Startlaphoz Csatlakozz!

Munkavégzés nélküli vagyongyarapítás

Így lesznek még gazdagabbak a gazdagok

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 21. vasárnap, 10:15

A vagyoni egyenlőtlenség kérdését sokáig a jövedelmek felől vizsgálták. Pedig a munkavégzés nélküli vagyongyarapítás sokkal nagyobb hatású jelenség – véli Thomas Piketty.

  Mi a helyzet a piacgazdaság világjobbító mítoszával, meritokratikus, erényalapú értékrendjével? Felváltja-e az archaikus, avítt társadalmi berendezkedést, a feudális, földalapú és dinasztikus vagyonöröklődésre berendezkedett hierarchiát egy dinamikusabb rendszer, ahogy a kapitalizmus hívei hiszik? Ahol a tehetséges vállalkozó és a jó ötlet érvényesül, s az Adam Smith közgazdász által emlegetett „láthatatlan kéz” szétterjeszti a jól teljesítők profitját a társdalom egészének. Felejtsük el ezt a mítoszt?
 
  A vagyon eloszlása napjaink egyik a legvitatottabb kérdése. De ismerjük-e valójában az egyenlőtlenségek hosszú távú mintázatát? Thomas Piketty nemrégiben a Kossuth Kiadó gondozásában magyarul is megjelent A tőke a 21. században című könyve majdnem három évszázadra és több mint húsz országra vonatkozó elemzéseket foglal magában, miközben teljesen új alapokra helyezi a kapitalizmus dinamikájának megértését. Piketty nemrég vette kezébe könyve először könyve első magyar példányát és nagy büszkén mutatta Brüsszelben, az Európai Parlamentben rendezett fórumvitán a hallgatóságnak. Piketty a magyar nyelvű kötet kapcsán elmondta a mintegy 350 résztvevőnek, hogy a mű két év alatt immár 45 idegen nyelven jelent meg, és lám, Magyarországon is jelen vannak már ezek a gondolatok. A könyv egyébként mindenhol bestseller, a megjelenés után másfél hónap alatt 78 ezer példány fogyott el a 696 oldalas angol nyelvű verzióból.
 
De miért ennyire fontos?
 
  Az elmúlt évek legjelentősebb közgazdasági értekezésének számító mű a vagyon eloszlásáról beszél, és megpróbálja leírni ezen egyenlőtlenségek hosszú távú mintázatát. Piketty azt állítja, hogy a kapitalizmusban a gazdagok egyre gazdagabbak lesznek, a szegények pedig egyre szegényebbek, mert a múltból felhalmozott vagyon gyorsabban növekszik, mint mások bérből megkeresett jövedelme, így egyre nagyobb lesz az egyenlőtlenség azok között, akiknek vagyonuk van, és azok között, akik a havi keresetükből élnek.
 


  Az elmúlt években az Occupy Wall Streetmozgalom újra felerősítette a köztudatban a felismerést, hogy a lakosság „top 1 %”-a birtokolja, és diszponál a javak túlnyomó része felett. A profitok és a hozamok a leggazdagabbak számláira futnak be, vagyonuk Amerikában megnégyszereződött 1980 óta, amikor Reagan neoliberális, dereguláló-privatizáló gazdaságpolitikája életbe lépett. A vita azért parázslott fel, mert a jobboldaliak-republikánusok hagyományosan parazitáknak tartják a segélyeket felvevő szegényeket, és inkább a vállalkozóknak szeretnek kedvezni adókedvezményekkel, míg a balosok, a demokratapártiak a szociális védelmi háló erősítését szeretnék. Warren Buffett nyilvánosan kimondta, hogy az adórendszer a gazdagoknak kedvez, s a titkárnője sokkal keményebb adósávba esik, mint ő.
 
  A vállalkozó elkerülhetetlenül járadékossá válik és fölébe keveredik azoknak, akiknek nincs másuk, mint a munkaerejük. Ha egyszer létrejön, a tőke gyorsabban termeli önmagát újra, mint ahogy a kibocsátás növekszik: a múlt felfalja a jövőt – állítja Piketty.
 


A kapitalizmus törvénye
 
  Mindezt statisztikákból, különböző adónyilvántartásokból és más forrásokból olvassa ki, és megállapítja, hogy ez a jelenség a kapitalizmus törvénye, vagyis nem egy rendszerhiba, hanem a rendszer normális működésének következménye.
 
  Arra a következtetésre jut, hogy a gazdaságot a lassú növekedés, a társadalmat az egyre kirívóbb jövedelmi egyenlőtlenségek jellemzik majd, és visszatér az oligarchák kora. A jelenlegi tendenciák – a szuperjövedelmek féktelen növekedése, illetve a vagyonok szélsőséges koncentrációja – valós és jelentős veszélyt jelentenek a demokratikus társadalmak meritokratikus értékeire és a társadalmi igazságosságára. Az elmúlt évszázadok tanulságaiból okulva és a megfelelő következtetések levonásával ez a mű olyan eszköztárat sorakoztat fel előttünk, amelynek segítségével ez a tendencia megfordítható lehetne.
 


  A The Financial Times negatív recenziója Angliában vihart kavart, a lap végül mégis 2014 legjobb üzleti könyvévé választotta a művet. A Nobel-díjas Paul Krugman „az év, sőt talán az évtized” legfontosabb gazdasági könyvének találta, pazar és mélyen szántó meditációnak nevezte az egyenlőségről, és a legfontosabb közgazdasági témájú könyvnek mondta az adott évben, talán ebben az évtizedben.
 
  A kötet beszédtémává vált, ami egy akadémikus igényű, száraz, adatokkal túlterhelt műnél páratlan teljesítmény. Piketty pedig afféle „intellektuális rocksztár” lett a francia közéletben. A minap visszautasította a Becsületrendet, mondván, nem a kormánynak kell eldöntenie, ki a megbecsülendő szakember.
 
Kritikák
 
Larry Summers, volt amerikai pénzügyminiszter
 
 Akik a Forbes magazin 400 leggazdagabb amerikait felsoroló listáján szerepeltek 1982-ben, 2012-ben is bent maradtak volna az összesítésben, ha 4%-os hozammal gyarapítják vagyonukat évente. De ez csak 10-nek sikerült! A legtehetősebbek között viszont csökken azok száma, akik gazdagságukat örökségnek köszönhetik. A 400 ember közel fele munkával, vállalkozással szerezte vagyonát. Ez ellentmond az örökségkoncepciónak.
 
Joseph Stiglitz, Nobel-díjas amerikai közgazdász
 
  Egy gazdaság életképességét nem abból lehet látni, hogy mennyit keresnek a kiváltságosok, hanem hogy milyen a középosztály életszínvonala.
 
Bill Gates, a Microsoft egykori vezére
 
  Érdemesebb lenne a fogyasztás után adóztatni a gazdagokat. Ez azt a vagyonos embert sújtja erősebben, aki főként saját magára költ. Mert másfajta tőke a luxuséletmódot élő mogulé, aki csak szórja; a vállalkozóé, aki céget épít belőle; a Krőzusé, aki jótékony célú alapítványoknak szétosztogatja. Utóbbi kettő értéket teremt a köz számára, az első nem.

Forrás: Piac&Profit

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Így lesznek még gazdagabbak a gazdagok.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector