Startlaphoz Csatlakozz!

A Nagy Testvér mindent lát?

Megfigyelte járművezetőit az SZKT

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 12. péntek, 09:30

Tiltakozik a szakszervezet az ellen, hogy az SZKT a járművezetőit a tudtuk nélkül munka közben megfigyelje. Az elmaradt pótlékok miatt sztrájkkal fenyeget. A cégvezetés egyeztetne – tuda meg a delmagyar.hu.

  Lehet, hogy a troli- és villamosvezetőket is figyelteti az SZKT kamerákkal, nem csak a járművek első és hátsó ajtaját, oldalát, belterét és áramszedőjét. Erre egy koccanásos baleset ügyintézésekor figyelt fel a Szegedi Közlekedési Kft.-nél működő egyik érdekképviselet. Szabó István, a Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetének (BTDSZ) elnöke konzultációt kezdeményezett több ügyben, így a kamerákról is. Az elnök szerint ugyanis közpénzen működő cégnél mindent írásban kell szabályozni, például azt is, mit és milyen célból rögzítenek a kamerák, illetve kinek adhatók ki a felvételek.

   A vezetők megfigyelése enélkül adatvédelmi szabályokat sértene. Az elnök hozzáteszi, természetesen a vezető menet közben nem ehet, nem cigarettázhat, (még fejhallgatóval sem) mobiltelefonálhat vagy beszélgethet. Ezt lehet ellenőrizni. Nem ezzel van a problémájuk, hanem hogy az egy éve használt kamerákról nem oktatták ki a járművezetőket. Konkrétan rájuk állított képrögzítő ugyan nincs a vezetőfülkékben, de az utastérben és az ajtónál lévő készülékkel őket is látni, és rájuk lehet nagyítani. A konzultáció eredményeként az SZKT vezetése eljuttatta a szakszervezetnek a kamerákra vonatkozó szabályzat tervezetét. Ezt a BTDSZ jogi képviselőivel megvizsgáltatja, de az elnök máris hozzátette, arra nem kaptak választ, hogy harmadik félnek kiadhatók-e a felvételek.
Érdeklődésünkre Kojedzinszky Richard SZKT-igazgató azt írta: a társaság majdnem minden járművén van kamera. Ezek számos eset rekonstruálásakor segítettek kideríteni a felelősséget. Várják a szakszervezet visszajelzését a szabályzatra.

  A konzultáció másik sarkalatos pontja volt az elmaradt pótlékok ügye. Az egyeztetést azért sürgette az érdekképviselet, mert szerinte a cég kollektív szerződést szegett azzal, hogy megvonta az egy műszakos rendben dolgozó 60-70 járművezető pótlékját. A tárgyaláson – az írásos emlékeztető szerint – abban állapodott meg az SZKT a BTDSZ-szel, hogy a szükséges felülvizsgálatot a munkáltató elvégzi, a megállapított hiányosságokat megszünteti, és a megfelelő intézkedéseket megteszi. Ezt kétféleképpen értelmezte a cégvezetés és a szakszervezet.

  Az igazgató azt nyilatkozta, jelenleg nézetkülönbség áll fenn a cég és a szakszervezet között, hogy a tavalyi munkajogi változások érintik-e a ténylegesen kifizetett díjakat. Vizsgálják a problémát, és egyeztetnek. Szabó István viszont úgy értette a megállapodást, hogy az SZKT kifizeti az óránként 5 forintos pótlékot, ami összesen valamivel több mint 1 millió forint. Ha mégsem kapják meg a pénzt, akkor az összes jogi lehetőséget kihasználják, sőt a sztrájktól sem riadnak vissza.
 
Forrás: delmagyar.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Megfigyelte járművezetőit az SZKT.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector