Startlaphoz Csatlakozz!

Átalakították az ellátórendszert

Így tűnt el 465 ezer rokkantnyugdíjas Magyarországon

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 09. kedd, 08:55

A megváltozott munkaképességű személyek ellátórendszerének átalakításakor, 2012 januárjában a korhatár alatti, illetve a korhatárt betöltött rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjasok, valamint rendszeres szociális járadékban, átmeneti járadékban részesülők száma meghaladta a 870 ezret. Ez a szám 2015 januárjára 405 ezerre olvadt - derül ki Rétvári Bence államtitkár képviselői kérdésre adott írásbeli válaszából.
 
   A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és felülvizsgálatáról érdeklődő Kórozs Lajos MSZP-s képviselő kérdésére Rétvári Bence kifejtette, nincs szó arról, hogy a kormány célkeresztbe állítja és bűnbakká teszi a megváltozott munkaképességűeket, ám mindenkinek meg kell adni a lehetőséget, hogy előre léphessen az életben.
 
  Rétvári összegzéséből kiderül, az átalakításkor (2012. januárjában) 870 ezeren részesültek ellátásban, 2015-ben 405 ezren, közülük a korbetöltötté vált rokkantsági ellátásban részesülők száma meghaladta a 44 ezret. A felülvizsgálattal érintett személyek közül majd tízezren a felhívás ellenére nem nyilatkoztak, 466-an pedig nem kértek komplex minősítést, így ebben a körben a nyilatkozatok alapján 10 255 fő ellátása szűnt meg.
 
  Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) adatai szerint 2011. decemberében a korhatár alatti rokkantsági nyugdíjak átlagos összege teljes ellátás esetén 72 888 forint volt, az egészségkárosodott személyek szociális járadékai esetén ez az összeg 30 299 forint.
 
  Az új ellátórendszer bevezetése óta mintegy 64 ezer kérelmet utasítottak el, minden ötödiket azért mert hiányzott a szükséges biztosításban töltött idő. A megállapított ellátásokat alapvetően az állapotjavulás miatt szüntették meg, illetve nyugdíjkorhatárt betöltő érintett kérésére. A 2014-ben elvégzett felülvizsgálatok során az esetek 6 százalékában az állapotjavulás kizárta az ellátásra való jogosultságot.
 
  A rehabilitációs hatóságokkal kötelezően, vagy önkéntesen együttműködő megváltozott munkaképességű személyek száma országosan jelenleg meghaladja az 52 ezret . A korábbi évek adatait figyelembe véve több mint 30 ezren rehabilitációs célú munkaközvetítés eredményképpen helyezkedtek el.
 
  A felülvizsgálat folyamatos, a kormány igyekszik a vizsgálati hátralékokat mielőbb felszámolni - írja Rétvári. A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) további orvosszakértőket von be, a felülvizsgálatok száma az elmúlt hónapokban több, mint 20 százalékkal nőtt.
 
  Az NRSZH-nál jelenleg országosan 7 működési helyen 100 fő, ebből 26 orvosszakértő látja el a szakértői feladatokat, emellett a szervezetnek széleskörű szociális és rehabilitációs feladatköre van. A rehabilitációs ügyviteli szakrendszer kiépítésére 500 millió forintot költöttek uniós forrásból.


Megváltozott munkaképességűek ellátásai
Év Ellátás fejenként Ennyit költ összesen az állam
2013 66 035 forint 349 milliárd forint
2014 66 364 forint 335 milliárd forint
2015 67 759 forint 336 milliárd forint
Forrás: parlamnet.hu
 
 
  Ügyintézésre, komplex minősítés esetén, 60 nap a határidő, de lehet több is, ha az ügyintézési időbe be nem számító vizsgálatokat is végeznek. A 2015. április 1-jével megvalósult kormányhivatali integráció is gyorsítja az ügyintézést. A kérelem elbírálásához jellemzően egy személyes megjelenésre van szükség.
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Így tűnt el 465 ezer rokkantnyugdíjas Magyarországon.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector