Startlaphoz Csatlakozz!

Az OECD összehasonlító elemzése

Sokan vannak, keveset keresnek az állami alkalmazottak hazánkban

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 12. péntek, 11:00

A környező országokhoz képest sok ember áll állami alkalmazásban, viszont fizetésükre meglehetősen keveset költ a kormány – ez az OECD összehasonlító elemzésének egyik fontos tanulsága, melyet a munkajog.hu is közölt.

  Az OECD „pillantást vetett” a magyar közszféra teljesítményére – a pillantás itt és most több mint 111 oldalnyi táblázatot és összehasonlító elemzést jelent. A dokumentum az OECD és Magyarország között köttetett Stratégiai Partnerség a Közszféra Reformjáért program részeként született, célja hogy a közszféra átalakításának folyamatát összehasonlító adatsorokkal támogassa. A dokumentumban a magyarországi trendeket az osztrák, cseh, szlovák, szlovén, lengyel és német trendekkel, na meg az OECD általános trendjeivel vetették össze a kiadvány szerzői.
 
  Az OECD elemzése megállapítja: a 2010-et követő kiadáscsökkentő intézkedések ellenére az állam mérete és súlya továbbra i igen jelentős. Az állam továbbra is beszedi és újraosztja a gazdaságban képződő jövedelmek csaknem felét, ami érdemben magasabb arány az OECD átlagához és a térség országaihoz képest is. Mindez látszik a foglalkoztatottsági adatokban is: a kormány a munkáltatója a dolgozók 18,8 százalékának, ami szintén érdemben meghaladja az OECD 15,5 százalékos átlagát.
 
  A gazdasági válság után a magyar közkiadások egyre nagyobb részét fordították gazdaságfejlesztésre és munkahelyteremtésre, míg egyre kevesebbet költött az állam aszociális kiadásokra és oktatásra – a szigorú költségvetési politikát ezek az ágazatok szenvedték meg leginkább. Oktartásra eleve relatíve kevesebbet költött Magyarország a többi régiós országhoz képest, és a gazdasági válság után az arány tovább csökkent; ez hátrányosan érintheti az ország növekedési potenciálját – írják az OECD elemzői.
Tekintsük át részletesebben, hogy mekkora az állam szerepe a foglalkoztatásban!
 
Az állam alkalmazásában állók aránya az összes munkavállaló százalékában 2001-ben és 2011-ben
 


  Mint az a fenti ábrán látszik, a magyar állami alkalmazottak aránya a vizsgált években érdemben csökkent, még így is nagyon sok embernek ad munkát az állam az OECD országok átlagához képest. Érdekes trend, hogy a sok állami alkalmazott ellenére az állami vállalatoknál dolgozók aránya mindössze a foglalkoztatottak 5 százaléka; Csehországban és Lengyelországban például többen dolgoznak állami vállalatoknál, mint ahányan közvetlenül állami alkalmazásban állnak.
 
Az állami alkalmazottak fizetésére költött összeg a közkiadások arányában 2007-ben és 2012-ben

 
  2012-ben – számos megszorító intézkedés után - a magyar állam a közkiadások 20,6 százalékát fordította az állami alkalmazottak fizetésére; mint a fenti ábrából látszik, a regionális trend hasonló, de a közszféra fizetésére költött összeg arányaiban sehol sem csökkent annyit a régióban, mint Magyarországon.
 
Az állami alkalmazottak száma a központi kormányzatnál (kék vonal) és a helyhatóságoknál (fekete vonal) 2007-2012 között

 
  Az adatsor szépen mutatja, hogy miután a kormányzat átvette az egészségügyi, a szociális és az oktatási szektor finanszírozását a helyi önkormányzatoktól, miként nőtt meg ugrásszerűen az állami-, és miként csökkent érdemben a helyhatóságoknál foglalkoztatottak száma.

Forrás: munkajog.hu
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Sokan vannak, keveset keresnek az állami alkalmazottak hazánkban.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector