Startlaphoz Csatlakozz!

Lehetőségek, elvárások

Hogyan küldheti külföldre egy cég a dolgozóit?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 17. szerda, 11:37

A Profession.hu utánajárt, milyen külföldi munkavállalási lehetőségeket nyújtanak a vállalatok és melyek az elvárások.

  A munkaadók a legtehetségesebb jelöltek megtalálásának érdekében több alkalommal is megemlíthetik a külföldi tapasztalatszerzési lehetőséget. A jelöltek egy része számára ez igen nagy vonzerőt jelent, a külföldi munkatapasztalat ugyanis több szempontból is előnyös:
- bizonyítja, hogy idegennyelvi környezetben is megállják a helyüket
- rugalmasságról, nyitottságról és tanulni vágyásról árulkodik
- garanciát jelent a használható, aktív nyelvtudásra
 
  A fenti előnyökön kívül a jelöltek egy-egy új kultúra megismerése és inspirációszerzés miatt is vágynak a külföldi kiküldetésre. A kérdés az, hogy vállalati szinten milyen formában biztosítható ez és egyáltalán mit értünk az alatt, hogy „külföldi tréning és karrierlehetőség”?
 
  Két nemzetközi hátterű nagyvállalatnál érdeklődtünk arról, milyen lehetőségeket biztosítanak a külföldi munkavégzésre.
 
  Mochlár Orsolya, a Robert Bosch Kft. HR osztályvezetője elmondta: „Általánosan kettő év eredményes munkaviszony után van lehetőség a külföldi leányvállalatainknál hosszabb vagy rövidebb ideig pozíciót betölteni. Az 1-6 hónapos kiküldetésekre való nyitottság több pozíció esetében, de minimálisan 2-3 hónap - akár több részletben való eltöltése - a minimum elvárásunk a munkavállaló felé, ha a céghez jelentkezik.”
 
   A Boschnál nyújtott külföldi munkavállalási lehetőségeket alapvetően 4 típusba sorolják.
 
  Az üzleti út általában0-3 hónap időtartamú, és rövidebb betanulás esetén javasolt. Ilyen jellegű utakra utaznak ki azok a kollégák is, akik nemzetközi projektekben dolgoznak, egyeztetések, megbeszélések céljából.
 
  A 3-24 hónap időtartamú külföldi jelenléteta Robert Bosch Kft. munkatársai vehetik igénybe, és csak Németországban, ugyanis itt van telephelyi bejegyzése a vállalatnak. A többi telephely illetve más ország esetében az adózási szabályok miatt maximum 6 hónap lehet a tartózkodás. Ezeket a hosszabb időtartamú projekt feladatok esetén, illetve betanulásnál alkalmazzuk.
 
  A 6-24 hónap időtartamú külföldi tartózkodásesetében a magyar kolléga bekerül a fogadó telephely létszámába, ez hosszabb távú projektek esetében használatos.
 
 Az 1-től 4 évig terjedő hosszú távú kiküldetés esetében egyrészt fejlesztési jellegű, ilyenkor a kollégával komoly tervei vannak a cégnek, például a magasabb pozíció eléréséhez is hosszabb külföldi tapasztalat szükséges. Másrészt a kolléga érdekében is történhet kiküldetés, ilyenkor ő kéri, esetleg egy másik telephely hívja meg egy feladattal kapcsolatban.
 
  Az SAP Hungary Kft. esetében szintén van lehetőség külföldi munkavállalásra, méghozzá a cégcsoport összes leányvállalatánál.
 
  Arató Márk, az SAP Hungary Kft. kommunikációs vezetője elmondta: a tapasztalatok szerint a cég által nyújtott külföldi utak nagyon motiváló erejűek a kollégák számára. Többféle, hosszútávú lehetőség adott, ilyen például a belső portálon meghirdetett állásajánlatok, de a leggyakoribb és legnépszerűbb az úgynevezett „Fellowship program”. Ez utóbbi lényege, hogy 3-6 hónapnyi időre, egy másik országban végez el a munkatárs egy kiszemelt projektet, melynek ráadásul nem is kell feltétlenül az eddig ellátott munkaterületen lennie.
 
  Emellett arra is volt már példa, hogy valaki Új-Zélandra utazott el több hónapra magánügyben, és az ottani leányvállalathoz járt be dolgozni, onnan végezte el a magyarországi munkáját. Arató Márk kiemelte: az SAP-nál nincs blokkolóra, és nem feltétlenül szükséges a személyes jelenlét az irodában; az elvégzett teljesítmény számít.
 
  Kérdés tehát, hogy milyen pozícióra adja be a jelentkezését az, aki mindenképpen szeretné kipróbálni magát külföldön?
 
  Arató Márk elmondta:„Néhány területnél, mint az emelt szintű ügyféltámogatásnál a munkakör része, hogy a hivatás rövidebb-hosszabb időre külföldre szólíthatja a kollégát, akár egy másik kontinensre. Már az egyes pozíciók meghirdetésénél feltüntetjük, hogy a munkaidő hány százaléka történik várhatóan majd külföldön. Jellemzően az országokon átívelő, menedzseri típusú állásoknál jelentkezik a nagyobb arányú utazások száma.”

Forrás: Profession.hu
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Hogyan küldheti külföldre egy cég a dolgozóit?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector