Startlaphoz Csatlakozz!

Az álláskeresés sikere állhat vagy bukhat ezen

Harminc másodperc jut egy önéletrajzra

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 12. péntek, 10:47

 Egy átlagos HR-es az első alkalommal nagyjából fél perc alatt dönti el egy önéletrajzról, hogy azonnal a kukába dobja, vagy érdemes azt tüzetesebben is átnéznie. Éppen ezért a jó önéletrajz könnyen átlátható, jól strukturált, nem sablonos, hanem az adott munkakörre szabott, nem túl rövid, de nem is lehet túl terjengős, nem lehet benne helyesírási hiba vagy elütés, külalakja pedig jó, ha egyszerű és letisztult - írja a HVG.

  Sokszor jogos kritika éri a személyzetiseket, illetve a cégeket azzal kapcsolatban, hogyan is viselkednek toborzáskor vagy kiválasztáskor. De a jelentkezőn is rengeteg múlik, és bizony az álláskeresés sikere állhat vagy bukhat azon, hogy ki milyen önéletrajzot készít. Néhány lényeges szempont szem előtt tartásával megelőzhető lenne, hogy az önéletrajz a kukában végezze.
 
Egyre fontosabbak a készségek, komepetenciák
 
  Egy közepes vagy nagyobb cég HR-ese naponta akár tucatnyi önéletrajzot is kézhez kap – derül ki a Job Kft. sajtóanyagából. Éppen ezért átlagosan egy CV-re harminc másodperc jut - ennyi idő alatt dől el, hogy a kukába kerül, vagy abba a kupacba, akiket érdemesnek találnak egy személyes interjúra. A jelentkezőnek ezért érdemes a HR-es fejével gondolkodnia és végiggondolnia, ő milyen küldeményt szeret például e-mailben kapni. Magánemberként mi sem szívesen olvasunk olyan levelet, amiről látszik, hogy nem is nekünk szól, érdektelen információk vannak benne, hemzseg az elütésektől, vagy rossz a tördelése. A HR-esek sincsenek ezzel másképp, és joggal kérdőjelezik meg, hogy vajon milyen munkatárs is lenne abból, aki a saját névjegyével ennyire nemtörődöm.
 
  A munkaadók az önéletrajzokban egyre inkább azokat az elemeket keresik, amelyek az ún. soft skillek meglétére utalnak: legyen a jelentkezőnek önálló munkavégzési tapasztalata, legyen jele annak, hogy akár csapatjátékosként, akár kreatív, kezdeményező, megoldás-orientált emberként már bizonyított. A többféle munkatapasztalatot nem tekintik hátránynak a cégek, épp ellenkezőleg, többnyire azokat keresik, akik akár gyorsan változó körülményekhez alkalmazkodva is tudnak teljesíteni. Fontosnak tartják, hogy az illető képes legyen konfliktust kezelni, legyen nyitott az együttműködésre és arra, hogy az új ismereteket nem egyszer gyorsan kell elsajátítani.
 
A sablonok nem működnek
 
  A Job Kft. ügyvezetője, Dobár Attila szerint remek eséllyel indul az, aki például fél évet Srí Lankán dolgozott önkéntesként és árvaházban nevelkedő gyerekeket tanított angolra. Egy hozzáértőnek ez az egy információ sok mindent elárul: az illető képes önállóan dolgozni, nyitott az együttműködésre, jól használható angol nyelvtudással rendelkezik, képes váratlan körülmények között is teljesíteni, ráadásul a társadalmi problémákra, a különböző kultúrák és élethelyzetek kezelésére is érzékeny. Egy ilyen információ megnöveli annak az esélyét, hogy a jelentkező önéletrajza fennakad a rostán és behívják interjúra. Ezért az önéletrajzban minden munkatapasztalatot érdemes megjeleníteni.
 
  Bár számos helyről tölthető le olyan CV, amit csak ki kell tölteni, illetve az internet tele olyan tippel, ami megkönnyíti az elkészítést, a jó önéletrajzot mégsem lehet kizárólag sablonokból összerakni. Részben érdemes azon elemekre koncentrálni, amelyek megkülönböztetnek másoktól, ezzel együtt a meghirdetett pozícióra is rá kell szabni, kiemelve azokat a skilleket, képességeket, amelyek az adott munkához szükségesek. A lényeg, hogy a munkavállalónak éppúgy fel kell építenie az egyéniségét és erősségeit tükröző mini-márkát, mint ahogy ezt a cégek teszik saját munkáltatói márkájukkal.

Forrás: HVG

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Harminc másodperc jut egy önéletrajzra.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector