Startlaphoz Csatlakozz!

Error
  • JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING
Egyre többeken vonz az újj élet külföldön

Tíz szakma, amit négyszer jobban megfizetnek Németországban

Written by Szakszervezetek.hu
Published on Monday, 08 June 2015 11:50

Sok magyar kezd új életet külföldön, az egyik legkedveltebb úticél Németország. Megnéztük, mik a legkeresettebb szakmák, hová mehetnének tömegesen is akár a magyarok. A minimálbér 460 ezer forintnyi euró.

  Egyre több magyar indul külföldre munkát vállalni, sokan tartósan is valamelyik európai országban képzelik el a jövőjüket. A Tárki legfrissebb kutatása szerint a legkedveltebb úticélok egyike Németország. A több mint négyszeres fizetés mindenképp csábító: Németországban az Eurostat 2015-ös januári adatai szerint a minimálbér bruttó 1473 euró, azaz majdnem 460 ezer forint. A magyar minimálbér átszámítva bruttó 333 euró (105 ezer forint). Németországban, mivel szintén EU-tagállam, nincs szükség vízumra, tartózkodási engedélyre, vagy munkavállalói engedélyre. Azoknak, akik valóban belevágnának és maguk is elindulnának külföldre dolgozni, sokat segíthet az alábbi lista. Ez az Európai Bizottság munkaerőpiaci portálja, az EURES szerint a tíz legkeresettebb foglalkozás Németországban a júniusi adatok szerint:

1. Ápolók
2. Beosztott eladók
3. Máshová nem sorolható képesítést nem igénylő ipari foglalkozásúak
4. Kamion- és teherautósofőrök
5. Mezőgazdasági és iparigép-szerelők és -karbantartók
6. Fémmegmunkálógép-beállítók és -üzemeltetők
7. Víz-, gáz- és csővezeték-szerelők
8. Felszolgálók
9. Építőipari villanyszerelők és hasonló foglalkozásúak
10. Szakácsok

  Ezek közül például a PayScale nemzetközi bér-összehasonlító oldal adatai szerint a víz-, gáz és csővezeték-szerelők bruttó éves fizetése 27 744 euró, azaz jóval több mint 8 millió forint. A pincérek órabére bruttó 5 euró, azaz majdnem 1600 forint. Ez negyven órás munkahéttel számolva 256 ezer forint. Erre jön a borravaló, ami óránként 400 és 1800 forint között mozog. Így a teljes éves átlagfizetésük nagy szórást mutat: majdnem 2 millió forinttól több mint 7 millió forint is lehet. A szakácsok átlagfizetése egy évben bruttó 16 303 euró, azaz több mint 5 millió forint.

  Ha valaki munkát keres, nagy segítség lehet az Európai Bizottság vonatkozó oldala, a Make it in Germany oldala, ami a hiányszakmákatgyűjti össze, illetve a Német Szövetségi Munkaügyi Ügynökség (Bundesagentur Für Arbeit) állásajánlatai. Azonban tartsuk azt is szem előtt, hogy nem minden hazai szakképesítés egyenértékű a kintivel, ezért elképzelhető, hogy az itthonihoz képest "visszalépést" jelent majd a kinti pozíció.
 
Mielőtt útra kelnénk - a Pénzcentrum biztonsági tippjei

  Hiába a csábító fizetések, Németországban a megélhetés is jóval drágább, mint itthon. Ezért ha úgy döntenénk, elindulunk, jól fel kell készülnünk.
 
  Tanulmányozzuk a célország munkavállalókra vonatkozó szabályrendszerét, az adórendszert, a foglalkoztatási politikát, a minimálbérre vonatkozó adatokat, az általános fizetéseket és megélhetési költségeket.
 
 Végezzünk online kalkulációt! Számos erre alkalmas összehasonlító oldalt találni a neten, ahol a várható fizetésünket össze tudjuk vetni az ottani megélhetési költségekkel.
 
 Ha munka nélkül indulunk neki, érdemes akár két hónapra is elegendő pénzzel rendelkeznünk. Ezzel kapcsolatban is tudunk előzetes kalkulációt végezni.
 
  A célország nyelvének ismerete nélkül kockázatos kiutazni, elég ha a munkaszerződésre gondolunk, ami valószínűleg az adott ország hivatalos nyelvén lesz - tájékoztat a Konzuli Szolgálat. De érdemes legalább angol nyelvismerettel elindulni.
 
  Miután egy állásra már egy másik országból is jelentkezhetünk, interjúztathatnak és alkalmazhatnak is így minket, nagy körültekintéssel érdemes csak belevágni, hiszen a személyes interakció egyáltalán nincs jelen. Több csatornán keresztül ellenőrizgessük az munkaközvetítőket, vagy az adott céget.
 
  A többi ajánlathoz képest túlságosan magas kereseti lehetőséget ígérő állások esetében érdemes gyanakodni. Illetve ha a munkaadó szállást, vagy ellátást biztosít, annak ellenértékét levonhatja a keresetből, csak ezt elfelejtheti előre közölni.
 
  Arról se feledkezzünk meg amikor külföldön tervezünk munkát vállalni, hogy nem árt azt jelezni a hazai hatóságoknak, és kijelentkezni magyarországi lakcímünkről. Így elkerülhetjük a kötelező járulékok utólagos behajtását.
 
Forrás: Pénzcentrum 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Tíz szakma, amit négyszer jobban megfizetnek Németországban.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector