Startlaphoz Csatlakozz!

Miért adna tekintélyt?

Nem esnek hanyatt: nincs becsülete a közmunkának

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 22. hétfő, 11:21

Változott-e attól az álláskeresők megítélése a saját falujukban, hogy manapság nem segélyből, hanem közmunkából élnek? Változott-e ettől a romák és nem romák viszonya? A Népszabadság munkatársai erről faggatták két baranyai település lakóit.
 
   Elégedett a helyzetével Jenei Zsolt. A Baranya megyei Szentdénes községben élő, 30 esztendős férfi egy nagypeterdi sertéstelepen dolgozik havi 120 ezerért. Jenei autószerelőnek tanult, de szakmájában nem jutott álláshoz, ezért elvállal bármit. A közmunkát is.
– Három éve közmunkás voltam – mondja a férfi, ápolt portájának kapujában állva –, nem zavart, csak a pénz volt kevés. Sokan ezért inkább svarcban dolgoznak.
– Nem azért nem vállalják, mert a közmunka snassz? – vágok közbe.
– Örülni kell, hogy legalább van.
– A közmunka ad tekintélyt?
– Miért adna? – kérdez vissza.
– Azért, mert korábban a közmunkás segélyre szorult.
– Annak van tekintélye, aki csak átmenetileg van közmunkán, és minél hamarabb talál rendes munkát. Az nem ad tekintélyt, hogy valaki elvállalja a közmunkát, hisz ha nem teszi, nem kap segélyt sem.

   A 330 lelkes Szentdénesen 34 közmunkást foglalkoztat az önkormányzat, s amikor arról faggatom a helybélieket: ad-e az valamiféle tekintélyt az érintetteknek, hogy segély helyett immár közmunkával biztosítják a megélhetésüket, akkor válasz egyöntetűen tagadó. Csak az „igazi” munka ad presztízst, vagy az, ha valaki a közmunka mellett a hétvégeken még vállal napszámot is, és így a havi nettóját felküzdi 52 ezerről 70-90 ezerre. Akkor látszik, hogy az illető szorgos, és azért nincs állása, mert errefelé nem is kínálnak, hisz a baranyai falvak foglalkoztatási helyzete tragikus.

   Az, hogy valaki közfoglalkoztatott, azért sem ad automatikus elismertséget, mert ennek a munkának sokszor alig van látszata. Egy nyugdíjas szentdénesi férfi indulatosan legyintett:
– Szart se ér a munkájuk! Ellézengenek egész nap.

   A falu egyetlen boltját vivő Gyenis Csaba megértőbb:
– Kár bántani a közmunkásokat, hogy gyakran leállnak! Nincs elég munka. Csak annyi árkot tisztíthatnak ki, amennyi van, ötször annyit nem. Kevés a munka, de a pénz is kevés érte. Viszont biztos, ezért mindenki elvállalja.

   A 49 esztendős boltos percenként megtapasztalja, hogy a szentdénesiek mennyire kevésből élnek. Ha belép a boltba egy vevő, és kér tésztát, sört vagy nyalókát, akkor Gyenis rutinszerűen felteszi a kérdést: olcsót vagy drágát. A válasz szinte mindig az, hogy az olcsót (amúgy egy városi áruházban az itt drágának számító áru is az olcsók közé kerülne).

   Tíz kilométerrel odébb, a 350 lelkes Nagyvátyon is úgy látják a helybéliek: attól még nincs becsülete az álláskeresőnek, hogy beáll közmunkásnak. Horváth Gézáné, a falu tiszteletdíjas – főállásban szociális gondozóként dolgozó – s a férjével három gyermeket nevelő polgármestere így beszél:
– Aki azért közmunkás, mert e nélkül nem kap segélyt, és csak lóg egész nap, azt megszólják. Ha viszont szorgalmas, megbecsülik.
Egy harmincéves asszony, aki a szomszédos Kacsóta tejüzemében dolgozik, keményebben fogalmaz:
– Miért essek hanyatt azért, mert valaki közmunkás? Ő kap 50 ezret, én 80-at. Neki napi két-három óra munkája van, nekem nyolc, és én három műszakban hajtok. Ő helyben marad, én ingázok. Az üzemben most is hirdetnek állásokat, de nem jönnek, maradnak a közmunkánál.
– Havi 30 ezerért megéri ennyivel többet küszködni?
– Meg. A havi 30 azt jelenti, hogy mindennap ezer forinttal többet költhetek a boltban. Napi ezer forint az nagyon sok pénz mifelénk.

   A falu kocsmájában este fél hatkor egyetlen férfi sörözik. Nehéz szóra bírni. Sűrű kérdésekkel megtudom, hogy egyedül él, és egy agrárvállalkozónál dolgozik. Feketén. Havi 30 ezret kap, emellett a főnöke adja a reggelit, az ebédet és a vacsorát. Amikor arról érdeklődöm, lenne-e közmunkás, mosolyog, és tagadólag rázza a fejét.

Szeifert Attila, a kocsmáros is úgy látja, hogy a közmunka nem ad becsületet:
– Mivel kevés a feladat, a kívülálló azt látja, a közmunkások sűrűn leállnak. Ha odatennék magukat, akkor egy-két óra alatt végeznének, és utána heverészhetnének. De az meg hogyan adná ki magát?
Szentdénesen a közmunkások fele, Nagyvátyon meg harmada romának vallja magát. Arról is kérdeztem a két falu lakóit, hogy a közmunka közelebb hozta-e a romákat és a nem romákat. A kérdést furcsállották, mondván, eddig sem volt etnikai ellentét a két faluban.
– Aki a romákat nem szereti, az attól még nem fogja szeretni őket, mert közmunkából élnek, nem pedig segélyből – összegzett röviden Gyenis Csaba.

Szeifert Attila ekképp meditált:
– Van itt olyan roma, aki állandóan balhézik, ezért sokan ki nem állják. Most ő is közmunkás. Ettől nem szerették meg, mert továbbra is balhés. A többiekkel semmi baj.
Mindkét faluban többen megemlítették: jónak tartják, hogy a kormány nem segélyt, hanem közmunkát ad a romáknak. Az a nyugdíjas férfi, aki lekezelőn beszélt a közmunkásokról, megjegyezte:
– Örülök, hogy most már meg kell dolgozniuk a segélyért.
– De minek, ha ön szerint „szart se ér” a munkájuk – idéztem a férfi korábbi kifakadását.
– Mindegy, valamit azért csak csinálnak.

Forrás: Népszabadság

 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nem esnek hanyatt: nincs becsülete a közmunkának.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector