Startlaphoz Csatlakozz!

Bizonyos ágazatokban, és a közszférában is egyre több a közmunkás.

Közalkalmazott helyett jó a közfoglalkoztatott?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 09. kedd, 17:30

Mi is a sajtóból értesültünk arról, hogy a Klik (Klebelsberg Intézményfenntartó Központ) kb. 4500 munkavállalót alkalmaz közfoglalkoztatási jogviszonyban – mondta el a kelet.hu-nak Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. – Akkor írtam egy levelet Hanesz Józsefnek, a Klik elnökének és magyarázatot kértem arra, miért van szükség közfoglalkoztatásra az oktatási-nevelési intézményekben, s igaz-e, hogy egyes közalkalmazottakat elbocsátanak, majd visszafoglalkoztatják őket sokkal kevesebb bérért. Máig nem érkezett válasz.

Sötétben tapogatózva
 
  – A Parlament előtt lévő, s több pontban is módosításra váró köznevelési törvény szerint pedagógusokat csak közalkalmazotti jogviszonyban vagy munkaviszonyban lehet foglalkoztatni. Az elsőre a Kjt. vonatkozik, a másikra pedig a munka törvénykönyve. Arra viszont már nem kapunk egyértelmű törvényi eligazítást, hogy az oktató-nevelő munka segítőire mi volna az irányadó. Bár sötétben tapogatózunk, de május közepén benyújtottunk egy kodifikált törvénymódosító javaslatot az ide vágó törvényhely pontosítására vonatkozóan.
 
 
  Elgondolkodtató, hogy a Klik költségvetése mélyen alultervezett, s aligha fedezi a működtetési költségeket. Ha valóban ennyi közfoglalkoztatott van a rendszerben, akkor félő, hogy olyan be nem töltött álláshelyekre vettek fel segítőket, amelynek a bérköltségét az állam 100%-ban finanszírozza – nyilatkozta az érdek-képviseleti vezető.
 
Az álláskeresőkből válogattak
 
 A megyei helyzet tisztázása érdekében Kőhegyi Edit Zsuzsannát, a Nyíregyházi Tankerület igazgatóját is megkérdeztük az ügyben.
 
  – A közfoglalkoztatáshoz nyújtható támogatásokról szóló kormányrendelet alapján tankerületünk 52 közfoglalkoztatott alkalmazására kapott engedélyt, s az álláshelyeket a járási munkaügyi központok által nyilvántartott álláskeresők töltötték be. Ezeket a munkavállalókat a végzettségüknek megfelelően helyeztük el, általános irodai adminisztrátor, takarító, portás, karbantartó munkakörben dolgoznak – válaszolta a tanügy-igazgatási vezető.
 
  Ám arról, hogy mi indokolta éppen ennek a foglalkoztatási formának az alkalmazását, s miért nem a közalkalmazottak számaránya bővült, már ő is csak általánosságban nyilatkozott. Annyi azért szintén kiderült, hogy ezek a dolgozók az idei tanév végéig, vagyis augusztus 31-éig tervezhetnek.
 
  Szétnézve a kultúra háza táján is, Polyák Alberttől, a Nemzeti Művelődési Intézet megbízott igazgatójától azt az információt kaptuk, hogy a Kulturális Közfoglalkoztatási Program harmadik ütemének köszönhetően immár ötezernél is több közfoglalkoztatottal büszkélkedhet a hazai kulturális élet anyaintézménye, s ebből a megyénk 142 településén jelenleg 397-en dolgoznak 226 partnerszervezetnél.
 
  Az új munkaköri elnevezéseket tanulmányozva feltűnt, hogy a közmunkásból – nem túl eredeti módon – „közösségi munkás” lett, de van olyan is, akit „koordinátornak”, vagy éppen „asszisztensnek” neveznek.
 
  A felsorolt tevékenységi köröket látva pedig – programszervezés, adminisztráció, honlapszerkesztés stb. – joggal merülhet fel bárkiben, hogy ezeket a feladatokat akár közalkalmazottként, s nem százezer alatti fizetésért is végezhetnék.
 
Jó, ha van közmunkás
 
  – A foglalkoztatási program küldetése, hogy a kulturális közfoglalkoztatottak tevékenységükkel hozzájáruljanak a közösségi élet szervezéséhez. Egyes hátrányos helyzetű kistelepüléseken a közművelődési feladatellátást egyetlen szakember végzi, számukra nagy segítség, hogy az önkéntesek mellett más humánerőforrásra is számíthatnak – fogalmazta meg Polyák Albert a közfoglalkoztatási program misszióját.
 
  S bár korábban itt is csak egy-egy félévre szóltak a megbízatások, mára elérték, hogy a munkavállaló egy évre is kaphat szerződést.
 
Szó sincs jogsértésről
 
  Amikor a visszafoglalkoztatás vádjaira is rákérdeztünk, a NMI megbízott vezetője a következőket válaszolta:
 
  – Az üres álláshelyen megvalósított közfoglalkoztatás ellenkezik a program szabályaival, s a partnerszervezeteknek sem áll érdekében visszaélni a program adta lehetőségekkel, hiszen az önmagában is hasznos a számukra.
 
   Az ellenkezőjéről azonban van tudomásunk: több partnerszervezet a kulturális közfoglalkoztatott továbbfoglalkoztatása érdekében hozott létre szabad státuszt az intézményében vagy a szervezetnél.

Forrás: kelet.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Közalkalmazott helyett jó a közfoglalkoztatott?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector