Startlaphoz Csatlakozz!

Osztrák munka

Telítődik a határ menti munkapiac

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 09. kedd, 11:50

Azt az állást adják a vendégmunkásnak, amit az osztrákok már nem szívesen vállalnának el. Így magyarként fizikai munkát könnyebb találni Ausztriában, de emiatt is egyre hosszabb idejű, napi három-öt órás ingázással kell számolni – írja a Kisalföld.

   Hiesmayr Ágnes a bécsi egyetemet végezte el. Pszichológia, majd később turizmus szakon is diplomázott. Amikor Steiermarkban, Stájerországban szállodát vezetett, felvett magyar munkavállalókat. Azonban rossz tapasztalatokat szerzett, szerinte a nyugati munkastílus és munkamorál előbbre van a keletinél. „A viselkedésben, a követelmények elfogadásában és az alkalmazkodás terén bizony kívánnivalókat tapasztaltam egykori honfitársaimnál. Kilencből hármat csak nehezen lehetett megtanítani arra, mik az elvárások, mit hogyan kellene csinálni, hogy az elfogadható legyen az itteni szemléletnek" – mondta el.

  – Azért itt sem minden fenékig tejfel, jelenleg munkanélküli vagyok, Burgenlandban keresek állást. Visszatérni Magyarországra? Igen, ha majd nyugdíjas leszek – szögezte le Ágnes, s szavaiból érezhető, hogy ő nem akar Magyarországon dolgozni, viszont a magyar határhoz közel telítődött az osztrákoknál a munkaerőpiac.

  – Az elmúlt években a Magyarországról érkező munkavállalók hullámainak következtében nagyon sok állásba honfitársainkat vették fel az osztrákoknál a határ menti munkahelyeken. Aki Ausztriában akar dolgozni és napjainkban keres helyet, annak akár napi három-öt órás ingázással kell számolnia, ami már nem annyira kecsegtető lehetőség – fejtette ki Orbán Aladár soproni személyzeti tanácsadó. Szerinte fizikai munkával járó állást még mindig könnyebb találni, mert azt a munkakört adják a vendégmunkásnak, amit az osztrákok már nem szívesen vállalnának el. A szakember úgy véli, hogy a magyar munkaerőt az osztrák bérszínvonal 75–80 százalékával lehetne idehaza tartani. A hazajövetelre elsősorban azok gondolnak, akik már hosszú évek óta dolgoznak külföldön, s ezáltal megteremtették családjuk biztos jövőjét.

Forrás: kisalfold.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Telítődik a határ menti munkapiac.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector