Startlaphoz Csatlakozz!

Nem egyszerű

NAV-os- TB-s tennivalók külföldi munkavállaláskor

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 18. csütörtök, 16:26

Ha már talált külföldi munkát, megszervezte az utazását és a tartózkodását is, még hátra van egy komoly feladat: el kell varrni a NAV-os és TB-s szálakat is, azaz eleget kell tenni az előírt bejelentési kötelezettségeknek. Ez pedig nem egyszerű, mutatjuk, mi a teendő – írja a HVG.

  Bár megindult a legutóbbi emográciós hullámmal külföldre távozott sok százezer magyar visszaáramlása, még mindig sokaknak lehet érdekes, hogy külföldi munkavállalása esetén milyen bejelentési kötelezettségeknek kell eleget tenniük a távozóknak. Látja az igényt az adóhivatal is, így honlapján – igaz, többszöri olvasást igénylő – tájékoztatást tett közzé arról, hogy van-e bejelentési kötelezettsége a magánszemélynek, ha munkavállalás céljából külföldre távozik?
 
  Eszerint az állami adóhatóság felé akkor kell a magánszemélynek bejelentést teljesítenie, ha korábban saját maga után egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetett, és annak hatálya alá a ’T1011 Adat és változásbejelentő lap benyújtásával jelentkezett be. Amennyiben a magánszemély külföldre távozik, és ott egészségügyi szolgáltatásra szerez jogosultságot, akkor mentesülhet az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettség alól. Ilyen esetben az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetési kötelezettség megszűnését 15 napon belül kell bejelentenie. A bejelentésre 2015. évben a 15T1011 Adat- és változásbejelentő lap szolgál, mely letölthető a NAV honlapjáról vagy beszerezhető az ügyfélszolgálatokon.
 
  Ha a magánszemély a külföldi letelepedés szándékával hagyja el Magyarországot, adóügyeit lezárandó, kérheti a személyi jövedelemadó soron kívüli megállapítását. Az adó soron kívüli megállapítása egy lehetőség, ezzel nem kötelező élni, hiszen főszabály szerint a magánszemélyek jövedelemadójáról az adóévet követő év május 20. napjáig kell a bevallást benyújtani.
 
  Abban az esetben, ha a magánszemély olyan országba megy dolgozni, amellyel Magyarországnak van hatályos és alkalmazható adóegyezménye a kettős adóztatás elkerüléséről, akkor a főszabály szerint a magyar magánszemély által külföldön végzett munka ellenértékeként megszerzett jövedelem tehát külföldön adóztatható.
 
  További részleteket itt lehet olvasni.

Forrás: HVG

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - NAV-os- TB-s tennivalók külföldi munkavállaláskor.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector