Startlaphoz Csatlakozz!

Együttműködési megállapodás

A kötelező szakmai gyakorlat munkajogi szabályai

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 17. szerda, 15:36

A közép- és felsőfokú tanulmányokat folytató diákok képesítésének megszerzéséhez az oktatási intézmények kötelező szakmai gyakorlat letöltését írhatják elő a nyári szünidő alatt.  Írásunkban áttekintjük, milyen munkajogi szabályokat kell figyelembe venniük azoknak a gazdálkodó szervezeteknek, akik külső gyakorlóhelyként tanulókat, hallgatókat fogadnak nyári szakmai gyakorlatra – olvasható a munkajog.hu-n.

  A középfokú tanulmányokat folytató diákok esetében, amennyiben a gyakorlati képzést szervező szakképző iskola és a gyakorlati képzést folytató szervezet csak az összefüggő nyári szakmai gyakorlatot szervezi meg, az iskola és a gazdálkodó szervezet közötti együttműködési megállapodás alapján folytatható a tanuló gyakorlati képzése.
 
  A képzési idő a fiatalkorú tanuló esetében a napi 7 órát, nagykorú tanuló esetében pedig a napi 8 órát nem haladhatja meg. A gyakorlati képzést 6 és 22 óra között kell megszervezni, azaz éjszaka nem kerülhet sor munkavégzésre. A tanuló részére a napi gyakorlat befejezése és a másnapi gyakorlat megkezdése előtt 16 óra pihenőidőt kell biztosítani.
 
  Ha a napi gyakorlati képzési idő meghaladja a négy és fél órát, akkor a tanuló részére a képzési időn belül legalább 30 perc megszakítás nélküli szünetet kell biztosítani. A tanuló rendkívüli munkavégzésre és készenlét ellátására nem vehető igénybe.
 
  A tanuló gyakorlati képzése heti pihenőnapokon, munkaszüneti napokon csak akkor lehetséges, ha a gazdálkodó szervezetnél rendeltetése folytán e napon is munkát végeznek, pl. kereskedelem vagy vendéglátás területén. Ehhez az iskola hozzájárulása is szükséges. Az igénybe vett idő helyett szabadidőt kell biztosítani, lehetőleg a következő képzési napon.
 
  Az együttműködési megállapodás alapján kötelezően biztosítania kell a fogadó gazdálkodó szervezetnek a tanuló részére napi egyszeri kedvezményes étkeztetést vagy étkezési költséghez természetbeni hozzájárulást. Az étkezési hozzájárulás mértékét jogszabály nem rögzíti, ajánlott napi 250-300 Ft értékű Erzsébet utalvány juttatása.
 
  Ha változó munkahelyen foglalkoztatják a tanulót, akkor jogosult utazási költségtérítésre.
A szervezet köteles továbbá munkaruházatot, tisztálkodási eszközt, egyéni védőeszközt, védőfelszerelést juttatni.
 
  Most tekintsük át a felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatókkal kapcsolatos munkajogi szabályokat.

   A képzési program keretében illetve a képzés részeként megszervezett szakmai gyakorlat vagy gyakorlati képzés során a hallgató a szakmai gyakorlóhellyel kötött hallgatói munkaszerződés alapján végezhet munkát. A hallgatói munkaszerződés alapján munkát végző hallgatók foglalkoztatására a munka törvénykönyvének rendelkezéseit megfelelően alkalmazni kell.
 
  A munkavégzés során munkavállalón a hallgatót, munkáltatón a szakmai gyakorlatot biztosítót, munkaviszonyon pedig a hallgatói munkaszerződés alapján létrejött munkaviszonyt kell érteni. A munkaviszony fennállása alatt jár szabadság, betegszabadság a hallgatónak.
 
  A hallgatók vonatkozásában a munka törvénykönyvétől eltérően az alábbi rendelkezéseket kell alkalmazni. Nem lehet próbaidőt kikötni. Továbbá nem rendelhető el éjszakai munka, valamint rendkívüli munkaidő. Több műszakos munkavégzés lehetséges, ilyen esetben a műszakpótlék jár a hallgatónak a pótlékra jogosultságot adó feltételek fennállásakor.
 
  A hallgató napi munkaideje legfeljebb 8 óra lehet. Amennyiben a munkáltató munkaidőkeretet alkalmaz, a munkaidőkeret tartama legfeljebb 1 hét lehet a szakmai gyakorlat alatt foglalkoztatott diák esetében. Munkaidőkeret alkalmazásakor a heti pihenőnapokat nem lehet egyenlőtlenül beosztani, és nem lehet pihenőnapok helyett összevont pihenőidőt kiadni.
 
  A hallgató részére a napi munka befejezése és másnapi munkavégzés megkezdése között legalább 12 óra pihenőidőt kell biztosítani.
 
  A munkába járás, hazautazás költségeit meg kell téríteni úgy, mint a többi munkavállaló esetében, mivel a hallgatói munkaszerződésesek is munkaviszonyban állónak minősülnek.
 
  Azon diákok esetén, akik a kötelező szakmai gyakorlaton kívül vállalnak gyakornokságot vagy egyéb munkát, az általános szabályok szerint kell eljárni a létrehozott jogviszony függvényében. Ilyen jogviszonyok lehetnek jellemzően a munkaviszony, megbízási jogviszony, továbbá az iskolaszövetkezeten keresztüli munkavégzés, egyszerűsített foglalkoztatás vagy a háztartási munka.

Forrás: munkajog.hu
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A kötelező szakmai gyakorlat munkajogi szabályai.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector