Startlaphoz Csatlakozz!

A nyári főszezonban se lehetnek vasárnap nyitva a boltok a Balatonnál

Megbukott a vasárnapi boltzár

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 22. hétfő, 10:58

Nem ad felmentést a nyári főszezonban sem a vasárnapi zárva tartás alól a balatoni régióban a gazdasági tárca - derült ki Varga Mihály gazdasági miniszternek a Balatoni Szövetség küldött leveléből. Természetesen ez a szigor érvényes a többi kiemelt üdülőhelyre és a világörökségi területekre is. A szakemberek rossz és felesleges törvények tartják a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló jogszabályt, és úgy vélik: ezt nem toldozni-foltozni kellene, hanem visszavonni! – írja a Népszava.

 Viharos gyorsasággal alakulnak át a hazai nyaralók vásárlási szokásai - erről Balassa Balázs, Szigliget polgármestere számolt be a Népszavának. A Balatoni Szövetség elnöke egyáltalán nem örül annak, hogy sok mindenben igaza lett abból, amit bő egy hónappal ezelőtt a vasárnapi zárva tartás hatásairól jósolt. Azóta több kánikulai hétvége tapasztalataival lettek gazdagabbak a balatoni régió településeinek kereskedői, a nyaralói egyaránt dühösek.
 
  Az országos trendekhez hasonlóan a nyaralók jelentős része a szuper- és hipermarketekben bevásárol a hétvégére, attól tartva, hogy például vasárnap nem lesz hol beszerezni a hiányzó élelmiszereket - említette Balassa Balázs. Becslések szerint egyébként a Balaton parti településeken a boltok alig 2 százaléka tart nyitva vasárnap. Nem sokkal térhet el ettől a többi üdülőhely ellátottsága sem.
 
  A szövetség elnöke hangsúlyozta, a vasár- és ünnepnapi felmentés a szakmai végzettség kötelezettsége alól a tulajdonos és segítő családtagjai számára - amellyel ezen az hét végén élhettek először a vasárnap is nyitva tartó vállalkozások -, csak kevés kereskedőnek jelent segítséget. Az igazi gond az, hogy a hét utolsó napján nem foglalkoztathatnak alkalmazottat az üzletben. Sok kereskedőnek két-három boltja, illetve a törvényben megengedett legföljebb 200 négyzetméter alapterületű üzlete van. A kisvállalkozók többségének nincs annyi egyenesági, közeli rokona, hogy vasárnap kinyithasson.
 
   Más forrásból úgy tudjuk, hogy a vasárnap is nyitva tartók - kihasználva kivételezettségüket - a napi élelmiszereket kizárólag ezen a napon drágábban adják, például Balatonfüreden a máskor 250 forintba kerülő 2,8 százalékos tej literjéért 320 forintot kérnek. Ami korábban elképzelhetetlen volt, a hét utolsó napján üresek a húsos pultok, és már szombat délután hiába keresnek a vevők primőrárukat, mert elfogyott.
 
   A Balatoni Szövetség azt kérte a gazdasági tárcától, legalább a főszezon ideje alatt dolgozhassanak a boltokban alkalmazottak is. Varga Mihály válaszában közölte, sem ezekkel a településekkel, sem a térségekkel nem kívánnak kivételt tenni. Marad a tilalom. Majd ősszel megvizsgálják a nyár tapasztalatait, s esetleg akkor visszatér a kormányzat a kérdésre.
 
  Nem vagyok derűlátó, attól tartok, hogy jó néhányan, akiknek alkalmazottaik vannak, ősszel-télen nem tudják majd foglalkoztatni őket, mert a főszezonban nem termelődött annyi árbevétel, amennyiből ki tudnák fizetnia bérköltségeket - említette Balassa Balázs. Közismert tény ugyanis, hogy a Balatonon egész évben nyitva tartó kisboltok többsége a szezonon kívül jó ha nullszaldós, inkább veszteséges és a nyári forgalomból tartják fenn magukat.
 
  A Balatonnál vasárnap a néhány nyitva tartó kisboltnál hosszú sorok alakultak ki. Ráadásul a vásárlók, ha nincs a közelben nyitva élelmiszerbolt, kénytelenek a strandok büféiben, vagy az éttermekben étkezni, ami ezeknek a vállalkozóknak kedvező, de számos család nem engedheti meg magának, hogy a korábban megszokott költségek kétszeresét költsék ebédre, vacsorára. Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára szerint ez a megállapítás nem csak a Balatonra, hanem a többi üdülőhelyre is érvényes. A zsúfoltság és a gyengébb ellátottság egyértelműen csökkenti az idegenforgalmi központok vonzerejét - fejtette ki véleményét lapunknak a szakember. A szakmai végzettség alóli felmentésről hozott rendelet is a kormányzati kapkodást bizonyítja, egy koncepciótlan rossz törvényt igyekeznek valahogy használhatóvá tenni.
 
   A kereskedelem időszakos „szakmátlanításával” leértékeli a kormány ezt az ágazatot, amelyben 500 ezren dolgoznak és így megalázzák ezeket az embereket - figyelmeztetett a VOSZ főtitkára. Dávid Ferenc szerint a megoldást egy népszavazás jelentheti, ami ha nem is lesz eredményes, de legalább 1,5-2 millió polgár kifejezi azt a szándékát, hogy töröljék el a vasárnapi zárva tartást, mert az megbukott, s azt a politika nem hagyhatja figyelmen kívül. Ha pedig a gazdaság bármilyen okból megroppan, a kormány kénytelen lesz feloldani a vasárnapi boltzárat.
 
  Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára ugyancsak a Népszavának elmondta: a tényekhez hozzátartozik, az is, hogy a kereskedők és alkalmazottaik is megosztottak a vasárnapi zárva tartással kapcsolatban. A vásárlók zöme viszont egyértelműen ellenzi a hét utolsó napján az üzletek kötelező bezárását. A szakember óvott az elhamarkodott következtetésektől, ma még nem lehet pontosan felmérni sem a törvénynek a forgalomra, illetve a foglalkoztatásra kifejtett hatását. Az azonban már megfigyelhető, hogy a részmunkaidős munkavállalók száma csökkent a kiskereskedelemben.
 
   Az OKSZ főtitkára megjegyezte: a kisboltokban nem csak szakmai végzettségre, de orvosi alkalmassági igazolásra is szükség van. Az egészségügyi igazolással pedig nem csak az alkalmazottaknak, de a pult mögött álló tulajdonosnak és segítő családtagjainak is rendelkeznie kell, vasárnap is, amikor szakmai jártasságról az új rendelet értelmében már nem kell papír. Ugyanakkor Vámos György is megerősítette, hogy a kiemelt üdülőterületeken sorok kígyóznak a kisboltok előtt, de hozzáfűzte, szombatonként a szuper- és hipermarketek is zsúfoltak. Az is tagadhatatlan tény ugyanakkor, hogy vannak kisüzletek amelyek jól járnak a vasárnapi zárva tartással, mert növekszik a forgalmuk. A kormánynak az a várakozása, hogy a nagyobb üzletek forgalma a kicsikhez kerül, nem jön be - vélte Vámos György.

Forrás: Népszava

 
 
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Megbukott a vasárnapi boltzár.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector