Startlaphoz Csatlakozz!

A távozók 80 százaléka 50 évesnél fiatalabb

Végleg elmennek, vagy visszajönnek a külföldre költözők?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 06. szombat, 09:06

 350 ezer olyan magyar él szerte a világban, akik 1989 után hagyták el az országot. Más számok és becslések szerint több mint 600 ezer ember ment el. Túlnyomó többségük egy évnél régebben él külföldön, de csak minden negyedik gondolja azt, hogy soha nem jön vissza. Tényleg visszajönnek? És valóban mindenki elmegy, aki teheti? Az uniós SEEMIG kivándorláskutatás adatai szerint a kivándorlók legalább 81%-a, azaz legalább 343 ezer ember él több mint egy éve Magyarországon kívül. A távozók 80 százaléka 50 évesnél fiatalabb. Főként az EU tagállamaiban, azon belül is az Egyesült Királyságban, Németországban és Ausztriában élnek, 85 százalékuk dolgozik – írja a vs.hu.
 
  Míg az már korábban kiderült, hogy legalább minden második 21 évesnél fiatalabb fontolgatja a külföldi tanulást vagy munkát, a TÁRKI felmérése szerint csúcson van az elvándorlási kedv: áprilisban már 1 millió ember gondolt arra, hogy talán végleg külföldre költözik.
 
 
  Ahogy a távozókról, úgy a visszatérőkről sincs pontos statisztika, ám a SEEMIG-vizsgálat adatai szerint tíz kivándorló közül nyolc egy évnél régebben hagyta el Magyarországot. 85 százalékuk járt itthon az elmúlt egy évben, 10 százalékuk pedig ingázik.
 
 
  Ami a hazaköltözést illeti, a kint élőknek csak az egynegyede gondolja határozottan azt, hogy kint is szeretne maradni, a 2009 után kiköltözők közül pedig csak minden tizedik. Ugyanennyiüknek, tehát 10 százalékuknak van kifejezett hazatérési szándéka, a többség bizonytalan. Ezért nem meglepő, hogy az áprilisban indult, és az Angliában élő, főként diplomás, hiányszakmát űző magyarokat célzó Gyere haza, fiatal! programra május 20-ig csak 581-en regisztráltak.
 
 
  Kérdés, hogy mennyire kirívó az elvándorlás Európán vagy a régión belül, és mennyire van szó az unió adta lehetőségek kihasználásáról, menekülésről vagy végleges távozási vágyról. Felismerhetők-e trendek abban, hogy kik mennek el, hogy hogyan születik meg a döntés, és hogy kik jönnek vissza vagy akarnak visszajönni?
 
Forrás: vs.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Végleg elmennek, vagy visszajönnek a külföldre költözők?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector