Startlaphoz Csatlakozz!

Veszélyes a piaci szférát keverni a közfoglalkoztatással

Nem listáznák a közmunkásokat

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 17. szerda, 13:47

Jobbágysorba taszított közmunkásokról, feudális földesurakat kiszolgáló polgármesterekről beszél a demokratikus ellenzék, amely próbálja elérni, hogy jelenlegi formájában ne fogadják el a képviselők a közfoglalkoztatási és az önkormányzati törvény legújabb módosításait. A parlamentben azonban ma megtartják mindkét javaslat általános vitáját – írja a Népszava.

  Elfogadhatatlan, hogy három hónapra minden ellátását elveszíti az, aki nem tudja elfogadni a közmunkás napszámosoknak felkínált mezőgazdasági idénymunkát, mert idős, beteg vagy gyenge – érvelt a Belügyminisztérium előtt tartott tegnapi tájékoztatóján Komjáthy Imre, az MSZP elnökségi tagja, a Közmunkás Szakszervezet társelnöke. Nyakó István, a szakszervezet másik társelnöke a kistelepülési polgármesterek bújtatott fizetésemelését tartotta aggályosnak; szerinte a vállalkozók munkaerőigényeinek kezelésében, a közfoglalkoztatottak kiválasztásában végzett szervezőmunkáért felkínált díjazással a kormány vezetőszárra láncolja az 1500 fő alatti falvak első embereit.
 
  A belügyi tárca javaslata szerint május és október között mezőgazdasági igénymunkán lehetne alkalmazni a közmunkásokat, ami piaci foglalkoztatásnak számít, mégsem kellene nekik annyit fizetni, mint a napszámosoknak. A gazdák leadnák az igényüket a polgármesternek, aki listába szedné a jelölteket, jelentené a munkaügyi szervezetnek, de ha a kiválasztott nem vállalja a munkát, vagy idő előtt otthagyja a gazdát, akkor jönne a három hónapos kegyvesztettség.
 
  Néhány napja a szintén szocialista Gőgös Zoltán fogalmazott úgy, hogy az idénymunka megnyitása a közmunkásoknak jó ötlet, de a megvalósítás problémás, mert „az, hogy a polgármesterek döntik el, kit hová küldenek a járási hivatalokon keresztül, kiszolgáltatott helyzetet teremt”. Ennél is nagyobb baj, hogy a kistelepülési polgármesterek drasztikusan megnyirbált fizetését most direkt politikai összefonódással akarja kipótolni a kormány, ami komoly visszaélésekre ad lehetőséget - tette hozzá.
 
   Nem örülnek a megoldásnak az érintett polgármesterek sem. Szabó Gellért, a Magyar Faluszövetség elnöke a Népszavának azt mondta, az eredeti fizetésük visszaállítását szeretnék elérni, amit a kormány arra hivatkozva csökkentett tavaly, hogy sok feladatot átvett az állam a településektől. Nagyobb fejfájást okoz a falvakban az idénymunka megszervezése, mint amennyi haszna lesz belőle a polgármesternek – érvelt Szentkirály polgármestere. Szerinte veszélyes a piaci szférát keverni a közfoglalkoztatással, a gazdák nem fizetnek majd több pénzt a közmunkás bérnél, tehát letörik a többi munkavállaló bérét is. Ráadásul úgy gondolják, a polgármestereknek is csak a mezőgazdaságban aktív félévben járna a plusz díjazás, vagyis mindenkit csapdába kerget az alapvetően nem rossz ötlet. Kérdésünkre, vajon hány helyen gazdálkodó is egyben a települési vezető vagy annak családtagja, Szabó Gellért nem tudott pontos választ adni, de azt mondta, biztosan nem Felcsút az egyetlen ilyen település.
 
  A Demokratikus Koalíció szintén elfogadhatatlannak tartja, hogy a gazdák "rabszolgaként béreljék" a közfoglalkoztatottakat, és így a polgármesterek olcsó munkaerőhöz juttassák a fideszes vállalkozókat. Az LMP erkölcstelennek, károsnak és diszkriminatívnak ítéli a javaslatot azért is, mert azokat a munkavállalókat is sújtaná a három hónapos eltiltással, akik felmondtak vagy közös megegyezéssel távoztak előző munkahelyükről. Az ellenzéki párt szerint a módosítás „a munkavállalók zsarolására, fenyegetésére” szolgálhat.
 
  Perelni fog a Magyar Szakszervezeti Szövetség, ha a parlament megszavazza, hogy a közmunkásokat kötelezően idénymunkára lehessen rendelni – nyilatkozta a Klubrádióban Kordás László. A szervezet elnöke szerint a kormány terve egy uniós irányelvvel is szembe megy, mert tiltott támogatás jelentene azoknak a cégeknek, amelyek közfoglalkoztatásból élő embereket alkalmaznak saját magánvagyonuk gyarapítására.

Forrás: Népszava

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nem listáznák a közmunkásokat.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector