Startlaphoz Csatlakozz!

Az elvándorlást csak a bérek emelkedése állíthatja meg

A legjobban képzettek tízezrei hagyták el Magyarországot az elmúlt években

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 22. hétfő, 07:30

Magyarországnak több szakembert kellene kitermelnie, mint amennyire szüksége van, csak így kerülhető el az elvándorlással jelentkező szakemberhiány – mondta a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke a Hír TV-nek. Takács Lajos közölte: fontos lenne, hogy hazajöjjenek a már külföldön dolgozók, de ehhez a hazai bérek emelkedése kell.

   Egy hete a nemzetgazdasági miniszter fogadta Székesfehérváron az állami program keretében hazatért első fiatalt. A statisztikák szerint a legjobban képzettek tízezrei hagyták el Magyarországot az elmúlt években. Sokan közülük Angliában vállaltak munkát a hazai fizetés többszöröséért. Őket hívná haza munkával, lakhatási kedvezménnyel és ingyen repülőjeggyel a kormány. A Gyere haza fiatal! nevű programról itthon is sokan hallottak.

  Az általunk megkérdezett egyetemisták és dolgozók többsége elsősorban a lakhatásban szeretne segítséget kapni. Abban is egyetértettek: jó lenne, ha a fiataloknak nem kellene külföldre menniük ahhoz, hogy állami támogatást kapjanak. „Én tapasztaltam a saját korosztályomban is, hogy nagyon sokan mennek el külföldre, és végül is nem egy rossz dolog, mert több a lehetőség, de azért szerintem jobb lenne itthon maradni” – mondta Muhel Emese.

  A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke jó kezdeményezésnek tartja a fiatalok hazacsábítását, de az elvándorlást szerinte csak a bérek emelkedése állíthatja meg. És addig is pótolni kell a külföldre távozó szakembereket. „Ezért az volna – még egyszer hangsúlyozom – a feladatunk, hogy mi több jó szakembert képezzünk, mint amennyire szüksége van a gazdasági szereplőknek Magyarországon, így biztosítva azt, hogy ha el is menne egy része, azért elég szakember maradjon Magyarországon” – fogalmazott Takács János, a MGYOSZ alelnöke. Úgy véli, a külföldi munkavállalás egy egészséges szakmai fejlődést biztosít mind a munkavállalónak, mind a munkaadónak, így Magyarországnak is érdeke, hogy nyitott legyen a külföldi szakemberek előtt.

Forrás: mno.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A legjobban képzettek tízezrei hagyták el Magyarországot az elmúlt években.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector