Startlaphoz Csatlakozz!

Nem kőbe vésett szabály a 40 órás munkahét

Három hét szabadsággal előzhető meg a kiégés

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 22. hétfő, 08:00

Nem kőbe vésett szabály a 40 órás munkahét, mégis ebben gondolkodunk 200 éve. Pedig a trendek változnak, kreatív munkák esetén éppen a munkaidő csökkentése növeli a termelékenységet. Induljon tehát a munkanap 9-kor, dolgozzunk 7 órát, gyerekeket nevelő nők dolgozhassanak részmunkaidőben, és menjünk 3 hét szabadságra a nyáron. Csehák Hajnalka pszichológus szakértőnk is ezzel a javaslattal élt – írja a Világgazdaság.
 
   A 8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás gondolatát Robert Owen és munkásmozgalmi követői találták ki 1817-ben. Modern gondolatnak számított ez akkor, amikor még 10-16 órát dolgozott egy munkás.
 
  Mára viszont megváltoztak a munkakörülmények, munkáink jelentős részét számítógépek, robotok végzik, a mezőgazdaságban sem kell már annyi ember, a szolgáltatóipar az egyetlen, ahol még fontos a humán erőforrás.
 
  Ráadásul a kétszáz évvel ezelőtti egymilliárdról mára több mint hétmilliárdra nőtt a bolygó lakossága, nem nehéz belátni, hogy vélhetően csak a munkaidő csökkentésével tudunk új munkahelyeket teremteni. Az emberiség felének jelenleg nem jut értelmes munka, és ez a szám csak nőni fog, ha nem változik semmi. A megoldás egyáltalán nem félelmetes, sőt akár kívánatos: a munkaidő csökkentése.
 
  „A realitás az, hogy jóval többet dolgozunk, mint 8 óra – mondja Csehák Hajnalka pszichológus. – A magyar társadalom a kétkeresős családmodellre van berendezkedve. Pedig nem ez a jövő. Azokon a munkahelyeken, ahol nagy szükség van a kreativitásra, mindenképpen a 8 óránál kevesebb munkaidő a kívánatos. Az ideális valószínűleg négy 90 perces blokk lenne, köztük negyedórás szünetekkel. Ez jól viselhető életritmus egy felnőtt számára. Kilenc órakor kellene kezdeni a munkanapot és 16 óra körül be is lehetne fejezni a munkát.”
 
  A gyerekeket nevelő nők esetében még radikálisabb munkaidő-csökkentést javasol a szakértő, persze nem kötelező jelleggel. „Az a családos nő, aki 4 órás részmunkaidőben dolgozik, körülbelül 5 órát van távol az otthonától, ez az 5 óra kellően kikapcsolja. Ez olyan, mint egy szándékolt aktív pihenés. Ezek a váltások segítenek abban, hogy ne váljon monotonná az élet, hiszen azt kevesen tűrik. A részmunkaidőben dolgozó nő viszont nem lesz annyira leterhelve, miközben az élete sem lesz monoton. A férfiaknál más a helyzet, náluk erős a versenyszellem, amit a munkahelyen kiélhetnek – teljes munkaidőben. Arról nem is beszélve, hogy a nők gyorsabb váltásokra képesek, a férfiak viszont evolúciós szempontból sokkal inkább tudnak huzamosabb ideig egyetlen dologra figyelni, s náluk hosszabb az a produktív idő is, amit egy dologgal tudnak eltölteni.”
 
  Modernkori bioritmusunkhoz mérten és a technológiai fejlettség mellett tehát nyugodtan csökkenthető lenne a munkaidő és persze a napi feladatmennyiség is. Ha ugyanis túlpörgetjük az idegrendszerünket, akkor rövid távon jobban elfáradunk, hosszú távon hamarabb kiégünk.
 
  „Más lelki felkészültséggel állunk hozzá ahhoz a munkához, amelyről tudjuk, hogy van rá időnk, ahogy az is fontos, hogy legyen időnk ellenőrizni a végeredmény minőségét – mondja a pszichológus. – Egy-egy munkafázis után szükség van a szusszanásra, kinyújtózásra, kis pihenésre, arra, hogy megigyunk egy teát. Ha túlpörög az idegrendszerünk, több időt igényel a megnyugvás.”
 
Sulireform
 
 A gyerekek iskolai „munkaidejében” is korszerű lenne némi változtatás. „A korai iskolakezdés különösen a középiskolásokat terheli – magyarázta Csehák Hajnalka pszichológus. – Sokszor fél 6-kor vagy korábban kelnek, de nem fognak este 8-9-kor lefeküdni, ezért hullafáradtak, nem tudnak figyelni. A rohanás miatt sokszor nem reggeliznek a gyerekek, nincs nyugodt készülődés, azonnal be kell állniuk a rendszerbe. Barátságosabb lenne a fél 9-9 órai kezdés és a nulladik óra megszüntetése.”
 
Három hét kikapcs
 
  A szervezetünk minimálisan három hét szabadsággal tud mit kezdeni: 5-7 nap kell ugyanis, hogy átálljon a megszokott ritmusról a pihenésre. Az ezt követő két hét kikapcsolódás már igazi védelem lenne a kiégés ellen. Ezzel szemben a gyakorlat az, hogy jó, ha valaki egy hét szabadságra el tud menni, a két hét már óriási eredménynek számít.
 
  „Ha csak egy hét nyaralásra van pénzünk, de ki tudunk venni három hét pihenőt, akkor a második héten menjünk vakációzni. Az átállás után így élményszerűen eltölthető a második hét, a harmadikon pedig jöhetnek a kisebb kirándulások, otthoni programok. Az ilyen nyaraláson biztosan ki tudjuk pihenni magunkat” – mondja a szakember.
 
  Hét óra alvás
 
  Az elmúlt 10 évben egy vizsgálat 3 csoportot követett egészségügyi nagyítóval az alvásukra fókuszálva. Az elsőben a 6 óránál kevesebbet, a másodikban a 6–8 óra közötti időtartamot, míg a harmadikban a 8 óránál többet alvók kaptak helyet. Az eredmények szerint a halálozási ráta a középső csoporthoz képest 12 százalékkal volt magasabb a keveset alvók és 30 százalékkal a sokat alvók között. A hosszú élet titkaként ezért a felnőttek esetében a 7 óra alvás a javasolt.

Forrás: Világgazdaság

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Három hét szabadsággal előzhető meg a kiégés.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector