztartásokban élők azok, akiknek a háztartásából egyetlen felnőtt sem dolgozott az adott évben nyolc hónapnál többet.)

    Már látszanak az integrált szemléleten alapuló, a problémákat együttesen figyelembe vevő, 2011-ben elfogadott Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia eredményei - mondta -, de folytatni kell, célzott programokkal kell segíteni azt társadalmi réteget, amelyet nem érintett teljes körűen a devizahitelek csökkentése vagy a lakásfenntartási kedvezmények.

    Az új, 2017-ig szóló intézkedési tervvel kapcsolatban kiemelte a többi között a területi fejlesztéseket, a lakhatási integrációt, az oktatási lehetőségeket, valamint a foglalkoztathatóság megteremtésére vonatkozó lépéseket.

    Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormány honlapján elérhető az új, 2017-ig szóló intézkedési terv, amelyből kiemelte a többi között az oktatással, a deszegregációval és a pedagógusok gyakorlatorientált képzésével kapcsolatos pontokat.

    A kézikönyvről Szűcs Tamás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője elmondta: a helyi önkormányzatoknak, helyi civil szervezeteknek nyújt segítséget és a lakhatási problémákkal foglalkozik. A kézikönyv segíthet a társadalmi befogadás megvalósításában - tette hozzá.

    Langerné Victor Katalin üdvözölte, hogy a kézikönyv gyakorlati megközelítést alkalmaz, és hozzátette: szerinte óriási segítséget fog nyújtani a terepen dolgozóknak.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Emmi: nőtt a romák foglalkoztatottságának aránya az elmúlt években.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector