Startlaphoz Csatlakozz!

2012-ben visszavonták a bérplafonról szóló szabályozást

Húszszázalékos bérnövekedéssel az MNB-nél

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 10. szerda, 10:48

Érzékenyen reagált a jegybank a két százalék alatti inflációra: átlagosan húszszázalékos bérnövekedéssel. Megéri tehát manapság az MNB-nél dolgozni még akkor is, ha valaki épp nem a legfőbb ügyész felesége, aki havi 4,95 millió forintot keres. A jegybank alelnökei más állásokkal egészítik ki egyébként sem túl csekély jövedelmüket – írja a Népszabadság.

  Polt Péter legfőbb ügyész felesége, Polt-Palásthy Marianna csaknem ötmilliós fizetése mindössze csak pikáns tétel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bérlistáján. Ha a jegybanknál a jövedelmekre kifizetett pénztömeg egészét nézzük, az látszik, hogy 2010 elejétől napjainkig ez a kiadás több mint a kétszeresére duzzadt, s meghaladja a havi egymilliárd forintot.
 
  A második Orbán-kormány 2010-es hivatalba lépésekor lényegében hadjáratot indított az arcátlan állami fizetések ellen, aminek egyik meghatározó eleme volt az a törvény, amely szerint ha a fene fenét eszik, akkor sem lehet az állami vállalatoknál kétmillió forintnál többet kifizetni egy alkalmazottnak, vezetőnek. Az utóbbi, amúgy sem túl erős regulának aztán a kormánypárt gyorsan búcsút is mondott, hiszen 2012-ben a bérplafonról szóló szabályozást kivonta a forgalomból.
 
  Ezt a lehetőséget ki is használta a Matolcsy György irányította jegybanki vezetés: a fizetési papírokon is jóval vastagabban fog a ceruza. Az intézmény oldalán fellelhető statisztika szerint 2010 első negyedévében – az Orbán-kormány hivatalba lépése előtt és még Simor András elnöksége alatt – a pótlékokkal és cafeteriá­val együtt kifizetett havi bértömeg 387,7 millió forint volt. Ez 2013 első negyedévéig szinten is maradt, hiszen addig havi 373,3 és 389,8 millió forint között mozgott ez az összeg.
 
  Matolcsy György 2013. március elején lépett hivatalába, s azt követően „valami” megváltozott.
 
  Az új elnök működésének harmadik hónapjában, azaz júniusban a költségtömeg már 410,1 millióra emelkedett, ám decemberre ugyanez már elérte a 793,8 millió forintot.
 
  Az elmúlt évben a bérjuttatások volumene szinte folyamatosan emelkedett. December azonban ezzel együtt is emlékezetes marad. A bérekre kifizetett források összege ugyanis ekkor lépte át először az egymilliárd forintot, egészen pontosan 1,031 milliárd forint volt. Az idei első negyedévben pedig – aligha meglepően – ez is tovább gyarapodott, s az első három hónapban már havi 1,071 milliárd forintot fizettek ki.
 
  Az igazsághoz tartozik, hogy a bérnövekedés jelentős része visszavezethető a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének a jegybankba olvasztására, ami 2013 végén történt. Az akkori, valamivel több mint 600 fős központi banki dolgozói állomány mára 1200 fölöttire duzzadt.
 
  Nem csak a létszám, az átlagbér is látványosan emelkedett.
 
  2013 decemberének – már az integráció utáni – számai szerint a bruttó átlagjövedelem 728 ezer forint volt, ami idén márciusra 870 ezer forintra nőtt, ami közel 20 százalékos bővülés. (Simor András vezetésekor 2010 márciusában az átlag 657 ezer forint volt.) Ez pedig, figyelembe véve a két százalék alatti inflációt, irigylésre méltó.
 
  Polt-Palásthy Mariannát a közelmúltban léptették elő a jegybank ügyvezető igazgatójává. Fizetése – ugyancsak a MNB oldala szerint – 4,95 millió forint. Rajta kívül még öt, hasonló szintű pozíciót betöltő jegybanki alkalmazott örülhet ekkora havi bérnek. Az áprilisi bérstatisztikában egyébként a 95 „cégjegyző” között 32 ember akad, akinek a havi bruttó bére nem haladja meg az egymillió forintot.
 
  Az elnök és az alelnökök jövedelme a március végi állapotok szerint ugyancsak jelentős, ám azért messze elmarad az ügyvezető igazgatókétól. Matolcsy György 2,37 millió forintot kap. Balog Ádámnak a monetáris tanács elnökhelyettesi tisztségét betöltő alelnökként 1,9 millió a bruttó alapbére. Balog egyébként a vagyonnyilatkozata szerint több cégnél és alapítványnál is vezető beosztást tölt be, így többek között a Magyar Pénzverőnél, a Diósgyőri Papírgyárnál, az Országos Betétbiztosítási Alapnál, illetve két, az MNB által életre hívott Pallasz Athéné Alapítványnál. Ezektől együttesen 2,9 milliót várhat havonta. Így összesen egy hónapban 4,8 millió forintot kap. (Ebből 1,2 milliót különböző szervezeteknek ajánl fel.) A további két alelnök, Gerhardt Ferenc és Windisch László fizetése egyaránt 1,66 millió, s ők nem annyira komoly „álláshalmozók”: „csak” 1,2-1,2 millióval egészítik ki MNB-s bérüket.

Forrás: Népszabadság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Húszszázalékos bérnövekedéssel az MNB-nél.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector