Startlaphoz Csatlakozz!

Az adózók fizetik a kéménytisztítást

A kéménytisztítással foglalkozó vállalkozókat tönkreteszi az átszervezés

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 20. szombat, 16:29

Szinte bizonyos, hogy a kormány korábbi tervei ellenére ősszel nem veszi át a katasztrófavédelem a kéménytisztítási feladatokat a kéményseprő vállalkozóktól. Ehhez ugyanis az önkormányzatoknak a hat hónapos felmondási idő miatt már szerződést kellett volna bontaniuk a vállalkozókkal – írja a Magyar Nemzet.

  Mint ismeretes, a kormányzat március 10-én nyújtott be törvénymódosító javaslatot arról, hogy az önkormányzatoktól a katasztrófavédelem vegye át – az eredetei tervek szerint novembertől – a kéményseprési közszolgáltatást.
 
  – Jelenleg azonban még az is kétséges, hogy jövő év januárjától megtörténhet-e az átállás, mivel az úgynevezett kéményseprőtörvényt csak ősszel tárgyalja a parlament, s a féléves felmondási időt akkor is figyelembe kell majd venni – nyilatkozta lapunknak a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetségének elnöke. Leikauf Tibor elmondta: ha ősszel dönt az Országgyűlés a változtatásokról, akkor a katasztrófavédelemnek nem marad elegendő ideje felkészülni a januári váltásig.
 
  Egy-egy kéményseprő megfelelő szakmai képzése ugyanis 6-7 hónapos, 800-1000 órás, az Országos képzési jegyzékben szereplő tanfolyam keretében történik meg, s az ilyen oktatások költsége eléri a személyenkénti kétmillió forintot. Így a képzés jelentős összegű közpénzt emészt majd fel. Ehhez pedig hozzáadódik majd a sepréshez és az egyéb feladatokhoz szükséges eszközök, mérőberendezések beszerzése és a logisztikai rendszerek, például az ügyfélszolgálati irodák kialakítása is, ami további 6-6,5 milliárd forint kiadással járhat. Így az adófizetőknek összességében akár 8-9 milliárd forintjába is kerülhet a váltás. Ebbe az összegbe pedig azok az adófizetők is beszállnak majd, akiknek nincs is kéményük.
 
  Leikauf Tibor hozzátette: a kéményseprés tervezett ingyenessé tétele évente egy átlagfogyasztónak mindössze 1500-2000 forint megtakarítást hoz majd. A szakember megjegyezte: egyes háztartások a 2013-as első rezsicsökkentési hullám óta a seprési díjon összesen csupán 260 forint körüli összeget spóroltak meg. Vagyis a lakosság számára minimális kiadásmérséklődést hoz a kéményseprési rendszer átalakítása, miközben az adófizetők zsebét alaposan megterheli az intézkedés, a kéménytisztítással foglalkozó vállalkozókat pedig tönkreteszi az átszervezés.

Forrás: mno.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A kéménytisztítással foglalkozó vállalkozókat tönkreteszi az átszervezés.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector